تهران؛ پایتخت نظم جدید منطقه‌ای

تهران؛ پایتخت نظم جدید منطقه‌ای

وزیر امور خارجه عربستان سعودی روز گذشته مهمان کشورمان بود. این سفر که به دعوت حسین امیرعبداللهیان صورت گرفت، مقدمه‌ای بر آغاز فعالیت‌های سفارت سعودی در تهران خواهد بود. از سوی دیگر فرحان حامل پیام مهمی از سوی پادشاه عربستان به مقامات کشورمان در خصوص گسترش روابط 2 جانبه است.

تهران؛ پایتخت نظم جدید منطقه‌ای

فارس‌پلاس؛ دیگر رسانه‌ها- صبح نو نوشت: وزرای امور خارجه ایران و عربستان پس از توافق 2 کشور برای ازسرگیری مناسبات 2 جانبه، 2 مرتبه با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کردند، یک بار در پکن و دومین‌بار در کیپ ‌‌تاون آفریقای جنوبی، در حاشیه اجلاس وزرای خارجه بریکس و دوستان بریکس. فیصل بن‌فرحان در دیدار همتای ایرانی خود در کیپ ‌تاون اعلام کرده بود که به‌ زودی به تهران سفر خواهد کرد. برخی منابع عربی اعلام کرده‌اند که سفر فرحان به ایران، با پیامی از طرف ملک سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان برای سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور کشورمان در جهت توسعه روابط همراه است. این منابع اعلام کرده بودند که پیام پادشاه عربستان به رئیسی، در خصوص گسترش روابط میان دو کشور است.

انتقال منطقه غرب آسیا از خصومت‌ورزی به همکاری

وزیر امور خارجه عربستان در حالی دیروز وارد تهران شد که منطقه غرب آسیا طی ماه‌های اخیر شاهد چرخش محسوس در سیاست خارجی عربستان و انتقال از وضعیت خصومت‌ورزی به همکاری با سایر قدرت‌های منطقه است. مقامات سعودی متوجه این واقعیت شده‌اند که تنها در صورت تعامل با ایران است که می‌توانند به وضعیت سیاست خارجی خود در محدوده غرب‌ آسیا به ویژه در حوزه یمن سامان دهند. توجه به همین واقعیت‌ها موجب شد که مقامات عالی‌رتبه ریاض و تهران، سال گذشته در پکن پای یک میز بنشینند و برای عادی‌سازی روابط دوجانبه به توافق برسند.

پس از قطع مناسبات دیپلماتیک تهران و ریاض در دی‌ماه ۱۳۹۴، دو طرف پس از پنج دور مذاکره در عراق و سه دور گفت‌وگو در مسقط، در نهایت در ۱۹ اسفند ۱۴۰۱ و بعد از هفت سال و سه ماه قطعی روابط، در پکن توافق کردند که روابط دیپلماتیک را از سر بگیرند. پس از آن و در ۱۷ فروردین ۱۴۰۲، وزرای خارجه دو کشور در پکن دیدار کرده و بیانیه مشترک صادر کردند و بعد از آن، هیأت‌های فنی برای بررسی روند بازگشایی اماکن دیپلماتیک به پایتخت‌ها و همچنین به دو شهر جده و مشهد سفر کردند. در نهایت در ۱۶ و ۱۷ خرداد، سفارت ایران در ریاض و سرکنسولگری و دفتر نمایندگی ایران در سازمان همکاری اسلامی در شهر جده با حضور علیرضا بیگدلی، معاون کنسولی امور مجلس و ایرانیان خارج از کشور و مقامات سعودی، رسما افتتاح شد.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ۲۲ خرداد در نشست هفتگی با خبرنگاران، درباره بازگشایی اماکن دیپلماتیک عربستان در ایران نیز گفته بود: «روند اجرای توافقات بین دو کشور با شتاب خوب از سوی طرفین پیش رفته و می‌توانیم بگوییم هیچ مانعی در روند اجرای توافق وجود نداشته است. اماکن دیپلماتیک ایران در عربستان به صورت رسمی بازگشایی شد. در ارتباط با بازگشایی سفارت عربستان و سرکنسولگری این کشور در مشهد، زمینه‌ها و بسترهای لازم فراهم شده و بر اساس دعوتی که امیرعبداللهیان از همتای سعودی خود برای سفر به تهران انجام داده بود، شاهد سفر وزیر خارجه عربستان به تهران خواهیم بود و بر اساس گام‌های مقدماتی که هیأت عربستانی در ایران برداشته‌اند، گمان می‌کنیم در آینده نزدیک شاهد گشایش سفارت و سرکنسولگری عربستان در ایران باشیم. در شرایط خوبی در روند رسمی روابط دو کشور هستیم و گفت‌وگوهای اخیر دو وزیر در کیپ تاون، مفید و سازنده بود.»

پیش از این، برخی رسانه‌ها اعلام کرده بودند که قرار است سفارت عربستان در تهران تا زمانی که ساختمان سفارت مورد بهره‌برداری قرار بگیرد، در یکی از هتل‌های تهران موقتا فعالیتش را آغاز کند. سفارت‌های دو طرف در کشور‌های میزبان، بازگشایی شده و ریاض و تهران مترصد ارتقای هر چه بیشتر و سریع‌تر همکاری‌های دوجانبه هستند. در همین راستا، سراغ مهدی شکیبایی، کارشناس مسائل غرب آسیا رفتیم تا نظر وی را در این‌باره جویا شویم.

امیرعبداللهیان: حل مسأله فلسطین، موضوع اساسی در نگاه مشترک ایران و عربستان است

دیدار با وزیر امور خارجه کشورمان، برنامه اصلی فرحان در تهران بود. حسین امیرعبداللهیان پس از دیدار و گفت‌وگو با فیصل بن فرحان، طی یک نشست خبری ضمن ابراز خرسندی از حضور همتای سعودی در تهران، گفت: «حدود یکصد روز از توافق ایران و عربستان برای شروع مجدد روابط سپری شده است. در این مدت سفرای دو کشور معرفی و مراحل اداری برای استقرار آنها در پایتخت‌ها، در حال انجام است. لازم می‌دانم از مساعدت‌های دولت عربستان برای افتتاح اماکن دیپلماتیک ایران در عربستان تشکر کنم. ما نیز اقدامات و تسهیلات لازم را برای بازگشایی اماکن دیپلماتیک عربستان فراهم کردیم. خرسندیم با استقرار کادر دیپلماتیک ایران در عربستان، امسال اتباع کشورمان و حجاج ایران، حجی شایسته و مناسب را در عربستان پشت‌سر می‌گذارند.»

امیرعبداللهیان ادامه داد: «در این رابطه از حمایت‌ها و هماهنگی‌های وزیر خارجه عربستان تشکر می‌کنم. ما نیز تسهیلات و زمینه‌های سفر اتباع عربستان سعودی به مقاصد زیارتی و گردشگری در ایران را فراهم کرده‌ایم.» وی افزود: «در ادامه دیدارهای قبلی، من و همتای سعودی در پکن و کیپ تاون فرصتی داشتیم در خصوص ابعاد مختلف مناسبات گفت‌وگو کنیم.»

رئیس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: «در خصوص اهمیت تشکیل کمیسیون مشترک اقتصادی و کمیته‌های سیاسی، مرزی، مبارزه با قاچاق مواد مخدر و سایر زمینه‌ها از جمله همکاری در حوزه محیط زیست اتفاق‌نظر داریم و پس از تأیید توافقات دو وزیر توسط مقامات عالی دو کشور، در مسیر اجرای توافقات فیمابین اقدام خواهیم کرد.» وی همچنین عنوان کرد: «امنیت منطقه‌ای و امنیت تک‌تک کشورهای آن امری اساسی و حیاتی برای همگان و یک ضرورت انکارناپذیر برای دستیابی به آینده‌ای امن‌تر، شکوفاتر و توسعه‌یافته‌تر در منطقه مشترک ما است.» امیرعبداللهیان با ذکر این نکته که در خصوص ضرورت حمایت از مردم مظلوم فلسطین رایزنی کردیم، اظهارداشت: «اتفاق‌نظر داریم که حل مسأله فلسطین، موضوع اساسی و دارای اولویت در جهان اسلام و در نگاه مشترک ایران و عربستان است.» وزیر امور خارجه کشورمان افزود: «علاوه بر این، نگرانی خود را از تداوم جنگ در سودان اعلام و در خصوص برخی موضوعات مورد علاقه منطقه‌ای و بین‌المللی گفت‌وگو کردیم. اتفاق‌نظر داریم در سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، همکاری‌های نزدیک‌تر و مؤثرتری را سازماندهی کنیم.» امیرعبداللهیان همچنین ادامه داد: «گفت‌وگوهای امروز ما بر همکاری‌های پایدار اقتصادی، تجاری و سرمایه‌گذاری مشترک بین دو کشور از جمله تحرک هر چه بیشتر در بخش خصوصی ایران و عربستان تمرکز داشت.»

فرحان: سفارت عربستان در تهران افتتاح خواهد شد

بن فرحان نیز در این نشست خبری تأکید کرد که مذاکرات امروز با طرف ایرانی، مثبت و روشن بوده است. وزیر خارجه عربستان ادامه داد: «این سفر در تکمیل توافق ازسرگیری روابط بین ریاض- تهران است که در پکن امضا شد. از حضور در تهران خرسندم. ما سفارت عربستان را در تهران افتتاح خواهیم کرد.» وی ضمن قدردانی از وزارت خارجه کشورمان به خاطر تسهیل افتتاح سفارت سعودی، تأکید کرد: «عادی‌سازی روابط بین دو کشور، اصل است. امیدواریم که ازسرگیری روابط بین دو کشور، تأثیر مثبتی بر منطقه و جهان اسلام داشته باشد.»

وزیر خارجه سعودی با اشاره به اهمیت همکاری عربستان و ایران در زمینه امنیت منطقه‌ای به ویژه امنیت دریایی و عاری شدن منطقه از سلاح کشتار جمعی، گفت که با رئیس‌جمهوری اسلامی ایران هم دیدار خواهد کرد تا سلام پادشاه و ولیعهد سعودی را به وی ابلاغ کند و از او بخواهد که به ریاض سفر کند.

پایان پیام/ت

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *