محیط زیست، ابزار سازش با تل‌آویو/ بنیاد صهیونیستی «عربه» چه می‌کند

محیط زیست، ابزار سازش با تل‌آویو/ بنیاد صهیونیستی «عربه» چه می‌کند

هدف بنیاد «عربه»، عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی در قالب پروژه‌های زیست‌محیطی و تغییر نگاه کلی منطقه به این رژیم است. مأموریت اصلی این بنیاد صهیونیستی، پیشبرد پروژه سازش و تشکیل دو کشور است.

محیط زیست، ابزار سازش با تل‌آویو/ بنیاد صهیونیستی «عربه» چه می‌کند

فارس پلاس؛ روایت روز – «اسرائیل چند سالی است که به دنبال صلح است.» این جمله، ظاهری زیبا و فریبنده اما باطنی سراسر جنایتکارانه دارد. پروژه صلح با رژیم صهیونیستی، به جای آن‌که یک اقدام بشردوستانه باشد، پروژه‌ای امنیتی برای گسترش و سلطه‌گری این رژیم در منطقه و حذف تدریجی کشورهای اصیل منطقه از تصمیم‌گیری‌هاست. اما چرا صلح با رژیم صهیونیستی، جنایت است؟

صلح در شرایط جنگی، زمانی معنا دارد که دو کشورِ در حال جنگ، بخواهند نزاع را کنار گذاشته و هر کدام به مرزهای خود بازگردند اما صهیونیست‌ها اساساً نه‌تنها یک کشور نیستند، بلکه اشغالگران خاک یک کشور هستند و حالا که بیشتر خاک فلسطین را اشغال کرده‌اند، با کمک طرحی آمریکایی، صحبت از صلح به میان آورده‌اند.

هدف از طرح صلح، این است که کشورهای منطقه، رژیم صهیونیستی را به رسمیت بشناسند و فلسطین هیچ اقدامی برای بازپس‌گیری سرزمین‌های خود نداشته باشند. بر اساس این طرح، یک کشور موهوم به‌عنوان «اسرائیل» و یک کشور به نام «فلسطین» تشکیل خواهد شد که بر اساس نقشه فعلی از سرزمین‌های اشغالی، بخشی بسیار ناچیزی در اختیار فلسطینیان قرار خواهد داشت و سایر این سرزمین، در اشغال صهیونیست‌ها خواهد ماند. همچنین، هیچ تضمینی هم برای پایان تجاوزات رژیم صهیونیستی و پایان شهرک‌سازی‌ها، وجود ندارد.

این پروژه آمریکایی-صهیونیستی، سال‌هاست که نتوانسته به‌طور مستقیم عملیاتی شود. از همین رو، برای پیشبرد آن، رژیم صهیونیستی به سراغ ابزارهایی عام و فراگیر، با ظاهری فریبنده رفته است. یکی از این ابزارها، «بنیاد زیست‌محیطی عربه» است.

بنیاد زیست‌محیطی عربه

بنیاد مطالعات زیست‌محیطی عربه (Arava Institue for Environmental Studies) که به اختصار (AIES) شناخته می‌شود، واقع در سرزمین‌های اشغالی بوده و اقدامات خود را برای پیشبرد پروژه موسوم به صلح، در قالب اقدامات زیست‌محیطی انجام می‌دهد.

انجمن Track II (مسیر ۲)

یکی از بخش‌های اصلی این بنیاد صهیونیستی، «انجمن محیط زیستی «Track II Environmental Forum» موسوم به Track II (مسیر ۲) است. این انجمن که فعالیت خود را از سال ۲۰۱۶ آغاز کرده است، یکی از اهداف اصلی خود را «تسهیل در قراردادهای رسمی و غیررسمی میان فلسطین و اسرائیل در حوزه زیست‌محیطی» اعلام کرده است. این انجمن به‌صراحت اعلام کرده که «ما معتقدیم با ترویج ابتکارات [زیست‌محیطی]، می‌توانیم تغییرات مثبتی را بر روی زمین و عرصه سیاسی، صورت دهیم.»

