سلبریتی از کجا و چگونه هوادار به تور میاندازد؟
پس از ناآرامیهایی که از میانه سال گذشته کشور را در برگرفت و به دنبال آن بحث و نظرهای فراوان و گسترده درباره حجاب و بیحجابی، نقش و شیوه عمل سلبریتیها و پیامد فعالیتشان، بسیار پررنگتر از گذشته مورد توجه قرار گرفت.
فارسپلاس؛ دیگر رسانهها – رسانهها از سده گذشته با تحولات فراگیر و روزافزون خود، نقش مهمی در تولید و دوام فرهنگ سلبریتی در جهان داشتهاند؛ فرهنگی که به تدریج از کشورهای غربی به ویژه آمریکا شکل گرفت و کم کم جای خود را در دیگر کشورها از جمله ایران نیز باز کرد.
سالهاست در جامعه ایرانی رسانههای تصویری برخی چهرههای هنری و ورزشی را بدل به سلبریتیهایی با هواداران پرشمار کردهاند و به دنبال آن ظهور و گسترش شبکههای اجتماعی مجازی به فضای عمومی، موجب ایجاد فضای رسانهای غیررسمی و افزایش قدرت مخاطبان شده و فرصت قابل توجهی برای رشد فرهنگ سلبریتی ایجاد کرده است.
در این زمینه، اینستاگرام نقش قابل توجهی داشته است. در اینستاگرام سلبریتیها خودشان را به دیگران معرفی و با مخاطبان و دنبالکنندگانشان ارتباط مستقیمی برقرار میکنند. همچنین آنها تصاویر و مطالب خود را منتشر و درخصوص مسائل مختلف اظهارنظر میکنند.
اهمیت سلبریتیها تنها از این روی نیست که نزد تعداد زیادی از مردم شناختهشدهاند، بلکه از آن جهت دارای اهمیت هستند که اقدامات سلبریتیها پیامدهای عاطفی قابل توجهی بر تعدادی از مردم به جای میگذارد. بنابراین با توجه به راه یافتن شبکههای اجتماعی به زندگی روزمره مردم و تاثیرات قابل توجه آنها، مطالعه و شناخت چیستی و ابعاد پدیده هواداری مجازی ضروری به نظر میرسد.
همین ضرورت سبب شده مطالعات مختلفی پیرامون فرهنگ سلبریتی صورت بگیرد که از جمله آنها مطالعه حسن اسدزاده شهیر و همکارانش با عنوان «تبیین فرهنگ هواداری مجازی در شبکه اجتماعی اینستاگرام» است. این محققان با بهرهگیری از روش کیفی از طریق استخراج مقولاتی سعی کردهاند به دلایل و زمینههای تاثیرگذار بر هواداری مجازی از چهرههای مشهور در شبکه اجتماعی اینستاگرام بپردازند که در ادامه بخشهایی از آن را میخوانید:
سلبریتی کیست و طرفدارانش چه کسانی هستند؟
از نظر لغوی، سلبریتی یعنی شخصی که در رشته یا فعالیت خود برتر بوده و به عنوان سخنگو در تبلیغات شناخته شده و برای ترویج محصول/خدمت استفاده میشود. سلبریتی در واقع فردی است که عملکردی شناخته شده در انظار عمومی دارد؛ علاقه مخاطبان و رسانهها را به خود جلب کردهاست و میتواند شامل افرادی همچون موسیقیدانان، ورزشکاران، روزنامهنگاران، بازیگران، سیاستمداران، مذهبیون، نویسندگان و افراد مشهور در شبکههای اجتماعی مجازی باشد. بنابراین سلبریتی میتواند هر کسی در هر جایگاه و حوزهای باشد به شرط آنکه از سوی رسانههای جمعی به شکل متمایزی بازنمایی شود.
یکی از مهمترین مشخصههای فرهنگ سلبریتی مخاطبان یا هواداران هستند. واژه fan به معنای مشوق و مختصرشده کلمه Fanatic یعنی متعصب است. هواداران به طور جدی از کردارهای سلبریتیها به عنوان فعالیتهای معنادار و با اهمیت دفاع میکنند. اما باید این را نیز لحاظ کرد که هواداران فرهنگ رسانهای با هواداران افراد مشهور در اشکال سنتی شهرت متفاوت هستند. در فرهنگ سلبریتی، عواطف دو سویه عموما بدون تعاملات فیزیکی ایجاد میشوند. به عبارتی شکل عمومی تعامل بین هوادار و سلبریتی در قالب مصرفکنندهای شکل میگیرد که تصاویر واسطهگری شده را جذب میکند.
علتهای تمایل به فرهنگ هواداری در فضای مجازی
اکنون فضای مجازی و شبکههای اجتماعی به عرصه جولان سلبریتیها و امواج هواداری آنان تبدیل شده است. برخی دلایل این وضعیت عبارتند از؛
دیجیتالی شدن زندگی جوانان
در سبک زندگی دیجیتال، شبکههای اجتماعی موبایل محور، منبع همه چیز شدهاند. همچنین این سبک زندگی موجب افزایش دسترسیها و کاهش محدودیتهای کاربران شده، زمان و مکان را برای آنها منعطف ساخته و با استفاده از قدرت ارتباطات، اطلاعات و قابلیتهای شبکههای اجتماعی، آنها را توانمندتر و قدرتمندتر کردهاست.
به علاوه این شبکهها با تبدیل شدن به وسیلهای برای گذران اوقات فراغت موجبات اتلاف وقت و کاهش تمرکز نیز شدهاند. در واقع، سبک زندگی دیجیتال موجبات درگیری شدید افراد با شبکههای اجتماعی مجازی شده و آنها اوقات خود را در این فضای مجازی سپری میکنند. این در حالی است که با افزایش مدت زمان حضور در شبکههای اجتماعی مجازی، صفحات و پستهای افراد مشهور تبدیل به خوراک افراد برای گذران زمان میشود.
مصرفی شدن جامعه
برخی مصرفیشدن جامعه را از شرایط علّی تاثیرگذار بر گرایش هواداران به دنبال کردن سلبریتیها دانستهاند. آنها معتقدند فعالیت سلبریتیها در فضاهای مجازی هم عامل و هم معلول مصرفیشدن جامعه است. به عبارتی مصرف متظاهرانه مصرفی است که برای تحت تأثیر قرار دادن دیگران از طریق به دست آوردن و نمایش چیزهای گران قیمت تعریف میشود.
سلبریتیزهشدن جامعه
سلبریتیزه شدن جامعه فرایندی است که در آن سلبریتی جایگاهی فراتر از صرف جلب توجه و مصرف پیدا کرده و خود را به عنوان یک «گروه منزلتی» در جامعه مطرح میکند. این گروه جدید به عنوان نمای فرهنگی جامعه مدرن مورد توجه و تحسین قرار گرفته و به جهتدهی ارزشهای فرهنگی میپردازد.
همین مساله موجب میشود که اشتیاق نسل جدید به خودبیانگری و مورد تحسین و توجه قرار گرفتن افزایش یابد و جایگاه شهرت به عنوان یک ارزش غایی و مستقل برجستهتر از هر زمان دیگری در تاریخ اجتماعی حیات انسان شود.
نقشآفرینی رسانههای عصر اول
یکی از عوامل موثر بر تمایل به هواداری از سلبریتیها در فضای اینستاگرام تاثیر رسانههای عصر اول همچون رادیو و تلویزیون است. در واقع، بسیاری از افراد مشهوری که به عنوان سلبریتی در اینستاگرام شناخته میشوند، اولین بار در برنامههای رسانه داخلی چهره شدهاند و امروزه با حضور در اینستاگرام بر میزان محبوبیت و شهرتشان افزوده شده است.
