سفر 2 ساعته حجاج به جای 5 ساعت با قطارهای سریعالسیر مکه ـ مدینه
امسال برای نخستین بار برخی زائران ایرانی حج تمتع با استفاده از قطارهای سریعالسیر سعودیها منتقل میشوند. اما کدام کاروانها میتوانند با این قطارها سفر کنند؟
خبرگزاری فارس ـ گروه حج و زیارت ـ مریم سادات آجودانی: عربستان در سالهای اخیر قطار سریعالسیر برای انتقال زائران بین شهرهای مکه مکرمه و مدینه منوره احداث کرده است. امسال در ایام حج تمتع بیش از ۲ هزار بار این قطار مسیر بین مکه و مدینه را طی کرده و زائران را جابجا میکند.
قطارهای سریع السیر در مسیر مدینه و مکه
مزایای استفاده از قطار سریعالسیر سعودیها برای زائران حج تمتع
در سالهای گذشته زائران ایرانی حج تمتع از این قطارها برای انتقال زائران استفاده نمیکردند. خبرگزاری فارس هم سال گذشته با نوسان نرخ دلار و گرانی سفر حج تمتع، پیشنهاد استفاده از این قطارها به منظور کاهش هزینه و حتی وقت زائران را مطرح کرد. (اینجا بخوانید) این قطارها در کنار ارزان بودن نسبت به کرایه ماشینها، مسیر بیش از پنج ساعته بین مکه و مدینه را حدود ۲ ساعت طی میکنند. اگر زائران با این قطارها سفر کنند، دیگر غذای بین راهی حذف شده و در کنار ایمنی بیشتر، خطرات احتمالی استفاده از ماشین همچون تصادف یا خرابی اتوبوس را هم شاهد نخواهیم بود.
کدام کاروانها امسال با قطارهای سریعالسیر عربستان منتقل میشوند؟
بر همین اساس، امسال مسؤولان سازمان حج و زیارت در جلساتی این موضوع را بررسی کردند و از انتقال برخی از زائران با قطار سریعالسیر عربستان برای نخستینبار خبر دادند. البته قرار است که کاروانهای مدینه اول با اتوبوسها همچون سالهای گذشته از مدینه منوره به مکه مکرمه منتقل شوند و گروههایی از زائران کاروانهای مدینه دوم از طریق قطارهای سریع السیر به مدینه منوره انتقال پیدا کنند.
صحبتهای رئیس ستاد مدینه درباره استفاده کاروانهای ایرانی از قطار سعودیها
محمدجواد دانشیار، رئیس ستاد مدینه منوره دلیل این امر را اینگونه بیان میکند: به دلیل بالا بودن میانگین سنی زائران حج تمتع سال جاری، هر شب شاهد هستیم که تعدادی از زائران به دلیل ضعف، فشار خون و سایر بیماریها در درمانگاه بستری میشوند. در اعزام زائران از مدینه به مکه، وقتی زائری به دلیل بیماری بستری میشود، اتوبوس کاروان را نگه میداریم تا بیمار بهبود پیدا کند یا اگر روند درمان طولانی شود، اتوبوس کاروان حرکت میکند و در محل توزیع غذای بین راهی، کاروان منتظر میماند تا زائر با ماشین شخصی به آنها ملحق شود.
وی میگوید: اگر قرار باشد این کاروانها با قطار سفر کنند، ممکن است زائران از کاروان اصلی بازبمانند یا زائری معطل شود و بخشی از کاروان حرکت کند و زائر در قطار بعدی هم نتواند عازم شود. اگر زائر در لباس احرام تا روز بعد بماند، باید یک قربانی بدهد که برای این منظور ما از قطارهای سریعالسیر برای کاروانهای مدینه اول استفاده نکردیم.
عملیات انتقال زائران از مدینه منوره به مکه مکرمه و مُحرم شدن، زمان شرعی دارد. این روند باید بعد از نماز مغرب تا قبل از اذان صبح صورت گیرد. در این زمان باید احتیاط هم در نظر گرفته شود تا زائران در صورت معطلی تا قبل از اذان صبح وارد مکه مکرمه شوند. همین امر باعث شده تا سازمان حج و زیارت برای جلوگیری از مشکلات احتمالی، زائران کاروانهای مدینه اول را با قطارهای سریعالسیر منتقل نکند و با همان روش سنتی زائران با اتوبوسها از مدینه منوره وارد مکه مکرمه شوند.
فاصله ۴ کیلومتری از ایستگاه مکه تا مسجدالحرام
البته برخی از مدیران کاروانهای حج تمتع سال جاری معتقدند که با توجه به کاهش زمان اعزام با قطارهای سریع السیر، احتمال بیماری زائران کمتر میشود و میتوان کاروانهایی که میانگین سنی کمتری دارند، با قطارهای سریع السیر به مکه مکرمه اعزام کرد. ایستگاه مکه حدود چهار کیلومتر با مسجدالحرام فاصله دارد که از خروجی ایستگاه قطار سریع السیر، اتوبوس و ونهایی برای انتقال زائران تعبیه شده است.
تعداد ایستگاههای قطار سریعالسیر در مسیر مکه، مدینه
با این وجود، به دلیل ریسکپذیر بودن انتقال زائران مدینه اول به مکه مکرمه و مشکلات احتمالی زائران در لباس احرام، سازمان حج و زیارت ترجیح داده است در گام نخست، اعزام کاروانهای مدینه دوم را با قطارهای سریعالسیر ساماندهی و اجرایی کند. البته همه کاروانها هم با قطار منتقل نمیشوند و به صورت آزمایشی برخی از کاروانها امسال از طریق قطارهای سریع السیر مکه ـ مدینه عازم شهر پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله خواهند شد.
امسال ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار زائر از کشورهای مختلف به حج تمتع مشرف میشوند که سعودیها پیشبینی کردهاند بیش از نیمی از این زائران از طریق قطار سریعالسیر به مکه مکرمه یا مدینه منوره مشرف شوند. حتی به گفته یک منبع مطلع، عربستان از حضور ایرانیان در سرزمین وحی استقبال کرده و پیشنهاد استفاده از قطار سریعالسیر را برای انتقال زائران ایرانی مطرح کرده است. البته سعودیها پیش از این هم محدودیتی در استفاده از قطارهای سریعالسیر اعمال نکرده بودند.
این قطار با سرعت ۳۰۰ کیلومتر بر ساعت حرکت میکند و ایستگاههای قطار حرمین در مکه مکرمه، جده، مدینه منوره، فرودگاه بینالمللی ملک عبدالعزیز جده و شهرک اقتصادی ملک عبدالله در رابغ ساخته شده است. قطار سریع السیر، زمان سفر بین مکه و جده را به ۲۱ دقیقه، جده تا فرودگاه ملک عبدالعزیز را به ۱۴ دقیقه، فرودگاه ملک عبدالعزیز تا رابغ را به ۳۶ دقیقه و رابغ به مدینه را به ۶۱ دقیقه کاهش داده و سفر بین مکه و مدینه کمتر از دو ساعت و نیم است.
پایان پیام/