انجمن Track II پروژه‌ای است که بخشی از بودجه آن را اتحادیه اروپا تأمین می‌کند و هدف آن، اجرای پروژه‌های زیست‌محیطی فرامرزی میان اسرائیل، فلسطین و اردن است.» [۱]

Track II به چه معناست؟

در برخی از رویکردهای سیاست‌های بین‌المللی، Track II به اقداماتی گفته می‌شود که غیر از مسیرهای رسمی و عادی انجام می‌شوند. به‌عنوان مثال، زمانی که دو کشور بخواهند با یک دیگر مذاکره و توافق کنند؛ اگر این مذاکره چه به صورت آشکار و چه به صورت پنهان از سوی مقامات رسمی دو کشور صورت گیرد، راه عادی مذاکره طی شده است اما مثلاً فرض کنید ارتباط و مذاکره میان دو کشور را، دو شرکت خصوصی یا دو تاجر یا حتی دو تیم دانشگاهی برقرار کنند. در این حالت، ارتباط میان این دو کشور، از مسیر ثانویه یا همان Track II انجام شده است.

در اینجا نیز انجمن زیست‌محیطی Track II، مسیر صلح و عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی را از مسیر غیررسمی و اقدامات زیست‌محیطی، پیش می‌برد.

مرکز دیپلماسی انجمن Track II

در زیرمجموعه انجمن Track II، بخشی تحت عنوان «مرکز کاربردی دیپلماسی زیست‌محیطی» وجود دارد. در مقدمه این مرکز آمده است که «خاورمیانه، یکی از نقاط حساس جهانی در موضوع تغییرات آب و هوا، انرژی، کشاورزی و بهداشت است و پیش‌بینی می‌شود بسیاری از نقاط منطقه، تا پایان قرن، غیرقابل سکونت شوند. در همین راستا، بنیاد عربه و شرکت دامور، مرکز دیپلماسی را با هدف فعالیت دیپلماتیک زیست‌محیطی در منطقه و اجرای پروژه‌های خود در سراسر خاورمیانه، احداث کردند.»

به عبارتی دیگر، این مرکز، ابزاری برای نفوذ و حضور رژیم صهیونیستی در موضوعات حیاتی و حساس کشاورزی، انرژی و آب در سراسر منطقه خاورمیانه قلمداد می‌شود و بیش از آنکه یک پروژه زیست‌محیطی باشد، یک نهاد جاسوسی است.

اعضای مؤسس و اصلی این مرکز دیپلماسی، عبارتند از: «دنیس راس»، «مارک اوت»، «جیم هال» و «ریچارد کاپلان» که در ادامه با این چهره‌ها و برخی دیگر از چهره‌های حاضر و اثرگذار در انجمن Track II آشنا می‌شوید.

در ادامه توضیح این مرکز آمده است که «مرکز دیپلماسی، با همکاری مدرسه مارتین دانشگاه آکسفورد انگلیس برای مدیریت منابع فراملی، راه‌اندازی شده است.» «در این مرکز، اسرائیلی‌ها، فلسطینی‌ها و اردنی‌ها، با همکاریِ دانشگاه آکسفورد، به فعالیت تحقیقاتی می‌پردازند و پیاده‌سازیِ کاربردیِ پروژه‌ها، توسط اسرائیل انجام می‌شود. همچنین گفته شده است که «اردن، کرانه باختری و غزه، محل اصلی فعالیت مرکز دیپلماسی است.»

نکته قابل توجه این است که در توضیح انجمن Track II در وب‌سایت عربه نوشته است که «این انجمن، فعالیت خود را بی‌سر و صدا و با ابزار دیپلماتیک با انجمن‌های محلی انجام می‌دهد و اعتماد متقابل ایجاد می‌کند و فعالیت خود را بر دو مسئله «انرژی» و «آب» متمرکز کرده است.» به عبارتی دیگر، این، همان نقطه اصلی پروژه عادی‌سازی روابط با اسرائیل در قالب همکاری زیست‌محیطی است.

نکته مهم دیگر این است که در وب‌سایت عربه تأکید شده که «انجمن Track II، به داده‌های محرمانه که تاکنون دیده نشده‌اند دسترسی دارد و نتایجی را در خصوص آب، انرژی و امنیت ملی به دست آورده است و این اطلاعات را به‌صورت ساده، قابل فهم و عملی، در اختیار سیاست‌مداران قرار می‌دهد.» [۲]

شرکت دامور

«دامور»، نام شرکت متناظر بنیاد عربه است که در فلسطین مستقر است. این شرکت، یکی از اهداف خود را دستیابی به صلح عادلانه میان فلسطین و اسرائیل و تشکیل حکومت‌های مستقل ذکر کرده است.[۳] در بخشی دیگر از اهداف این شرکت آمده است «با افزایش امکانات زیست‌محیطی، سطح انعطاف‌پذیری مردم و جوامع فلسطین در مناطق حاشیه‌ای نوار غزه افزایش یابد؛ تا درنهایت به صلح منجر شود.»

دامور مأموریت خود را این‌گونه توصیف کرده است: «مأموریت اصلی دامور، به حداکثر رساندن فرصت‌های توسعه و حفاظت و بهبود محیط زیست در جوامع حاشیه‌نشین از طریق ابتکارات نوآورانه و فعالیت‌های اولویت‌دار به شیوه‌ای برابر، عادلانه و شفاف و توانمندسازی این جوامع برای زندگی در صلح، رفاه و امنیت است.»

دامور تصریح کرده است که جامعه هدف خود را بر حاشیه‌های فقیر در کرانه باختری و نوار غزه، به‌ویژه جوانان و زنان، قرارداده و به دنبال ایجاد صلح در این مناطق است.

«اشرف العجرمی» یکی از اعضای هیئت‌مدیره دامور است. او از وزرای سابق دولت فلسطین بوده و متخصص در امور اسرائیل است. العجرمی، یکی از اعضای «کمیته تعامل با جامعه اسرائیل» و از «فعالان سازش» شناخته می‌شود.

همایش ۲۰۲۰

انجمن Track II با همکاری شرکت دامور، همایشی را در سال ۲۰۲۰ میلادی برگزار کرد که حامی مالی آن، اتحادیه اروپا بود. در گزارش این همایش سالانه آمده است که «برخی از برنامه‌های آینده انجمن Track II، با هدف اثرگذاری بر منطقه خاورمیانه و تغییر گفتمان کلی منطقه از طریق رسانه‌های اجتماعی و ایجاد ائتلاف‌های جدید، با نگاه به تغییر چشم‌انداز منطقه، مشخص شده‌اند.» به عبارتی دیگر، آنچه به‌عنوان هدف بنیاد عربه و انجمن Track II مشخص شده، نه زیست‌محیطی، بلکه سیاسی و امنیتی است.

این گزارش می‌افزاید: یکی دیگر از مسائلی که توسط بنیاد عربه با تأکید بر انجمن Track II مطرح شد، «تغییرات منطقه خاورمیانه در نتیجه توافق ابراهیم بود.» (پروژه عادی‌سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی)

این در حالی است که اگر عربه و انجمن Track II، صرفاً یک بنیاد زیست‌محیطی هستند، چرا صلح با اسرائیل را به‌عنوان یکی از موضوعات اصلی این نشست، مطرح کرده‌اند!؟

گزارش سالانه این همایش حاکی است که موضوع شکل‌گیری دو کشور (کشور فلسطین و کشور [موهوم] اسرائیل) از دیگر موضوعات مورد بحث در این نشست سالانه بوده است. این موضوعات توسط «دنیل شک» سفیر سابق اسرائیل در فرانسه مورد بحث قرار گرفت.[۴]

شورای عمومی اسرائیل

یکی دیگر از بخش‌های بنیاد عربه، «شورای عمومی اسرائیل» است. این شورا از سال ۲۰۱۳ میلادی، برای همکاری با بنیاد عربه راه‌اندازی شد. فعالیت اصلی این شورا، آن است که سیاست‌مداران، هنرمندان، دانشگاهیان و سایر چهره‌های صهیونیستی، به گفت‌وگوهای فرامرزی و دیپلماسی عمومی با سایر مناطق غرب آسیا، بپردازند.[۵]

حامیان انجمن Track II

بر اساس اعلام رسمی وب‌سایت عربه، حامیان انجمن Track II عبارتند از:

۱. اتحادیه اروپا

۲. وزارت حفاظ از محیط زیست اسرائیل

۳. وزارت امورخارجه اسرائیل

۴. وزارت امور خارجه آمریکا

۵. وزارت تعاون منطقه‌ای

۶. بنیاد خانواده آبرامسون (که یک بنیاد صهیونیستی است و در حوزه بورس تحصیلی فعالیت می‌کند.)

۷. بنیاد کاترین‌ایمز (که متعلق به خانم «کاترین ایمز» است و در سال ۱۹۹۳ میلادی پایه‌گذاری شده است. وی یکی از نظامیان رژیم صهیونیستی و از مربیان ارشد ارتش این رژیم است.

۸. بنیاد آویو (که بنیادی صهیونیستی است و برای پیشبرد پروژه سازش بین رژیم موقت صهیونیستی و فلسطین فعالیت می‌کند و از حامیانِ یهودیان اسرائیل و آمریکاست.)

اسامی افراد دیگری نیز وجود دارد که توضیح تمام آن‌ها، گزارش دیگری را می‌طلبد.[۶]

دبورا سندلر

دبورا سندلر (Deborah Sandler)، رئیس انجمن Track II و از اعضای حاضر در «مدرسه مارتین» دانشگاه آکسفورد انگلیس است که در مورد منابع فرامرزی تحقیق می‌کند. او سرپرست ارشد «تراول‌اید» (TravelAid) و رئیس بخش مطالعات عبری و یهودی آکسفورد نیز هست.

سندلر، به‌تازگی توسط «اسحاق هرتزوگ» رئیس رژیم موقت صهیونیستی، به عضویت انجمن ملی تغییرات آب و هوایی اسرائیل درآمده است. سندلر تابعیت سه‌گانه آمریکایی-انگلیسی-اسرائیلی دارد و از اعضای کانون وکلای اسرائیل و کالیفرنیاست و در تل‌آویو زندگی می‌کند.

او در سوابق خود، موارد دیگری همچون مدیرعاملی شرکت غذایی «مارس‌شکلات» (Mars Chocolate) در آمریکا، حضور در شرکت دارویی «جانسون‌اندجانسون» (Johnson & Johnson) و ریاست بخش «مک‌نیل» (McNeil) را نیز داراست. او همچنین بیش از یک دهه، مسئولیت‌های اجرایی در شرکت پپسی نیز داشته است.[۷]

مایکل کوهن

«مایکل کوهن» (Michael Cohen)، خاخام یهودی و یکی از اعضای سرشناس بنیاد عربه است که مطالب متعددی با موضوع «محیط زیست و روند صلح در خاورمیانه» در نشریات آمریکایی نوشته است.

او به‌تازگی از طرف «پاتریک لهی» (Patrick Leahy)، سناتور آمریکایی، به‌عنوان عضو هیئت نظارت بر توزیع سرمایه USAID برای پیشبرد طرح صلح انتخاب شده است. «یو.اِس.اِید» آژانس توسعه جهانی آمریکاست که در راستای پیشبرد منافع سیاست خارجی آمریکا فعالیت می‌کند و بخش قابل توجهی از بودجه سالانه آمریکا را به خود اختصاص می‌دهد.

مایکل هرتزوگ

«مایکل هرتزوگ» (Michael Herzog)، برادر «اسحاق هرتزوگ» رئیس رژیم صهیونیستی، است. او که از افسران نظامی این رژیم بوده، به عنوان سفیر اسرائیل در آمریکا منصوب شده است. او هم یکی دیگر از افرادی است که با بنیاد عربه همکاری دارد.

دنیس راس

«دنیس راس» (Dennis Ross) که مادرش یهودی و پدرش نامعلوم است، بنیان‌گذار «کمیته روابط عمومی آمریکا و اسرائیل» و «کمیته پژوهش‌های سیاسی خاورمیانه» است. راس را می‌توان از مجریان اصلی پروژه سازش در منطقه دانست. او همچنین یکی از چهره‌های اثرگذار پروژه سازش میان رژیم صهیونیستی و اردن بود. راس کسی است که برای بیش از یک دهه، مؤثرترین فرد در دخالت‌های آمریکا در منطقه و حمایت از رژیم صهیونیستی به شمار می‌رفته است.

دنیس راس که از چهره‌های مرتبط با بنیاد عربه است، در سال ۱۴۰۰ هجری شمسی در گفت‌وگو با «جولی سایر» (Julie Sawyer)، یکی از اعضای شورای امنیت ملی آمریکا، گفت: «من چند سالی است که با بنیاد عربه همکاری دارم و می‌توانم توضیحات فراوانی پیرامون فعالیت‌های دانشگاه آکسفورد در این زمینه ارائه دهم.» راس در این گفت‌وگو اعتراف کرده است که «همکاری‌های زیادی با شاباک داشته‌ایم.»

«شاباک» نام سازمان اطلاعات و امنیت داخلی رژیم صهیونیستی است و یکی از نهادهای سه‌گانه جاسوسی این رژیم را تشکیل می‌دهد.

راس در سال ۱۳۹۹ نیز در گفت‌وگو با «دیوید لهرر» (David Lehrer)، از اعضای اصلی بنیاد عربه گفته بود: «فرض کنید کشورهای عربی بیشتری برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل، تمایل نشان دهند. حتماً پروژه‌های بنیاد عربه برای این موضوع کارایی خواهد داشت.»

ریچارد کاپلان

«ریچارد کاپلان» (Richard Kaplan) استاد روابط بین‌الملل در «لیناکر کالج آکسفورد» است. حوزه اصلی او، «صلح بعد از جنگ» بوده و از اصلی‌ترین چهره‌ها در مدیریت منابع فرامرزی مدرسه مارتین دانشگاه آکسفورد است؛ یعنی همان نقطه‌ای که فعالیت اصلی انجمن Track II را انجام می‌دهد. کاپلان به‌تازگی تمرکز خود را بر موضوعات آب و انرژیِ خاورمیانه قرار داده است.[۸]

جیم هال

«جیم هال» (Jim Hall) یکی دیگر از چهره‌های دانشگاه آکسفورد بوده و تخصص او در زمینه جغرافیا و محیط زیست است که با بنیاد عربه همکاری دارد. پژوهش‌های او نیز عموماً در حوزه منابع آب است. هال «مرکز داده و تجزیه و تحلیل زیر ساخت ملی بریتانیا» (DAFNI) را بنا نهاده و ریاست آن را برعهده دارد. [۹]

جمع‌بندی

با توجه به آنچه گفته شد، درباره بنیاد عربه، می‌توان نکات زیر را مطرح کرد:

۱. بنیاد عربه، نهادی صهیونیستی است که در راستای شناسایی رژیم صهیونیستی و تشکیل کشور مستقل موهوم «اسرائیل» در کنار کشور فلسطین، تلاش می‌کند.

۲. انجمن Track II یکی از مهم‌ترین ابزارها و بخش‌های بنیاد عربه است.

۳. در این طرح، انگلیس و دانشگاه آکسفورد نقش محوری و اساسی دارند.

۴. بنیاد عربه با نهادهای امنیتی رژیم صهیونیستی همکاری دارد و هدف اصلی آن تغییر در ژئوپلیتیک منطقه و نفوذ است.

۵. در این طرح تلاش می‌شود تا با اقدامات به ظاهر کمک‌رسانی به مناطق جنگ زده، فلسطینیان را با خود همراه کنند.

ادامه دارد…

[1] oxfordmartin.ox.ac.uk/people/deborah-sandler/

[2] arava.org/track-ii-environmental-forum/center-for-applied-environmental-diplomacy/

[3] damour.ps/about-me/

[4] arava.org/track-ii-environmental-forum/annual-cross-border-environmental-cooperation-conference/

[5] arava.org/about-our-community/israeli-public-council/

[6] arava.org/track-ii-environmental-forum/noam-segal-2022/

[7] hofstra.edu/academics/colleges/zarb/leaders/leaders_sandler.html

[8] politics.ox.ac.uk/person/richard-caplan

[9] eci.ox.ac.uk/people/jhall.html

پایان پیام/.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *