سازمان بهداشت در یک ماه اخیر درباره «غزه» چه واکنشهایی داشته است؟
تشدید حملات رژیم صهیونیستی به غزه از 15مهر ماه، باعث کشته و زخمی شدن تعداد زیادی غیرنظامی و کودک شده و در این میان سازمان بهداشت جهانی نسبت به بحران سلامت در غزه هشدار داده است.
به گزارش گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس، در نوار غزه، حملات هوایی و کمبود تجهیزات پزشکی، غذا، آب و سوخت عملاً سیستم بهداشتی را که از قبل هم دارای منابع کافی نبود، تحلیل برده است. به دلیل افزایش تعداد بیماران و همچنین غیرنظامیان آواره که به دنبال سرپناه هستند، بیمارستان ها بسیار فراتر از ظرفیت کار می کنند. ارائه خدمات بهداشتی ضروری از مراقبت مادر و نوزاد گرفته تا درمان بیماری های مزمن به شدت به خطر افتاده است.
حملات به بیمارستان های فلسطین منجر به کشته و زخمی شدن کارکنان بهداشتی و بیماران و آسیب رساندن به مراکز درمانی و آمبولانس ها شده است. در این میان سازمان بهداشت جهانی در مورد بحران سلامت در غزه هشدار داده است در ادامه به واکنش های این سازمان در مورد اتفاقات جاری فلسطین می پردازیم.
خطر گسترش عفونت در غزه
سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده از آنجایی که تلفات و جراحات در غزه همچنان در حال افزایش است، ازدحام بیش از حد و اختلال در سیستم های آب و بهداشتی خطر گسترش سریع بیماری های عفونی را ایجاد می کند.
این سازمان در وبگاه خود نوشت:«کمبود سوخت منجر به تعطیلی کارخانههای نمکزدایی آب شده است و به طور قابل توجهی خطر ابتلا به عفونتهای باکتریایی مانند اسهال را افزایش میدهد زیرا مردم آب آلوده مصرف میکنند. کمبود سوخت همچنین سیستم جمعآوری زبالههای جامد را مختل و محیطی مساعد برای تکثیر سریع و گسترده حشرات، جوندگانی که میتوانند ناقل و انتقال بیماریها باشند، ایجاد کرده است.
سازمان بهداشت جهانی برای وضعیت 1.5 میلیون آواره در سراسر غزه ابراز نگرانی کرد و گفت آنهایی که در پناهگاه های بسیار شلوغ با دسترسی ضعیف به امکانات بهداشتی و آب سالم زندگی می کنند، خطر انتقال بیماری های عفونی را افزایش می دهد.
زنان و نوزادان بیشترین بار درگیری در غزه را متحمل می شوند
بمبارانها، تأسیسات بهداشتی، سطوح عظیم جابهجایی، فروپاشی منابع آب و برق و همچنین دسترسی محدود به غذا و دارو، خدمات بهداشتی مادران و کودکان را به شدت مختل کرده است. تخمین زده می شود که 50هزار زن باردار در غزه زندگی کنند که روزانه بیش از 180 نفر آنها زایمان می کنند. 15 درصد از آنها احتمالاً حاملگی یا عوارض مربوط به زایمان را تجربه می کنند و به مراقبت های پزشکی نیاز دارند.
این زنان نمی توانند به خدمات اورژانسی مامایی که برای زایمان ایمن و مراقبت از نوزاد خود نیاز دارند دسترسی داشته باشند. با بسته شدن 14 بیمارستان و 45 مرکز مراقبت های بهداشتی اولیه، برخی از زنان مجبور به زایمان در پناهگاه ها، خانه های خود یا خیابان ها در میان آوار هستند، جایی که وضعیت بهداشت در حال بدتر شدن است و خطر عفونت و عوارض پزشکی وجود دارد. مراکز بهداشتی نیز در معرض آتش سوزی قرار گرفته اند. در 1 نوامبر بیمارستان الهلو، یک بیمارستان حیاتی برای زایمان گلوله باران شد.
انتظار می رود با توجه به عدم دسترسی به مراقبت های کافی، مرگ و میر مادران افزایش یابد. مشکلات روانی همچنین پیامدهای مستقیم و گاهی مرگبار بر سلامت باروری دارد، از جمله افزایش سقط جنین ناشی از استرس، مردهزایی و زایمانهای زودرس.
با بدتر شدن دسترسی به غذا و آب، مادران برای تغذیه و مراقبت از خانواده خود با مشکل مواجه می شوند و خطر سوء تغذیه، بیماری و مرگ افزایش می یابد.
