تامین دارو در داخل کشور با مشکل مواجه است
جمشید عدالتیان، عضو اتاق بازرگانی ایران گفت: یکسری اشکالات کلی و خاص در حوزه اقتصاد دارویی وجود دارد. دسترسی به پولهای بلوکه شده فراهم نیست و این یکی از اصلیترین مشکلات اقتصاد است که سیستم بازار را مختل کرده است.»
فارس پلاس؛ دیگر رسانهها – صبح نو نوشت: جمشید عدالتیان، عضو اتاق بازرگانی ایران و نایبرئیس سابق اتاق بازرگانی تهران نیز در اینباره گفت: «یکسری اشکالات کلی و خاص در حوزه اقتصاد دارویی وجود دارد. بهطورکلی اقتصاد ما تحریم است و علیرغم اینکه شنیده شده برخی از پولهای بلوکه شده ایران برای مسائل بشردوستانه مانند غذا و دارو آزاد شده است؛ اما دسترسی به پولهای بلوکه شده فراهم نیست و این یکی از اصلیترین مشکلات اقتصاد است که سیستم بازار را مختل کرده است.»
وی افزود: «در بازارهای مختلف کشور، چه صنعت دارویی، چه خودرو و… اختلال وجود دارد، بازار به خوبی کار نمیکند و یک جای کار میلنگد. در همین شرایط، دخالت دولت در بازار نیز باعث خارج شدن از مسیر اصلی شده و خواهد شد. هر چند هدف دولت این است که از اقشار خاصی در بازارهای مختلف حمایت کند؛ اما همین کار موجب اختلال بازارها شده و مدت طولانی است که درگیر این مشکل هستیم.» نایبرئیس سابق اتاق بازرگانی تهران گفت: «در مورد تخصیص ارز به کالاهای اساسی از جمله دارو نیز باید در نظر بگیریم که برخی از مواقع ارزی آزاد میشود و گاهی نیز همچنان بلوکه است؛ بنابراین به دلیل تحریمها نمیتوان به طور منظم و سیستماتیک پیشبینی کرد که پرداختهای ارزی انجام میشود و واردات و صادرات منظم صورت میگیرد یا خیر. به همین دلیل، اختلالات موضعی و فصلی در بسیاری از حوزهها از جمله دارو، غذا و… ایجاد میشود.» وی معتقد است که هماهنگی بین عرضه و تقاضای ارزی و تامین مواد اولیه بهدرستی از زمان و مکان مناسب انجام نمیشود و هدف تأمینکنندگان نیز همین اختلال در سیستم تأمین و توزیع بوده و هست. سالهاست که دولتمردان نیز با این پدیده روبهرو هستند و تا جای ممکن نیز سعی کردهاند این هماهنگی را به وجود بیاورند؛ اما چنین اختلالاتی همیشه پیش میآید. این اقتصاددان ادامه داد: «متأسفانه این قبیل مشکلات همیشه در کشور وجود دارد؛ اما زمانی که به صورت فاجعه میشود خودش را نشان میدهد؛ اما مسأله این است که سیستم فعلی تأمین، عرضه و تقاضا و تخصیص ارز بهدرستی کار نمیکند، زیرا از منطق بازار فاصله گرفته است.»
عدالتیان با اشاره به اظهارات مثبت مسئولان دولتی در مورد فروش نفت و رابطه صادرات نفتی با درآمد ارزی، تأکید کرد: «در همین حال مسئولان میگویند با این محدودیتها توانستهایم مقدار مناسبی صادرات نفت انجام دهیم، لازم است کاملا شفاف شود. با این حال باز هم میزان صادرات ما با حالت عادی فاصله دارد و قدرت صادراتی نفت و امکانات نفتی که ایران دارد، باید بسیار بیشتر از این مقادیر باشد.»
عضو اتاق بازرگانی ایران در ادامه گفت: «در شرایط تحریم به نظر میرسد در 6 ماه گذشته توانستهایم مقدار بیشتری صادرات نفت انجام دهیم؛ اما اینطور نیست که درآمد ارزی نیز همزمان با صادرات نفتی افزایش پیدا کرده باشد. مشکل اساسی این است که نمیتوان به راحتی به درآمدهای حاصل از فروش نفت دسترسی داشت و برای پرداختهای دیگر به کار برد.»
وی افزود: «اما آمار و معاملات در مورد غذا و دارو باید بسیار شفاف باشد. برای افزایش احتمال تأمین این کالاها نیاز به شفافیت است؛ بنابراین سوال مربوطه در سطح بینالمللی این است که این درآمد از کجا آمده و چطور پرداخت خواهد شد، لذا در راستای شفاف بودن منابع ارزی تأمین غذا و دارو رایزنیهایی صورت گرفته تا منابع بلوکه شده ایران در عراق که حاصل صادرات گاز یا نفت بوده است، برای تأمین این نیازها آزاد شود.»
نایبرئیس سابق اتاق بازرگانی تهران تأکید کرد: «سوال اصلی این است که در این شرایط آیا میتوان پشت این محدودیتها پنهان شد؟ آیا امکان مدیریت بهتر وجود داشت؟ نکته این است که صنعت دارویی یک صنعت بسیار پیچیده است و بیش از 90 درصد نیازهای روزمره دارویی در کشور باید تأمین شود که این روال نیز با مشکل مواجه شده است.»
این استاد اقتصاد یادآور شد: «صنایع دارویی قبلا ارز 4200 تومانی میگرفتند و اکنون باید یا ارز نیمایی یا ارز معاملات بورس بگیرند و قیمت تمام شده محصولاتشان بسیار افزایش یافته است، این در حالی است که دولت نظارت شدیدی را در سیستم دارویی به کار میبرد، لذا زمانی که از مکانیزم بازار خارج میشویم و دخالت دولت، روال طبیعی را به هم میریزد، این مشکلات قابل پیشبینی است.»
پایان پیام/غ