فارس من| نه به حضور مردان در اتاق عمل زنان و زایمان/ به این کابوس پایان دهید!
همه استرسهای اتاق زایمان یک طرف و استرس حضور مردان نامحرم در هنگام زایمان یک طرف. پوشش یک خانم درحال زایمان پوشش مناسبی نیست. تصور کنید در چنین شرایطی، چند آقا از متخصص بیهوشی گرفته تا کسی که وسایل را به دست پزشک می دهد و حتی اینترن ها هم در اتاق حضور داشته باشند. وقتش نرسیده که این رویه غلط و مخالف شرع و عرف ما یک بار برای همیشه در بیمارستانها اصلاح شود؟
گروه زندگی: همه استرس های اتاق زایمان یک طرف و استرس حضور مردان نامحرم در هنگام زایمان یک طرف. شاید بعضی ها بگویند مگر چه اشکالی دارد و بالاخره دکتر محرم است و حضورش بلامانع! اما با این حال خیلی ها نیز با چنین نگاهی موافق نیستند و بنا به حیا و البته احکام شرعی، نسبت به این مساله اعتراض دارند که البته بیراه هم نمی گویند و احکام شرعی در مورد جنس مخالف پزشک و بیمار، باید و نبایدهایی دارد، ضمن اینکه بالاخره با توجه به نوع لباس بیمار در اتاق عمل و به ویژه فرآیند زایمان، عملا نمی توان پوششی برای بیماران در اتاق عمل قائل شد که با این شرایط حضور متخصصین بیهوشی و تکنسین های مرد در اتاق عمل، برای بانوان خوشایند نیست و اصلاح شرایط فوق ضروری به نظر می رسد.
آنچه شنیدید، توضیحی کلی از پویشی است که تحت عنوان«لزوم حضور متخصص بیهوشی زن در اتاق عمل بانوان» به ثبت رسیده و در همین راستا نیز به سراغ ثبت کننده پویش رفته ایم تا جزییات این مساله را از زبان خود او مطرح کنیم. لازم است بدانید که ثبت کننده پویش، بانویی از جامعه پزشکی است که هم به عنوان پزشک و هم به عنوان یک مادر، تجربیات شخصی خود را با ما در میان گذاشته و به همین سبب نیز از بردن نام او معذوریم. این خانم پزشک که خود را نماینده ای از بانوان معتقد می داند، در خصوص پویش مورد نظر می گوید:«یک خانم درحال زایمان عملا بیشتر بدنش پوششی ندارد و همه چیز از دستش خارج است. حالا تصور کنید در چنین شرایطی، چند آقا از متخصص بیهوشی گرفته تا کسی که وسایل را به دست پزشک می دهد و حتی اینترن ها هم در اتاق حضور داشته باشند. به واقع، این مساله برای زنان ناخوشایند و خجالت آور است و آرامش روانی آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد اما واقعا در چنین شرایطی دست بیمار و خانم زائو از همه جا کوتاه است و متاسفانه خود من از نزدیک شاهد بوده ام که بیمارستان ها چه خصوصی و چه دولتی حداقل در شهر ما(رشت) هیچ توجهی به این مساله ندارند.»
چرا مرد؟ به اندازه کافی متخصص خانم داریم
او ادامه می دهد:«این موضوع وقتی به دغدغه خود من تبدیل شد که برای زایمانم به هر دری زدم تا کادر اتاق عمل کاملا زنانه باشد. اما با هر بیمارستانی تماس گرفتم، چنین چیزی را تضمین نمی کرد و آخر سر هم به لطف استادم، شرایط یک زایمان با کادر کاملا زنانه برایم مهیا ش.د اما واقعا چنین شرایطی برای همه خانم ها مهیا نیست و کلیت این موضوع تاسف آور است. شاید برای خیلی ها مهم نباشد اما برای کسانی که نسبت به این مساله حساسند و در هنگام زایمان، درخواست تکنسین اتاق عمل و متخصص بیهوشی خانم می کنند، باید تمهیداتی اندیشیده شده و به خواسته و اعتقادات آن ها احترام گذاشته شود تا حقوق بیمار حفظ شود.»
این خانم دکتر اضافه می کند:« متاسفانه به رغم درخواست بسیاری از مادرها، برخی رزیدنت ها که متاسفانه صرفا به فکر منافع شخصی خود هستند، این درخواست را نادیده می گیرند، درحالی که فکر می کنم به اندازه کافی تکنسین و متخصص خانم داریم که بتوانیم آن ها را جایگزین آقایان در اتاق عمل زنان به ویژه اتاق زایمان کرده و به این دغدغه مهم زنان پایان دهیم. البته در این بین، خیلی از بیماران می گویند پزشک محرم است اما همین محرم بودن هم باید و نبایدهایی دارد که حداقل برای افراد معتقد و محجبه ای امثال خود من بسیار مهم است و باید مورد توجه قرار گیرد.»
اینترن های مرد و نقض احترام به زنان زائو
نکته مهم دیگری که توسط این خانم پزشک عنوان شده و جای بررسی دارد، حضور اینترن های مرد در هنگام زایمان طبیعی و سزارین است که قطعا باید برای آن ضوابط خاصی از جمله رضایت بیمار و اخلاق مداری لحاظ شده و اگر لازم است، قوانین مشخصی هم در این خصوص تعریف شود. او می گوید:«متاسفانه خود من بارها در بیمارستانی دولتی در شهر رشت، با اینترن های آقا بالا سر خانم هایی در حال زایمان طبیعی حضور داشته ام که این موضوع واقعا ناراحت کننده است. به هرحال حضور چند اینترن خانم و آقا بطور همزمان در هنگام زایمان طبیعی، اتفاق جالبی نیست و خود من همیشه از این همراهی احساس شرمندگی می کردم. نمی دانم چطور اما امیدوارم برنامه ریزی بهتری برای این مساله صورت گیرد. بالاخره ما مسلمانیم با اعتقاداتی ارزشمند که تا حدامکان نباید نادیده گرفته شود.»
پیرو صحبت های فوق، لازم به توضیح است که گرچه حضور اینترن های مرد در اتاق زایمان بیمارستان های آموزشی اجتناب ناپذیر است اما بنا به اظهارات برخی از متولیان آموزش دانشگاه علوم پزشکی، بیمارستان ها درصورت عدم رضایت مادرها باید با احترام به درخواست بیمار از حضور اینترن های مرد در اتاق زایمان جلوگیری کنند.
پایان پیام/