از امام زمان(عج) به فرزندمان چه نگوییم؟
«الهی که سرباز امام زمان بشی مادر!» آرزوی هر پدر و مادری عاقبت بخیری فرزندان است و سرباز امام زمان شدن یعنی غایت عاقبت بخیری. امروز بهترین فرصت است برای پاسخ به سوال قاطبه والدین که ما چه کنیم و چطور بچههایمان را برای عصرظهور آماده کنیم؟ چه اطلاعاتی در مورد امام زمان (عج) به فرزندمان بدهیم؟
گروه زندگی: «الهی که سرباز امام زمان بشی مادر!» آرزوی هر پدر و مادری عاقبت بخیری فرزندان است و سرباز امام زمان شدن یعنی غایت عاقبت بخیری. امروز که روز جمعه است و متعلق به صاحب الزمان ارواحنا فدا بهترین فرصت است برای پاسخ به سوال قاطبه والدین که ما چه کنیم و چطور بچههایمان را برای عصرظهور آماده کنیم؟ چه اطلاعاتی در مورد امام زمان (عج) به فرزندمان بدهیم؟ اصلا ما چطور کودکانمان را آماده کنیم برای یاری امام زمان (عج).
* اطلاعات زیادی به کودک ندهیم
از قدیم و ندیم گفتهاند کودکی مهمترین فصل زندگی هر انسانی است و فصل کاشت. ما از امام زمان (عج) در ذهن فرزندمان چه بکاریم که حاصل آن در بزرگسالی بشود عشق به او در حرف و عمل.
برای پاسخ به سوال مهم والدینی که فرزند خردسال دارند سراغ حجت الاسلام «محمد الهی منش»؛ پژوهشگر تربیت اسلامی و مشاور تربیت دینی کودک و نوجوان رفتیم و پاسخ این کارشناس با تصورات ذهنی ما از اطلاعاتی که باید از امام زمان (عج) به فرزند خردسالمان بدهیم متفاوت است.
الهی منش میگوید: «آن اتفاقی که باید در دوران کودکی رقم بخورد این نیست که ما اطلاعات زیادی در مورد امام زمان (عج) به فرزندمان بدهیم. اگر شما بخواهید هدف اصلی ظهور امام زمان (عج) را برای بچههایتان در سنین کوچک بگویید؛ اینکه امام زمان میآید که آدمها را آماده کند برای بندگی، برای آنکه ما را از اسارت نفس رها کند. اگر بخواهید این مفاهیم عمیق را برای کودک هفت ساله، هشتساله حتی نهساله توضیح دهید، نه احساس نیاز میکند نه اصلا متوجه میشود. فقط این مفاهیم و مباحث را دست خورده کردیم. پس چه باید کرد؟»
اگر ما تصویر غلطی از امام زمان (عج)در بچهها ایجاد کنیم بعدها تغییر دادنش خیلی سخت است
*این تصویر را از امام زمان (عج) در ذهن فرزندتان نسازید!
شاید با خواندن توصیه بالا سوال ثانویهای برایتان پیش بیاید؛ این حدی که کارشناس از آن میگوید، چه حدی است. چطور میتوانیم مفاهیم عمیق و سنگین را برای فرزندمان ساده کنیم. یعنی در مورد این مفاهیم اصلا با فرزندمان حرف نزنیم؟ الهی منش پاسخ میدهد: «ما میتوانیم در مورد بعضی از اهداف مقدماتی که برای ظهور امام زمان (عج) گفته شده کمی با یک کودک هفت هشتساله صحبت کنیم مثل اینکه اگر امام زمان (عج) بیایند ظلم از بین میرود. اگر امام بیایند مردم با هم مهربان میشوند. فقر از بین میرود. ولی اینقدر نباید این مفاهیم را پررنگ کرد. چرا؟ دلیل دارد.
نباید کاری کنیم که تصویر ساخته شده فرزندمان از ظهور امام زمان (عج) تصویر فردی باشد که فقط میآید برای اینکه این اتفاقها بیفتد. در حالی که همه ما میدانیم هدف ظهور خیلی بلندتر از این حرف هاست. اگر ما تصویر غلطی در بچهها ایجاد کنیم بعدها تغییر دادنش خیلی سخت است.»
پدر و مادری مهربان و آگاه باشید
*حس خوب نسبت به امام زمان (عج) ایجاد کنیم
قبل از هر نکته و توصیهای یادتان باشد زمانی آموزش شما درباره امام زمان (عج) تاثیرگزاری بیشتری دارد که خودتان در مورد امام زمان (عج) شناخت پیدا کنید. کتابهای مهدویت را بخوانید. پدر و مادری مهربان و آگاه باشید. مرحله بعد را از زبان پژوهشگر تربیت اسلامی بشنوید؛ «آن کاری که ما باید در دوران خردسالی فرزندمان انجام دهیم اول ایجاد حس خوب در مورد امام زمان (عج) است که این حس خوب در جشن ها، هدیه ها، برنامههای شیرین وجذاب و در قالب مفهومی که سرودها منتقل میکنند اتفاق میافتد.»
آمادگی را در ذهن کودکانمان ایجاد کنید که روزی بتوانیم در مورد مفاهیم و اهداف بزرگ ظهور امام زمان با آنها صحبت کنیم
*بچههایمان را چطور تشنه شناخت امام زمان (عج) کنیم
«گهگاهی کوتاه در مورد این موضوع حرف بزنیم که وقتی امام زمان (عج) بیاید چه اتفاقهای خوبی قرار است بیفتد و در خلال این حرفها هم مرتب باید تاکید کنیم امام زمان (عج) برای هدفی خیلی بزرگتر از این ظهور میکنند. به کودکمان هم بگوییم در مورد این موضوع وقتی خیلی بزرگتر شدی مفصل صحبت میکنیم. خلاصه آنکه در بچههایمان این عطش را ایجاد کنیم که در ذهنش بگوید من چه زمانی بزرگتر میشوم که در مورد امام زمان (عج) با پدرم و مادرم صحبت کنم!» این توصیه پژوهشگر تربیت اسلامی به والدینی است که میخواهند فرزندانشان یار و سرباز امام زمان (عج) شوند.
اما این راهکار مهم یک ادامه مهمتر از این هم دارد که الهی منش در خصوص آن توضیح میدهد: «کار دوم این است که ما آمادگی را در ذهن کودکانمان ایجاد کنید که روزی بتوانیم در مورد مفاهیم و اهداف بزرگ ظهور امام زمان با آنها صحبت کنیم.»
حالا آن روز چه روزی است؟ به بیان دیگر در چه سن و سالی میتوانیم فلسفه ظهور امام زمان را برای بچههایمان شرح دهیم؟ پژوهشگر تربیت اسلامی به این سوال پاسخ میدهد؛ «روزی که فرزندتان از نظر قوه عقلی و پختگی به یک حد مطلوبی رسیده باشد و نزدیکیهای دوران بلوغ باشد.»
*این خصلتها را در فرزندتان ایجاد کنید!
سوال این است الان در دوران کودکی چه کنیم که در بزرگسالی بتوانیم در مورد مفاهیم عمیق ظهور و مهدویت با کودک صحبت کنیم؟ پاسخ پژوهشگر تربیت اسلامی را بخوانید؛ «در دوران کودکی روی یک سری از خصلتها و عناصر بنیادین در فرزندتان کار کنید و سرمایه گزاری کنید که او را آماده کند برای ظهور. مثلا چه کنیم؟ روی فکر، تجزیه و تحلیل و دقت فرزندتان کار کنید. یادتان باشد آدمهایی مفاهیم دینی را خوب میفهمند و پای آن ایستادگی میکنند که از نظر فکری آدمهای سطحی وسادهای نباشند.
آدمهای سطحی و ساده هر چه در فضای مجازی و این طرف و آن طرف به خوردشان میدهند میپذیرند. نمیتوانند دین و ضرورت رفتن به سمت دین را عمیق بفهمند و تمام قد پای دین بایستند.»
*امام زمان (عج) حرفهای تو را میشنود!
در تکمله این توصیهها بد نیست روایتی از امام علی را مرور کنید تا قدر دوران کودکی فرزندتان را بدانید. حضرت علی (ع) خطاب به فرزندش امام حسن مجتبی (ع) فرمودهاند: «قلب کودک نورس مانند زمین خالی از بذر و گیاه است، هر دانهای که در آن افشانده شود به خوبی میپذیرد و در خود میپرورد. فرزندم؛ از دوران کودکی تو استفاده نمودم و خیلی زود در پرورش تو قیام کردم پیش از آن که دلِ تربیت پذیرت سخت شود و مطالب گوناگون، عقلت را اشغال نماید. (نهج البلاغه، نامه امام علی (ع) به امام حسن مجتبی (ع) )
امام را به عنوان پدری مهربان که به همه کودکان توجه دارد، معرفی کنید. به کودکان خودتان بیاموزید که امام در هر زمانی قابل دسترسی است و سلام و دعای او را میشنود. از روشهای هنری مثل قصه گویی، شعرخوانی، نقاشیهای مهدوی غافل نشوید و بچهها را از همین دوران با آموزههای مهدویت آشنا کنیم.
پایان پیام/