آمریکا به دنبال یارکشی برای مواجهه با چین

آمریکا به دنبال یارکشی برای مواجهه با چین

از زمان امضای قراردادهای مشارکت راهبردی میان چین و عربستان و سفر رئیس‌جمهور چین به ریاض و سپس حمایت چین از روند ازسرگیری روابط ایران و عربستان در مارس، آمریکا به دنبال مواجهه با چین بوده است.

آمریکا به دنبال یارکشی برای مواجهه با چین

فارس پلاس؛ دیگر رسانه‌ها – راهبرد معاصر نوشت: «اگر چیزی از سخنرانی مرا به یاد نمی آورید، I2U2 را به خاطر بسپارید، زیرا در ادامه بیشتر درباره آن خواهید شنید». جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا سخنرانی خود در ماه می در مؤسسه سیاست های خاور نزدیک واشنگتن را با این جملات تمام کرد. وی در این جلسه تلاش کرد گزارشی از دستاوردهای سیاست خارجی دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا ارائه کند.

ابتکار «I2U2» توافقی مشارکتی میان آمریکا، هند، رژیم صهیونیستی و امارات است که عنوان «مجمع بین المللی همکاری اقتصادی» بر آن گذاشته شد. هدف این ابتکار به زعم سالیوان، اتصال جنوب آسیا به غرب این قاره و سپس به اروپا به وسیله راهکار‌هایی است که در خدمت منافع اقتصادی و دیپلماسی آمریکا باشد.

در راستای توسعه دامنه ابتکار مذکور بود که در جریان اجلاس سران «گروه 20» در هند اعلام شد، یادداشت تفاهمی میان عربستان و آمریکا برای ایجاد کریدور توسعه اقتصادی که هند و اروپا را از مسیر غرب آسیا به هم پیوند دهد، شکل گرفت. هدف از ایجاد این کریدور تسهیل فرآیند انتقال برق تجدیدپذیر و هیدروژن پاک از مسیر کابل ها، خطوط لوله و نیز ایجاد خطوط ریلی عنوان شده است.

این پروژه علاوه بر تلاش برای افزایش امنیت پایدار انرژی، حمایت از تلاش‌ها برای توسعه انرژی پاک، در راستای توسعه اقتصاد دیجیتال به وسیله اتصال و انتقال الکترونیکی داده‌ها به وسیله کابل‌های فیبر نوری، افزایش تبادل تجاری و افزایش عبور کالا از مسیر اتصال راه‌آهن و بنادر شکل گرفت. کریدور یادشده به توسعه تجارت و انتقال منابع انرژی به وسیله ساخت راه‌آهن کمک می‌کند و می تواند هند، عربستان، امارات، اردن، سرزمین های اشغالی و اتحادیه اروپا را در راستای ارتباطات دریایی به یکدیگر متصل کند.

بایدن درباره این توافق آن را سرمایه گذاری منطقه ای خواند و مدعی شد می تواند قواعد بازی را تغییر دهد. بی تردید این پروژه در راستای سیاست های منطقه ای آمریکا در غرب آسیا تدوین شده و هدف آن نه کاهش تنش، بلکه ایجاد امنیت برای رژیم صهیونیستی و جلوگیری از نفوذ چین در منطقه است.

ادعای کاهش تنش

آمریکا مدعی است ابتکار توسعه I2U2 با ایجاد زیرساخت های لازم برای پیشرفت و تجارت دوجانبه، به سود کشورهای کمتر توسعه یافته و متوسط ​​منطقه خواهد بود و به کشورهای غرب آسیا اجازه می دهد با ایفای نقش تعیین کننده در تجارت جهانی به توسعه اقتصادی دست یابند.

جان فاینر، معاون مشاور امنیت ملی آمریکا در این باره مدعی شد، راهبرد جامع آمریکا بر کاهش تنش در منطقه ای متمرکز است که از لحاظ تاریخی «منبع ناآرامی و ناامنی» به شمار می رود. سالیوان نیز در ادامه این ادعاها عنوان کرد، ابتکار توسعه I2U2نشان دهنده رویکرد دولت بایدن برای سرمایه گذاری های بیشتر است، زیرا توسعه زیرساخت های پیشرفته باعث رشد اقتصادی و به هم نزدیک شدن کشورهای غرب آسیا می شود. همچنین مدعی شد این روند می تواند منطقه را به جای اینکه منبع چالش‌ها، درگیری‌ها یا بحران‌ها باشد، به مرکز فعالیت های اقتصادی تبدیل کند.

تقلای آمریکا برای حفظ امنیت رژیم صهیونیستی

دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی تأکید کرد، ارتباط میان این رژیم و دولت آمریکا در زمینه ابتکار توسعه I2U2ادامه دارد، آن هم با توجه به اینکه ایده مذکور به تغییر چهره غرب آسیا منجر خواهد شد. این منبع با بیان اینکه رژیم صهیونیستی در این زمینه مشارکت خواهد کرد، خبر داد، تل آویو با تمام ظرفیت خود برای تبدیل پروژه همکاری به بزرگترین پروژه تاریخ این رژیم تلاش می کند.

این در حالی است که تاریخ نشان داده دولت‌های مختلف آمریکا همواره به دنبال گسترش دامنه توافق‌های عادی‌سازی روابط میان کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی بوده اند. طبعاً این سرمایه‌گذاری‌ها با هدف تقویت بنیه اقتصادی رژیم صهیونیستی از سویی و رشد سرمایه‌گذاری در کشورهایی که به دنبال عادی سازی روابط با صهیونیست ها هستند از سوی دیگر انجام می‌شود تا مشوقی برای کشورهای عربی باشد.

بایدن مشتاقانه منتظر است تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال 2024 میلادی با دستیابی به توافق عادی سازی روابط میان عربستان و رژیم صهیونیستی به دستاورد قابل توجهی در غرب آسیا دست یابد.

مواجهه با چین

از سال 2021 میلادی هفت کشور صنعتی پروژه توسعه موازی با جاده ابریشم جدید چین را با عنوان «بازسازی جهانی بهتر» برای سرمایه گذاری و توسعه در کشورهای کمتر توسعه یافته مطرح کرده اند و هدف آن را کاهش نابرابری اجتماعی، دستیابی به رشد سازگار با محیط زیست و تشویق دنیای دیجیتال و توسعه اقتصادی خواندند.

از زمان امضای قراردادهای مشارکت راهبردی میان چین و عربستان و سفر شی جین پینگ، رئیس جمهور چین به ریاض در پایان سال 2022 میلادی و سپس حمایت چین از روند ازسرگیری روابط ایران و عربستان در مارس، آمریکا به دنبال مواجهه با چین بوده و در این راستا تلاش کرده است روابط خود را با عربستان تقویت و از نفوذ چین در غرب آسیا جلوگیری کند.

مشاور امنیت ملی آمریکا وعده داد، واشنگتن روند مواجهه با نفوذ چین را در سایر نقاط جهان ادامه خواهد داد. اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا نیز در زمینه دیگری از ایجاد کریدور فرا آفریقایی برای بهبود ارتباطات حمل و نقل میان منطقه کاتانگا در جمهوری دموکراتیک کنگو و بندر لوبیتو در زامبیا که به اصطلاح «کمربند مسی» خوانده شد، صحبت کرد.

در هر صورت تردیدی وجود ندارد پروژه هایی که این گونه مطرح می شوند، با هدف ایجاد وابستگی اقتصادی و در راستای اغراض سیاسی، اقتصادی و ژئوپلیتیکی آمریکا و متحدانش است که در بطن خود می تواند مملو از کشمکش های تاریخی و جغرافیایی باشد.

پایان پیام/غ

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *