بانوی بسیجی که برای حدود ۹٠٠ نفر اشتغالزایی کرده است
بانوی بسیجی قزوینی با توکل بر خدای متعال و با دو اتاق، ۶ چرخ خیاطی و سرمایه همسرش کارگاه خیاطی را برای بانوان محلات دارای آسیب کلید زد و تاکنون توانسته است بانوان مختلفی را با انواع عقاید و پوششها جذب و برای حدود ۹۰۰ نفر اشتغالزایی کند.
به گزارش خبرگزاری فارس از قزوین، ضرب المثل «تو نیکی می کن و در دجله انداز که ایزد در بیابانت دهد باز» را حتما شنیدهاید.
مفهوم این جمله نیکی کردن به دیگران، بی چشمداشت و توقع از آنان است چرا که بازگشت این نیکی و احسان در نهایت به خود فرد است.
مصداق این ضربالمثل را می توان فعالیت بسیجیان بی ادعا در عرصههای مختلف دانست که جهادگونه و دغدغهمندانه برای خدمت به مردم گام برمیدارند.
هفته بسیج بهانهای شد تا با یک بانوی بسیجی با فعالیتی از جنس خاص، مصاحبهای انجام دهیم که با پشتکار و اراده فعل «خواستن، توانستن است» را صرف کرده است.
در ابتدا خودتان را معرفی کنید و بفرمایید از چه سالی و کدام حوزه، فعالیت خود را آغاز کردید؟
محبوبه شاه محمدی هستم. از سال ۹۷ که مسوول بسیج خواهران حوزه کوثر ولایت بودم، از محله سعدی و حیدری فعالیتم را شروع کردم که آسیبهای اجتماعی در این محلات موج میزد.
اولین تجربه فرماندهی حوزه را داشتم و برای اینکه حوزه استحفاظی ام را بشناسم محلات خیابان دانشگاه، غیاث آباد، سعدی و حیدری را شناسایی و مشکلات این محلات را نیازسنجی کردم تا در جریان وضعیت آنها قرار بگیرم. در برخی محلات، مشکلات فرهنگی و در برخی محلات هم بیکاری و اعتیاد بود که در بحث آقایان نمیتوانستیم ورود کنیم اما بانوان فعال و پویایی وجود داشتند که نیاز بود مسوولی بالای سر آنها باشد و توانمندی خود را به منصه ظهور برسانند.
با راهاندازی اتاق فکر و استفاده از جوانان با ایده و با انگیزه مساله شناسی محلات صورت گرفت و مشخص شد بیشترین مشکلات مربوط به بخش های معیشتی و اقتصادی است و برخی برای دریافت کمک به مرکز نیکوکاری رفتن و مسجد عادت کرده بودند که به نوعی تکدی پروری است.
خدا در ذهنم این موضوع را قرار داد که شغلی برای بانوان محلات ایجاد و کارگاه خیاطی را که با روحیه بانوان هم تناسب بیشتری دارد، راهاندازی کنیم.
در شروع کار و جهت ایجاد کارگاه خیاطی، شرایط فراهم بود؟
در آغاز راه مکان نداشتیم و هیچ سرمایه اولیه و پول هم در اختیار ما نبود که این موضوع را با فرمانده وقت سپاه شهرستان قزوین مطرح کردیم و در جایی مجزای از مسجد امام خمینی (ره) در پایگاه بیت الحسین (ع) دو اتاق بزرگ را اجاره کردیم.
سپس فراخوان زدیم و از بانوان درخواست کردیم هرکس در زمینه خیاطی، تخصص دارد اعلام آمادگی کند. البته به بنده گفتند مگر میشود در پایگاه کارگاه زد، شدنی نیست، اما من پاسخم این بود که به خدا توکل میکنم.
بعد از فراخوان، ۶ بانو حاضر شدند و چرخ خیاطی آوردند و یک اتو از منزل به کارگاه بردم. از صاحب چند کارگاه مشورت گرفتم که چطور می توانم کار را آغاز کنم. به دلیل اینکه خرداد ماه بود پیشنهاد دادند لباس فرم مدارس بدوزیم. به چند مدرسه مراجعه کردیم و به دلیل نداشتن مجوز، موافقت نکردند.
تا اینکه از مدرسه سپاه یعنی مدرسه راهیان کوثر شروع کردیم. برای خرید پارچه با مشکل مواجه بودیم که همسرم سرمایه اولیه را در اختیار ما قرار دادند و به من میگفتند شما وقتی خیاطی بلد نیستید، چطور میخواهید این کار را انجام دهید.
بعد از کسب سرمایه چه اقدامی انجام دادید؟
برای خرید پارچه به تهران رفتیم و با سه خیاط تقریبا ماهر کار را شروع کردیم. خیلی سختی کشیدیم، دو دستگاه چرخ خیاطی خراب شد و سردوز هم خانگی بود اما تا اوایل مهر موفق شدیم لباسها را تحویل دهیم.
اولین عکس از آغاز به کار کارگاه خیاطی را قاب گرفتهام و در شعبه اصلی نصب کردهام تا بدانم از کجا به کجا رسیدهایم.
حتی یک مسؤولی میگفت با این کارگاه و انجام فعالیت، زیر سوال میروی که بیان کردم قول میدهم با توکل به خدای متعال، بهترین تولیدکننده استان قزوین باشم و این موضوع سبب شد تمام تلاش خود را بکار بگیرم.
پس از تحویل لباس فرم به مدرسه راهیان کوثر، چگونه کارتان را ادامه دادید؟
با پول حاصل از تحویل لباسها، با چرخ کاران تسویه کردم و پول پارچه را به همسرم برگرداندم که همسرم نپذیرفت و دوباره برگرداند و گفت همین که توانستید کار را انجام دهید، نتیجه خوبی است.
در زمان سردار شاهرخی فرمانده وقت سپاه صاحب الامر (عج) استان قزوین یک سالن در اختیار ما گذاشته شد که با پول همسرم دو چرخ و اتوی صنعتی خریداری کردم و کارگاه را راهاندازی کردم. اولین نفر در استان قزوین بودم که تولید ماسک را راهاندازی کردم و حدود ۱۰ میلیون ماسک تولید کردیم و ۴ میلیون ماسک رایگان برای مجموعه خود و چند مرکز درمانی اعطا کردیم. نیمی از شرکتهای صنعتی هم از ما ماسک دریافت کردند.
البته با خرید دستگاه ماسک، به مدت یک سال به تولید انبوه رسیدیم و بعد از اینکه بازار اشباع شد، کار ماسک دوزی را به جای دیگری انتقال دادیم.
در حال حاضر چند شعبه دارید؟
در حال حاضر ۶ شعبه و کارگاه و مشاغل خانگی در قزوین و روستاها داریم که تقریبا بیش از ۸۰ نفر بیمه هستند و برای ۸۷۵ نفر آقا و خانم اشتغالزایی شده که بیشتر خانم هستند.
بیشترین حقوقی که در مجموعه پرداخت میکنم، ۳۰ میلیون تومان و کمترین حقوق نیز ۷ میلیون تومان است.
نکته قابل ذکر اینکه شرکت نخ کوک طلایی ثبت تعاونی شده و همه کارگاهها زیر مجموعه این شرکت هستند. از سویی با حضور در نمایشگاه های استانهای مختلف با تیمی که داریم از تجربیات تولیدکنندگان استفاده میکنیم تا قوی تر شویم.
در کارگاه های خیاطی فقط افراد دارای تخصص را به کار می گیرید؟
برای جذب نیرو فیلتر نگذاشتهام و درب کارگاه ها به روی همه کسانی که واقعا خواستار شغل هستند، باز است. در همه کارگاهها عکس سردار سلیمانی نصب است و به مدیران کارگاهها تاکید کردهام اینها، کارگاههای سردار است و به خاطر رهبر فرزانه انقلاب هرکس برای اشتغال بیاید و کننده کار باشد را بپذیرند. بودند افرادی که از صفر شروع کردهاند و آنان را به راهاندازی کارگاه تشویق کردهام و اکنون از من سفارش کار دریافت میکنند.
حتی از طریق صندوق قرضالحسنه که توسط بسیج سازندگی راهاندازی شده و قبلاً در حوزه داشتم، بسته به پایه حقوق و دارای حقوق ثابت افراد زیرمجموعه به آنان وام پرداخت میشود که بالاترین وام ۱۵۰ میلیون تومان بوده است.
هم اکنون در قزوین به طور مستقیم فروشگاه عرضه محصولات داریم و در هفت استان هم تولیدات ما توزیع می شود. برنامه ما این است که در سراسر کشور توزیع محصولات را داشته باشیم. در این رابطه با سه شرکت مهم همکاری داریم و پارچه میدهند و پس از طراحی و دوخت با بستهبندی تحویل آنها میدهیم.
برنامه ای برای ارتقاء کارگاه ها دارید؟
به مدیران کارگاهها توصیه کردم که کمیت مهم نیست بلکه کیفیت حائز اهمیت است. در حال حاضر نیرو داریم اما با کمبود مکان و تجهیزات مواجه هستیم و نیازمند فضای خیلی بزرگ برای تجمیع کارگاهها هستیم که این موضوع را به مسوولان منعکس کردهام.
در کنار ایجاد کارگاه خیاطی و اشتغالزایی در چه زمینههای دیگری فعالیت میکنید؟
هدف من از ایجاد کارگاههای خیاطی فقط درآمدزایی و اشتغال زایی نیست بلکه کارهای آموزشی و تربیتی هم انجام میدهم. به عنوان نمونه برای ترک اعتیاد ۷ خانم، یک و نیم سال تلاش کردم تا با آنها ارتباط بگیرم و آنها را به ترک اعتیاد تشویق کنم. در حال حاضر همه آنها موفق به ترک اعتیاد شدند که دو نفر از آنها در کارگاه مشغول به کار هستند و ۵ نفر دیگر در منزل همچنان دوران درمان را سپری میکنند و چرخ خیاطی در اختیار آنها قرار دادهام و فعالیت میکنند.
علاوه بر کارهای درآمدزایی، اشتغالزایی، تربیتی و آموزشی، برای بانوانی که مشکلات خانوادگی داشتند اردوهای زیارتی و سیاحتی برگزار می کنیم و با مشاوره های لازم سعی داریم مشکلات آنان را تا حد زیادی رفع کنیم.
خاطره شیرینی از دوران فعالیت تان دارید که تعریف کنید؟
یک خانم که همسرش وی را ترک کرده بود و سه فرزند داشت که خانواده وی مسوولیت فرزندان را قبول نمیکردند و به همین دلیل این خانم به انحراف کشیده شده بود. از طریق یک رابط، با ایشان آشنا شدم و مدتی با ایشان گفت وگو کردم و به کمک یکی از خیرین برای وی خانه اجاره کردم و در کارگاه مشغول کار شد. اگرچه ماهر نبود اما مبلغ بیشتری از حقوق را برای وی پرداخت میکردم که خوشبختانه الان صاحب یک کارگاه شده و سه نیرو دارد که یکی از نیروها، دخترش است و یک دختر وی هم سال گذشته ازدواج کرد. باید بگویم خدا این توفیق را به من داد که این اتفاق برای این خانم رقم بخورد.
در این مدت نگاه همکاران شما نسبت به فرهنگ بسیج چگونه بود و چه تغییری کرد؟
خانمی بود که وقتی به ما مراجعه کرد و تابلوی بسیج و سپاه را در کارگاه دید، گفت جای دیگری نیست که مرا معرفی کنید. به وی بیان کردم این مکان را از سپاه اجاره کرده ام. این خانم پس از این اینکه وارد کار شد و شرایط را تجربه کرد، از بنده بابت نکاتی گفته بودم، تشکر کرد. حتی بعد از ۶ ماه خیلی خوشحال بود و دوست داشت که بسیجی شود و گفت که اگر بسیج برنامهای داشت، مرا دعوت کنید.
برخی بانوان هم بودند که حتی سگ و گربه در منزل داشتند و حجاب برخی هم مناسبی نبود که به آنها میگفتم به احترام سردار، حجاب حداقلی را رعایت کنید. حتی برای زنان مطلقه هم شرایط ازدواج آسان را فراهم کردیم چراکه معتقدم کار فرهنگی بسیار نرمی را باید انجام بدهم تا بتوانم تاثیرگذار باشم. حتی یکی از بانوان میگفت گفت و گو با شما و افراد دیگر، سبب خیر و برکات در زندگی من شده و ماهوارهام را جمع کردهام.
اگر حرف پایانی دارید، بفرمایید.
از زمانی که واردات محصولات چینی کمی کاهش یافته، سفارشات ما زیاد شده است و حتی بانوانی که پوشش نامناسبی هم دارند از تولیدات ما خریداری میکنند.
البته باید گفت در زمینه تولید عبای بانوان از نظر کیفیت و مدل طراحی حرف اول را در قزوین میزنیم و خانه طراحان داریم که طراحی ها را برای قشر جوان و مد روز انجام میدهند.
پایان پیام/