امیر غدیر| ‌تمرین ذکر ویژهٔ عید غدیر با بچه‌ها

امیر غدیر| ‌تمرین ذکر ویژهٔ عید غدیر با بچه‌ها

در این روزها که به عید غدیر منتهی می‌شود سعی کنید بیشتر از همیشه برای بچه‌ها وقت صرف کنید تا تفاوت این روز با روزهای دیگر برایشان ملموس شود.در این قسمت هم پیشنهادهایی داریم برای رقم زدن یک عید غدیر شاد و جذاب برای بچه‌ها.

امیر غدیر| ‌تمرین ذکر ویژهٔ عید غدیر با بچه‌ها

گروه زندگی: این روزها ایده‌هایی برای شادتر و خاطره‌انگیزتر کردن عید غدیر برای کودکان و نوجوانان گفتیم. از موکول کردن تشویق فرزند بابت کارهای خوبش به این روز تا آشپزی با بچه‌ها طبق سلیقهٔ آنها و برگزاری مسابقهٔ حفظ دعای نادعلی. از شریک کردن بچه‌ها در کارهای خیر و انسان‌دوستانه در عید غدیر تا مراسم دعا و جشن خانگی.

پیشنهادهایی داریم برای رقم زدن یک عید غدیر شاد و جذاب برای بچه‌ها. همراه‌مان بمانید.


عید غدیر را با وقت گذاشتن برای بچه‌هایتان، خاطره‌انگیز کنید

با بچه‌ها کاردستی بسازید

بچه‌ها معمولاً عاشق کاردستی درست کردن هستند؛ اگر پدر و مادرشان همراهی‌شان کنند، بیشتر هم لذت می‌برند. در این روزها که به عید غدیر منتهی می‌شود سعی کنید بیشتر از همیشه برای بچه‌ها وقت صرف کنید تا تفاوت این روز با روزهای دیگر برایشان ملموس شود. مسألهٔ غدیر را داستان‌گونه برایشان روایت کنید. بعد با همین موضوع با همکاری هم، کتاب داستان، روزنامه‌دیواری، کلاژ و… بسازید. کاغذ رنگی، چسب، مقوا، تکه‌های کوچک پارچه، دکمه و… در هر خانه‌ای پیدا می‌شود. در خلال همین کار به او بیاموزید هنر این است که با وسایل موجود و با کمترین هزینه، خلاقیت به خرج بدهد و ایده‌اش را اجرا کند.

اگر تا به حال فرزندتان جایگزینیِ اشیای ظاهراً بی‌فایده در کاردستی‌سازی را امتحان نکرده، در ابتدا خودتان به او ایده بدهید. از او بپرسید چه چیزی می‌خواهد بسازد و به چه وسایلی نیاز دارد. بعد وسایل جایگزین و مناسبی را که در خانه دارید به او پیشنهاد کنید. مثلا به جای دکمهٔ چشم که به صورت آماده در بازار وجود دارد، می‌توانید یک دکمهٔ رنگی بگذارید و وسطش را با ماژیک، مشکی کنید. با چنین ایده‌هایی کم‌کم یاد می‌گیرد که از وسایل موجود بیشترین استفاده را ببرد و کمتر نیاز به خرید لوازم کاردستی پیدا کند. گاهی بچه‌ها حین این کار خلاقیتی به خرج می‌دهند که شگفت‌زده می‌شوید.

نمایش کاردستی‌های غدیری بچه‌ها

کارهایی مثل روزنامه‌دیواری درست کردن، با احتساب زمان استراحت، صرف غذا، رفتن به مراسم جشن و… کار یک روز نیست. البته شاید فرزند شما بتواند در عرض یک روز تمامش کند. اما شاید چند روز با این کار سرگرم شود. اشکالی ندارد. بگذارید با خیال راحت کارش را انجام بدهد. کاردستی‌اش که تکمیل شد، آن را به پیشنهاد خودش در جای مناسبی در خانه نصب کنید. اصراری نیست که حتماً بعد از پایان عید، آن را بردارید. بگذارید تا هر وقت بچه‌ها دوست دارند و امکانش هست، همان جا بماند.

از محصول نهایی به همراه سازندهٔ آن عکس بگیرید و چاپ کنید تا یادگاری بماند. می‌توانید عکس‌ها را برای پدربزرگ و مادربزرگ بچه‌ها بفرستید. یک بازی دو سر برد که به خوشحال شدن والدین شما و همسرتان و نیز تشویق بچه‌ها منجر می‌شود. ضمن اینکه آنها حتماً خوشحال می‌شوند که بدانند شما در لحظات خوشی و شادی به یادشان بوده‌اید.