زندگی نوزادان نیز به تار مویی بند است. اگر سوخت بیمارستانها تمام شود، زندگی حدود 130 نوزاد نارس که به خدمات مراقبتهای ویژه نوزادان وابسته هستند، به خطر میافتد، زیرا دستگاه های انکوباتور و سایر تجهیزات پزشکی دیگر کار نمیکنند.
در این میان سازمان بهداشت جهانی بارها اعلام کرده که «یک مکث فوری بشردوستانه برای کاهش رنج و جلوگیری از فاجعهبار شدن این وضعیت لازم است. همه طرف های درگیر باید به تعهدات خود تحت قوانین بین المللی بشردوستانه برای محافظت از غیرنظامیان و زیرساخت های غیرنظامی از جمله مراقبت های بهداشتی پایبند باشند. همه غیرنظامیان، حق دارند از مراقبت های بهداشتی برخوردار شوند. بهویژه، همه طرفها باید از کودکان در برابر آسیب محافظت کنند و از حمایت ویژهای که بر اساس قوانین بینالمللی بشردوستانه و حقوق بشر مستحق آن هستند، برخوردار شوند.»
شب های تاریک برای غیرنظامیان، بیماران و کادر درمان در غزه
همزمان با ادامه دار شدن بمباران غزه سازمان بهداشت جهانی خواستار آتشبس فوری بشردوستانه شد و به همه طرفهای درگیر یادآوری کرد که همه اقدامات احتیاطی را برای محافظت از غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی انجام دهند. این سازمان اعلام کرد که اقدامات باید شامل کادر درمان، بیماران، امکانات بهداشتی و آمبولانسها و غیرنظامیانی شود که در این مراکز پناه گرفتهاند. باید تدابیر فعالی اتخاذ و اطمینان حاصل شود که آنها آسیبی نبینند و گذرگاه ایمن برای جابجایی تجهیزات پزشکی، سوخت، آب و غذا به داخل و سراسر غزه فراهم شود.
بیمارستانهای سراسر غزه به دلیل صدمات وارده در هفتههای بمباران بیامان با حداکثر ظرفیت کار میکنند و در حالی که هزاران غیرنظامی را پناه میدهند، قادر به جذب افزایش چشمگیر تعداد بیماران نیستند.
سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد کادر درمان با کمبود منابع مواجه است، جایی برای رسیدگی به بیماران جدید نیست، هر ساعت تعداد زخمی ها بیشتر می شود اما آمبولانس ها در خاموشی ارتباطات نمی توانند به آنها دسترسی پیدا کنند؛ سردخانه ها پر است؛ بیش از نیمی از کشته شدگان زن و کودک هستند.
سازمان جهانی بهداشت نتوانسته است با کارکنان خود در غزه ارتباط برقرار کند. این سازمان از بشریت و همه کسانی که این قدرت را دارند درخواست کرد تا سریعا به جنگ پایان دهند.
بیانیه سازمان بهداشت جهانی در مورد حمله به بیمارستان معمدانی
سازمان بهداشت جهانی حمله اسرائیل به بیمارستان معمدانی در شمال نوار غزه را به شدت محکوم کرد. این بیمارستان عملیاتی بود و بیماران، مراقبین و افراد آواره در آنجا پناه گرفته بودند.
سازمان بهداشت جهانی نوشت:«این بیمارستان یکی از 20 بیمارستان شمال نوار غزه بود که با دستور تخلیه ارتش اسرائیل مواجه شد. با توجه به ناامنی فعلی، وضعیت بحرانی بسیاری از بیماران و کمبود آمبولانس، و سرپناه جایگزین برای آوارگان، دستور تخلیه غیرممکن بوده است.
این سازمان خواستار حفاظت فعال فوری از غیرنظامیان و مراقبت های بهداشتی شد و افزود چنین دستورهای تخلیه باید لغو شود. قوانین بین المللی بشردوستانه باید رعایت شوند، به این معنی که مکان های مراقبت های بهداشتی هرگز نباید مورد هدف قرار نگیرد.
این سازمان گفت«حملات به مکان های مراقبت های بهداشتی، از جمله هدف قرار دادن بیمارستان ها و محدود کردن تحویل کمک های ضروری مانند تجهیزات پزشکی، سوخت و آب، نقض قوانین بین المللی بشردوستانه است. سازمان بهداشت جهانی مجدداً درخواست خود را برای آتشبس فوری تکرار میکند و بر نیاز فوری به حفاظت از کارکنان بهداشتی، بیماران، حملونقل بهداشتی و امکانات بهداشتی تاکید میکند.»
سازمان بهداشت جهانی از تصمیم مصر برای پذیرش بیماران نوار غزه استقبال کرد
قبل از شروع این درگیری ها، روزانه حدود 100 بیمار نیاز به دسترسی به خدمات مراقبت های بهداشتی تخصصی در خارج از نوار غزه داشتند، زیرا خدمات بهداشتی مورد نیاز و تخصصی در داخل غزه وجود نداشت.
سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که برای حمایت از وزارت بهداشت و جمعیت مصر در برنامه ریزی و ایجاد یک سیستم جامع تریاژ با ارائه آموزش مداوم برای کادر درمان، تلاش کرده است. همچنین با جمعیت هلال احمر مصر همکاری می کند تا اطمینان حاصل شود که خدمات حمایتی آسیب روانی برای بیماران در دسترس است.
نیاز به کمک 80 میلیون دلاری فوری
سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده که برای پاسخگویی به نیازهای بشردوستانه در کشورهای منطقه، به ویژه در غزه و انجام برنامه ریزی اضطراری برای مصر، لبنان، سوریه و اردن تا پایان سال 2023 به مبلغ 80 میلیون دلار نیاز فوری دارد. این مبلغ شامل خدمات مراقبتی، حفظ دسترسی به خدمات بهداشتی ضروری و درمان بیماری های مزمن، ایجاد نظارت بر بیماری و اقدامات کنترل شیوع و اطمینان از هماهنگی از جمله از طریق کار گروه سلامت است.
همزمان با از هم پاشیدگی سیستم بهداشتی غزه، سازمان بهداشت جهانی خواستار عبور ایمن سوخت و تدارکات شد
سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد به دلیل فقدان امنیت، همچنان قادر به توزیع سوخت و تجهیزات ضروری و حیاتی برای بیمارستانهای اصلی در شمال غزه نیست و خواستار آتشبس فوری بشردوستانه شد تا تدارکات بهداشتی و سوخت به طور ایمن در سراسر نوار غزه ارسال شود.
تدروس آدهانوم گبریسوس، مدیرکل سازمان بهداشت جهانی طی مطلبی در ایکس اعلام کرد: «وضعیت در غزه از کنترل خارج میشود و در هر ثانیه که منتظر ارسال کمکهای پزشکی هستیم، یک مورد مرگ به ثبت میرسد. وی همچنین افزود: لوازم پزشکی که توسط سازمان بهداشت جهانی به غزه ارسال شدند، 4 روز است در مرز این منطقه منتظر نگهداشته میشوند.»
این سازمان نوشت:«علاوه بر بیمارستانهایی که به دلیل آسیبها و حملات مجبور به تعطیلی شدهاند، 6 بیمارستان در سراسر نوار غزه نیز به دلیل کمبود سوخت تعطیل شدهاند. تا زمانی که سوخت حیاتی و تجهیزات بهداشتی اضافی به صورت فوری به غزه تحویل داده نشود، هزاران بیمار آسیب پذیر در معرض خطر مرگ یا عوارض پزشکی هستند. اینها شامل 1000 بیمار وابسته به دیالیز، 130 نوزاد نارس که به طیف وسیعی از مراقبت ها نیاز دارند و بیماران تحت مراقبت های ویژه یا نیاز به عمل جراحی هستند که برای زنده ماندن به تامین برق پایدار و بدون وقفه نیاز دارند.»
این سازمان گفته از تخلیه کودکانی که برای سرطان نیاز به درمان دارند استقبال می کند و تاکید کرده که تخلیه پزشکی مداوم، منظم، بدون مانع و ایمن بیماران بدحال و بیمار به داخل و از طریق مصر از طریق گذرگاه مرزی رفح ضروری است. در همین راستا، سازمان بهداشت جهانی و بیمارستان «سنت جود» متعهد شده اند تا با توجه به وضعیت سلامت بیماران و شرایط امنیتی، تخلیه بیشتر بیماران سرطانی کودکان و اعضای خانواده آنها را تسهیل کنند.
سازمان بهداشت جهانی گفت: «برای مردم نوار غزه، وضعیت ناامیدکننده است و بدون عبور امن و مستمر سوخت و تجهیزات بهداشتی و کمک های بشردوستانه اضافی، فاجعه بار خواهد شد. سازمان بهداشت جهانی مجدداً درخواست خود را برای آتش بس فوری بشردوستانه جهت تحویل ایمن تجهیزات بهداشتی و سوخت در سراسر نوار غزه تکرار می کند.»
سازمان بهداشت جهانی گفت که خواستار حفاظت از کاروان های کمک رسانی و تیم های بشردوستانه در غزه است زیرا آنها برای اطمینان از تحویل ایمن این تجهیزات به جاهایی که بیشتر مورد نیاز است تلاش می کنند.
پایان پیام/