اینجا در روز عاشورا در هیچ خانهای بسته نیست!+فیلم و عکس
اینجا در همه خانهها باز است و صاحبخانهها دم در، هر کس را که عبور میکند به خانه دعوت میکنند، فرقی نمیکند از کجا آمده باشی گرسنه هستی یا نه فرقی نمیکند، اینجا همه پذیرای عزاداران و میهمانان حسینی هستند.
به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، در همه خانهها باز است و صاحبخانهها دم در، هر کس را که عبور میکند به خانه دعوت میکنند، فرقی نمیکند از کجا آمده باشی گرسنه هستی یا نه فرقی نمیکند، اینجا همه پذیرای عزاداران و میهمانان حسینی هستند.
هر چه داشتهاند و توانستهاند برای احسان به عزاداران حسینی فراهم کردهاند، تا هر کس که امروز گذرش به اینجا افتاد گرسنه نماند، افتخار میکنند به اینکه در خانه آنها همه ساله در رزو عاشورا به روی دلدادگان و عاشقان اباعبدالله باز است.
آبگوشت، قورمه سبزی، قیمه، کوفته و… فرقی نمیکند، از چند روز پیش دست به کار شدهاند تا از میهمانان و عزاداران حسینی با سفرهای پر پذیرایی کنند.
ارمغانخانه
شهر 3 هزار نفری ارمغانخانه 35 کیلومتری با شهر زنجان فاصله دارد، این شهر با عزاداریهایش و با تعزیههایش شناخته میشود، جایی که قدمت تکیه حسینی آن به 400 سال قبل باز میگردد.
ارمغانخانه در اصطلاح محلی (ارما خانا) تلفظ میشود و از کلمه ایرماکانا گرفتهشده است که ایرماک به معنای رودخانه بوده و از ترکی باستان گرفتهشده است، ایرماکانا یعنی کرانه رود و به ترکی میشود (چایلاغ) و این شهر در کرانه رودخانهای به همین نام قرارداد، اهالی شهر ارمغانخانه، و دارای مذهب شیعه ۱۲ امامی و گویش اهالی این روستا زبان ترکی است.
هنر تعزیه در شهر ارمغانخانه با قدمتی که دارد سالهاست توانسته در طول سال نظر مخاطبین فراوانی از اقصی نقاط ایران اسلامی را به خود جلب کند، همه ساله مراسم ویژه و سنتی تعزیه در ماههای محرم و صفر و همچنین ماه مبارک رمضان باشکوه خاصی در تکیه حسینیه اعظم ارمغانخانه برگزار میشود.
مراسم عزاداری و تعزیهخوانی در تکیه حسینی ارمغانخانه یکی از معروفترین تعزیهخوانیهای ایران است این مراسم از اول تا چهاردهم محرم و از اربعین تا بیست و هشتم صفر برگزار میشود.
تکیه حسینی اعظم ارمغانخانه از قدیمیترین تکیههای شمال غرب کشور به شمار میآید که از حدود ۴۰۰ سال پیش به زبان ترکی برگزار میشود و در سال ۱۳۸۹ در شمار میراث معنوی ایران به ثبت ملی رسیده و آوازه تعزیهخوانی در ارمغانخانه در ماه محرم به نقاط مختلف کشور رسیده و گفته میشود در طول اجرای آن بیش از ۱۵۰ هزار نفر بازدیدکننده دارد، هنر تعزیه در شهر ارمغانخانه با قدمتی که دارد سالهاست توانسته در طول سال نظر مخاطبین فراوانی از اقصی نقاط ایران اسلامی را به خود جلب کند.
عاشورای ارمغانخانه
روز عاشورا اوج تعزیهخوانیب ارمغانخانه است، بسیاری از مردم از نقاط مختلف استان و دیگر نقاط کشور و به ویژه استانهای اطراف برای دیدن تعزیه به ارمغانخانه میآیند، و عاشورا روز شلوغی برای مردم و اهالی این شهر است.
اهالی ارمغانخانه این شهر کوچک مذهبی با مردان دست و دلباز برای پذیرایی از عزاداران حسینی از روزهای قبل کمر همت میبندند، قربانی میکنند و نان آماده میکنند، سفرههایی به اندازه وسعت دلهایشان پهن میکنند و از هر کس که از در وارد شود، پذیرایی میکنند فرقی نمیکند کیست و از کجا آمده است.
حاج کلامالله افشاری
پیرمرد و هسرش و فرزندان و نوههایش سخت مشغول کارند چیزی به ظهر نمانده و الان است که میهمانان و عزاداران حسینی بیاند، مراقبند تا غذا به خوبی آماده شود.
وقت سر خاراندن ندارند، هر سال منتظرند تا عاشورا برسد و امروز روز عاشورا است و روز که منتظرش بودند فرا رسیده است، از روزها قبل برای این روز آماده شدهاند و هر لحظه منتظرند تا میهمانان سر برسند.
70 سال دارد و میگوید از بچگی یادم هست که پدر و مادرم از عزاداران حسینی پذیرایی میکردند من هم وقتی تشکیل زندگی دادم این کار را ادامه دادم، اینجا هر کس که دستش به دهانش میرسد، این کار را انجام میدهد.
«حاج کلامالله افشاری» خود را نوکر و خدمت گذار امام حسین میداند، میگوید مالم و جانم فدای امام حسین و بچههاش هر چه داریم از دستگاه این امام است، بغض امانش نمیدهد و صدایش میلرزد و…
برای لحظاتی مکث میکند و میگوید همه بچههایم به قربان اباعبدالله من چیزی ندارم هر چه دارم برای اهل بیت است و شهدای کربلا، هر چه دارم فدایشان انشالله که قبول کنند.
میگویم حاج آقا شده در سالی تنگ دست تنگ شوید و نتوانید از عزاداران حسینی پذیرایی کند؛ بغض پیرمرد دل نازک باز هم امانش نمیدهد، میگوید نه نشده امام خودش برکت میدهد خدا را شکر هر سال توانستیم از زائران حسینی در خور شانشان میزبانی کنیم.
میگوید؛ من از پدر و پدربزرگهایم شنیدم که از 400 سال قبل این اتفاق میافتند و مردم از همه پذیرایی میکنند، از چند روز از روز عاشورا شور عجیبی میشود و همه برای بهترین پذیرایی تدارک میبینند.
میگوید؛ اینجا فرقی نمیکند که میهمان چه کسی است و از کجا آمده است، میهمانان ما از روستاها و شهرهای اطراف میآیند، حتی شده از کشورهای خارجی هم میهمان داشتهایم.
حاجکلام الله میگوید؛ سالانه در حدود از 500 نفر پذیرایی میکنیم، اینجا در روز عاشورا درب هیچ خانهای بسته نیست و همه اهالی در خورد توانشان از عزاداران پذیرایی میکنند و این رسم نسل به نسل منتقل میشود.
میگوید عشق به امام حسین(ع) در اعماق دلهای مردم ارمغانخانه است و پایانی ندارد…
پایان پیام/2308