مسابقهٔ کاردستی‌های غدیری

اگر فرزندان خویشان و دوستان‌تان هم به پویش ساختن کاردستی بپیوندند بهترین فرصت است که یک مسابقه برگزار کنید: مسابقهٔ کاردستی‌های غدیری! روز عید غدیر را می‌توانید به عنوان اختتامیهٔ این مسابقه در نظر بگیرید.

در این مراسم به بچه‌ها اجازه بدهید در جمع دربارهٔ کاردستی‌شان، موضوعش و روش ساختش برایتان توضیح بدهند. این کار به افزایش اعتماد به نفس او کمک می‌کند. حین توضیحات او همه در سکوت و با دقت به حرف‌های او گوش کنید. این لحظات و این رقابت برایشان شیرین و به‌یادماندنی خواهد بود. البته این نکته را در نظر داشته باشید که این مسابقه برد و باخت ندارد. پس به تعداد تمام شرکت‌کنندگان در مسابقه جایزه تهیه کنید.


در اجرای بچه‌ها و نوع لباس‌شان سخت نگیرید. آنها نابازیگرانی‌اند که تفریحی بازی می‌کنند!

اجرای نمایش غدیر با بازیگری بچه‌ها

بچه‌ها نمایش بازی کردن را دوست دارند. یکی از ایده‌های سرگرم‌کننده و دوست‌داشتنی که می‌توانید با کمک بچه‌ها اجرا کنید، نمایش غدیر است. داستان غدیر را برای بچه‌ها تعریف کنید. برای هر کدام نقشی در نظر بگیرید و کمک‌شان کنید که جمله‌های نقش‌شان را حفظ کنند. نمایش را می‌توانید در حضور خانواده و دوستان نزدیک اجرا کنید. تهیهٔ عکس و فیلم از این اجرای باشکوه را به فردی بسپارید که کارش درست باشد. این یک یادگاری ارزنده است!

هم‌خوانی صلوات با حضور بچه‌ها

یکی از اعمال مستحبی روز عید غدیر ذکر شریف صلوات است. تا دلتان بخواهد گروه‌های سرود و تواشیح، صلوات را با آهنگ‌های متفاوت خوانده‌اند. می‌توانید چند فایل را از اینترنت بگیرید و موقع آشپزی، بازی، ساختن کاردستی و… همراه بچه‌ها آنها را زمزمه کنید.

با نظر بچه‌ها یکی از آنها را انتخاب کنید و در فرصت‌های مختلف تمرینش کنید تا در روز عید غدیر، در جشن خانگی یا هنگام اختتامیهٔ مسابقاتی که ترتیب داده‌اید با هم بخوانید. از هم‌خوانی‌تان فیلم بگیرید و یادگاری نگه دارید. تا چشم به هم بزنید بچه‌ها بزرگ می‌شوند و تک تک این فیلم‌ها و عکس‌ها برایتان خاطره‌انگیز و ارزشمند خواهد شد.


این ذکر را با بچه‌ها تمرین کنید که روز عید غدیر از بر باشند

‌تمرین ذکر ویژهٔ عید غدیر با بچه‌ها

بزرگان ما توصیه کرده‌اند که در روز عید غدیر، وقتی با هم روبه‌رو می‌شویم، به همدیگر با ذکر خاصی تبریک و تهنیت بگوییم: «الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی جَعَلَنَا مِنَ الْمُتَمَسِّکِینَ بِوِلاَیَهِ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْأَئِمَّهِ عَلَیْهِمُ السَّلاَمُ». خدا را شکر می‌‏کنیم که ما را با ولایت امیرالمؤمنین (علیه‌‏السلام) به‌دنیا آورد،با ولایت امیرالمؤمنین (علیه‌‏السلام) توفیق زندگی به ما عطا کرد و ان‌‏شاءالله الی‌الابد در ولایت امیرالمؤمنین (علیه‌‏السلام) باشیم.

این ذکر را از چند روز قبل برای بچه‌ها بگویید و با آنها تمرین کنید تا یاد بگیرند. معنی آن را هم بگویید تا در ذهن‌شان بماند که ولایت امیرالمؤمنین یک نعمت است و باید بابتش خدا را شاکر باشیم.

تصور کنید دیدن نوه‌تان در حالی که این ذکر را شکسته بسته و با صدای کودکانه‌اش می‌خواند چقدر برایتان لذت‌بخش خواهد بود. پس طبق معمول پدربزرگ و مادربزرگ فرزندتان را در این حظ عظیم شریک کنید. می‌توانید تماس تصویری بگیرید. اما اگر به منزلشان بروید یا آنها را به خانه‌تان دعوت کنید، نشان‌های بیشتری را زده‌اید! هم به عیددیدنی‌تان رسیده‌اید، هم هنرنمایی فرزندتان را نشان آنها داده‌اید، هم کلاً بیشتر خوش می‌گذرد!

بازی ریاضی و هوش با حکایت‌های امیرالمؤمنین

چه کسی را سراغ دارید که از پی بردن به دانشمندی، درایت و هوش قهرمانش لذت نبرد؟ روایت‌های زیادی از حضرت علی علیه‌السلام وجود دارد که بر هوش و دانش ایشان دلالت می‌کند. از جمله قضاوت‌های ایشان. می‌توانید بعضی از آنها را به صورت معما یا بازی ریاضی برای بچه‌ها مطرح کنید که تا حدی که حوصله‌شان اجازه می‌دهد برای حل‌شان تلاش کنند.

موقع گفتن پاسخ درست، به بچه‌ها بگویید که این مسأله ابتدا به قاضی‌های آن دوران ارجاع شد که نتوانستند جوابش را بدهند. اما حضرت علی علیه‌السلام چون از علم و هوش بی‌انتهای امامت بهره‌مند هستند، به سادگی پاسخش را دادند. یکی از این داستان‌ها، ماجرای تقسیم چند اسب بین وارثان یک میت است.

در خلال روایت‌هایی که نقل می‌کنید، ویژگی‌های امیرالمؤمنین را که از آن روایت فهمیده می‌شود یا به آن مربوط است، مشخص و واضح برای بچه‌ها بگویید. اگر لازم است مثال‌های ساده‌ای بزنید تا موضوع در ذهن‌شان حک شود.

روایات معتبر قضایی، علمی و شوخی از حضرت نقل کنید

می‌دانستید حضرت علی علیه‌السلام یکی از شوخ‌طبع‌ترین افراد زمان خود بوده‌اند؟ لطیفه‌هایی از ایشان روایت شده که در منابع معتبر به چشم می‌خورد. بعضی از این روایت‌های خنده‌دار را آماده کنید و برای بچه‌ها بگویید. خوب است بچه‌ها با این بعد شخصیت امام‌شان آشنا شوند تا بهتر بتوانند با ایشان ارتباط قلبی بگیرند. یکی از لطیفه‌هایی که از حضرت نقل شده، ماجرای خرما خوردن ایشان در کنار پیامبر (ص) است.

بعضی از بچه‌ها به مسألهٔ موجودات و اجرام فضایی علاقه دارند. در این باره مطالب جالبی در روایت‌های نقل‌شده از حضرت علی علیه‌السلام پیدا می‌کنید که شنیدن‌شان برای بچه‌ها بسیار جذاب و آموزنده است و ذهن‌شان را باز می‌کند. در قرآن و کتاب «معراج محمد (ص)» هم مطالبی در این باره خواهید یافت. اما ابتدا ظرفیت فرزندتان را در پذیرش این مطالب برآورد کنید. مراقب باشید او را نترسانید و ذهنش را درگیر و آشفته نکنید.


فرزندتان را طوری با نهج‌البلاغه آشنا کنید که هرگز رهایش نکند

نهج‌البلاغه را به میدان بیاورید

اگر فرزندتان به زمین‌شناسی، علوم زیستی و جانوران علاقه دارد، چند خطبهٔ جالب در نهج‌البلاغه وجود دارد که راست کار خودش است. بعضی از قسمت‌هایشان را که ساده‌تر و ملموس‌تر است برایش بخوانید. می‌توانید آن را با یافته‌های روز دانشمندان نیز تطبیق دهید. حتماً برای فرزند نوجوان‌تان جالب خواهد بود. خطبهٔ «خلقت عجیب طاووس»، «شگفتنی‌های خفاش»، «پدیده‌های جوی زمین» و «آفرینش زمین» مثال‌هایی در این باره‌اند که می‌توانند پای نهج‌البلاغه را به زندگی فرزندتان باز کنند.

اصلاً چه اتفاقی بهتر از این که بهرهٔ فرزندتان از عید غدیر امسال ایجاد یک ارتباط عمیق با نهج‌البلاغه باشد؟

پایان پیام/

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *