ویدئو| دستاوردهای «خیام» در سالی که گذشت
ماهوارههای سنجش از راه دور همچون ماهواره خیام میتوانند در ابعاد مختلفی همچون محیط زیست، منابع طبیعی، کشاورزی و …. به کمک توسعه کشور آید.
به گزارش خبرنگار علم و پیشرفت خبرگزاری فارس، ماهواره خیام یک ماهواره سنجش از راه دور است که مرداد سال 1401 با پرتابگر روسی سایوز از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان به مدار نزدیک زمین ارسال شد، نگاهی به روند ارسال اطلاعات از سوی ماهواره خیام طی یک سال گذشته حکایت از آغاز یک عصر جدید در حوزه ماهوارهای ایران دارد.
این ماهواره توانایی تصویربرداری در طیفهای مختلف و قدرت تفکیک تا یک متر را دارد، چنین قدرت تفکیکی کاربردهای مهمی همچون محیط زیست، پایش منابع آبی، کشاورزی و حوزه شهری دارد.
پایش محدودههای زمینهای کشاورزی با خیام
در حوزه کشاورزی برای کاهش خسارت و افزایش محصول و بهره وری اراضی از اطلاعات و دادههای این مدل از ماهوارهها استفاده میشود، به طور مثال میتوان پایش محدوده زیرکشت در مناطق مختلف را رصد و گونههای مختلف زیرکشت را تشخیص و رصد کرد. حتی دستگاههای مختلف از جمله وزارت کشاورزی میتوانند مراحل رشد گیاه را با دادههای این ماهواره بررسی کنند، در همین راستا هم رصدخانه وزارت جهاد کشاورزی برای بررسی وضعیت اراضی تحت کشت و تعیین محدودههای کشاورزی در کشور تفاهم نامهای با سازمان فضایی کشور امضا کرده است.
گفتنی است، اطلاعات ارسال شده توسط ماهواره خیام به پایش منابع آب در کشور کمک میکند. با این تصاویر میتوان مرزهای ساحلی، تالابها، سطح آب دریاچهها و ذخایر آب سطحها را پایش کرد.
نقطه به نقطه کشور زیر لنز خیام
نگاهی به نوع فعالیت ماهوارههای سنجشی نشان میهد که میتوان در حوزه محیط زیست نیز از آن استفاده کرد. استفاده از دادههای ماهواره خیام در محیط زیست کمک میکند کانونهای تولید گرد و غبار را مشخص شود، همچنین، امکان بررسی و رصد فرسایش خاک، بیابان زایی، آلودگی آب خاک و هوا وجود دارد.
در حوزه شهری هم با دادههای این ماهواره ضمن بررسی پراکندگی شهری و تهیه نقشههای شهری و روستایی، میتوان تغییرات کاربری اراضی و ساخت و سازهای غیرمجاز را رصد کرد. همچنین، با این دادهها میتوان خسارات بلایای طبیعی را تخمین زده و مکانهای مناسب برای اسکان پس از حادثه را مشخص کرد.
پایان پیام/