عروسکها هم به میهمانی غدیر دعوت بودند
همگام شدن با قدمهای کودکانه بچهها در مهمونی غدیر خودش حال و هوای خاصی دارد، مخصوصا اینکه اگر آنها با عروسکها نیز روبه رو بشوند و هیجانشان را نتوانند کنترل کنند. عروسکهای غول پیکر هم میهمان مهمونی غدیر شده بودند.
گروه زندگی ـ پیاده رو مملو از جمعیت بود، پیر و جوان و کودک و نوجوان در کنار خانوادههایشان راه میرفتند و به موکبهای مختلف که در مسیر پیاده روی مهمونی غدیر تدارک دیده شده بود، سرک میکشیدند از آن بالاهای آسمان که گاه نورافشانیهایی هم در آن میشد و از راه دور چند کله بزرگ با سرنا و ساز و دهل نزدیک میشدند، بچهها دورشان را گرفته بودند و شادی میکردند، شاید هم من پیش خودم فکر میکردم که این میهمانی فقط برای آدمهاست و در این شبی که نوزدهمین جشنواره عروسکی تهران مبارک در تهران به خاطر مهمونی غدیر تعطیل شده، خبری از عروسکها در سطح شهر نباشد، اما واقعیت اینطور نبود.
هم عروسکهای خرد و کلان در این شب برای مردم در میادینی چون انقلاب اسلامی برنامه اجرا میکردند و هم عروسکهای غول پیکر هنرمندان جشنواره عروسکی به میانه مردم و بچهها آمده بودند تا آنها را شاد کنند. سعی میکنم کمی جلوتر بروم تا از نزدیک شادی بچهها را موقع دست زدن به پارچه لباسهای عروسکها و صحبت کردن با آنها ببینم.
«حسن اکرمی ابرقویی» سازنده این عروسکهای غول پیکر است که در ایام جشنواره تئاتر عروسکی تهران مبارک نیز عروسکهای خود را به جشنواره آورد و حال چند نوع دیگر از این عروسکها را به مهمونی غدیر آورده، او درباره ساخت این عروسکهای عظیم الجثه میگوید: «اینها عروسکهای غول پیکر نوازندگان بختیاری هستند که برای ساختشان علی اکبر مهدی پور، نوازنده سرنا و علی حیدری نوازنده دهل هر سال صدای سازشان را موقع تحویل سال میشنویم، زحمت کشیدهاند. در واقع این عروسکها نمایشی از ساز و موسیقی اصیل ایرانی هستند.
عروسکهای غول پیکر بختیاری در مهمونی غدیر
وی میگوید:عروسکها خاصیت جادویی و خیال انگیزی دارند، به خصوص برای بچهها در این زمینه اثرگذارند، چون ابعاد بزرگی هم دارند از فاصله دور هم قابل دیدن هستند. وقتی یک موجود بیجان توسط فردی به حرکت درمیآید، به نوعی جانبخشی اتفاق میافتد. عروسک انتقال مفاهیم را دو چندان میکند و ما هم خواستیم در این عرصه فعال باشیم و کنار بچهها قرار بگیریم. همچنین این عروسکها چون ابعاد بزرگی دارند قابلیت اجرا در سالن ندارند اما برای محیطهای باز و بزرگ خیلی خوب هستند منتها باز هم حمل و نقلشان قدری سخت است.
در میانه این گفتوگو بچههایی را میبینم که با ذوق و شوق دور عروسکها را گرفتهاند و خوشحالی میکنند، یکی به پارچه لباس آنها دست میزند، دیگری سعی میکند که با آنها ارتباط برقرار کند و یکی دیگر هم که خجالتی تر است چادر مادرش را میکشد که او را بغل کند و بتواند قدش رابه قد عروسک برساند.
اما در آن جمعیت زیاد عروسکها نمیتوانند بایستند، باید به راه خود ادامه بدهند ، بچهها هم به دنبالشان به راه میافتند و صحنه جالبی خلق میشود.
عروسکهای بختیاری به راه خود تا شب هنگام ادامه میدهند و ساز و دهل میزنند.
در جای دیگری از این مهمونی غدیر نیز باز عروسکهای دیگری را میبینیم که البته اینها قدری شکل و شمایلشان متفاوت از عروسکهای محلی بختیاری هستند، اینها هم غول پیکر هستند که شکل و شمایل زیبایی دارند. بچهها را جذب کردهاند و حتی نوزادها هم با تعجب به آنها نگاه میکنند.
عروسکهای غول پیکر در مهمونی غدیر
حامد زارعان سازنده این عروسکهای غول پیکر و مدیر کمپانی عروسکهای غول پیکر است، او میگوید: عروسکهایی که امسال برای جشنواره عروسکی آماده کردیم، ربات بود اما این عروسکها را نیز قبلتر ساخته بودیم،همیشه سعی میکنم کارهایی تولید کنم که سبک خاصی داشته باشد ، هدفم جذب و درگیر کردن مخاطب با آنها است، کلیشهها دیگر باید کنار گذاشته شود و بچهها با عروسکها در یک فضای جدید جلو بروند. ما آداب و سننمان در عرصه نمایشهای آیینی سنتی و عروسکی را باید به شیوه جدید جلو ببریم.
همینطور که با بچهها و عروسکها همراه شدم به چهارراه ولیعصر میرسم، همانجایی که این شبها جشنواره تئاتر عروسکی تهران مبارک در حال برپایی است، راستی امشب هم این جشنواره ادامه دارد و خانوادهها میتوانند بچههایشان را هم برای دیدن کارهای خیابانی و هم اجراهای صحنهای به تئاتر شهر بیاورند.
پایان پیام/