فرسایش اعتماد نهادی
فرسایش یا کاهش اعتماد نهادی که متشکل از بیاعتمادی افراد به عملکرد برخی از مسئولان و سوءکارکردهای رسانههای داخلی است نیز از جمله عواملی است که منجر به فرهنگ هواداری مجازی از سلبریتیها شده است. در واقع، از سویی سانسور در برنامههای رسانههای داخلی و عدم پوشش برخی از واقعیتها و وارونه نشان دادن آنها در رسانه ملی و از سوی دیگر، کوتاهی برخی از نهادهای دولتی و حاکمیتی در انجام وظایف خود، باعث شده عموم افراد دنبال جایگزینی برای این نهادها و رسانهها باشند. این در حالی است که سلبریتیها با استفاده از قابلیتهای اینستاگرام نظیر سرعت انتشار اطلاعات و اخبار توانستهاند نقش ارزندهای در افزایش فرهنگ هواداری مجازی داشته باشند.
شرایط زمینهای تاثیرگذار بر شکلگیری فرهنگ هواخواهی مجازی
دلایلی که از آن یاد شد بر بستر زمینههایی نقشآفرینی میکنند که به آنها اشارهای گذرا میشود؛
تغییر در الگوهای اوقات فراغت
یکی از شرایط زمینهای تاثیرگذار بر شکلگیری فرهنگ هواخواهی مجازی، تغییر در الگوهای اوقات فراغت جوانان است. امروزه از کارکردهای مهم شبکههای اجتماعی پرکردن اوقات فراغت انسانها است. در واقع، در عصر حاضر رشد و گسترش فناوریهای نوین اطلاعاتی ارتباطی، بر الگوپذیری جوانان برای انتخاب سرگرمی و تفریح تاثیر گذاشته است. این تحولات تکنولوژیک گذران اوقات فراغت آنها را نیز تحت تاثیر قرار داده است. بطوریکه اوقات فراغت بیش از پیش رسآنهای شده و افراد به ویژه جوانان و نوجوانان اوقات فراغت خود را با گوشیهای هوشمند و شبکههای اجتماعی مجازی سپری میکنند.
استحاله شهرت
در گذشته شهرت افراد به سه شیوه انتسابی، اکتسابی و اعطایی به دست میآمد. اما شهرت سلبریتیها از نوع دیگری است و ویژگیهای خاص خود را از طریق واسطههای فرهنگی همچون رسانههای ارتباط جمعی، شبکههای اجتماعی مجازی، سینما و …. به دست میآورند.
همچنین شهرت سلبریتیها وابسته به تصدیق یا بازشناسی هواداران یا کاربران است و سلبریتیها تا زمانی معروف هستند که هواداران به آنها علاقه داشته باشند. علاوه بر این، سرعت رسیدن به شهرت به شیوه سلبریتیها به مدد شبکههای اجتماعی بسیار بالاتر از اشکال سنتی رسیدن به شهرت است. افزون بر این، شهرت متکثر شده و فقط محدود به برخی از خاندانهای سلطنتی و برخی از افراد در اجتماع محلی نیست. در واقع، امروزه فقط سوپراستارهای سینما سلبریتی نیستند، بلکه یک سیاستمدار، استاد دانشگاه و یا فردی که زندگی معمولی دارد، مثل یک جهانگرد نیز میتواند به سلبریتی تبدیل شود.
وجود نابرابری در جامعه
در جوامعی که در آنها نابرابریهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی زیاد است، راههای دستیابی به موفقیتهای مادی و اجتماعی دشوار و محدود هستند. این در حالی است که فرهنگ سلبریتی توهم سریع رسیدن به موفقیت و کسب پول را به افراد یاد میدهد. در واقع، در این نوع جوامع، سلبریتیها همچون یک ایدئولوژی توهمزا عمل میکنند، به نحوی که به این افراد تلقین میکنند که تحرک عمودی در جامعه امکانپذیر است و نمونه بارز آن سلبریتیها هستند که خیلی سریع به موفقیت، درآمد، منزلت و پرستیژ دست پیدا کردهاند.
رواج مدرنیزاسیون و یا نوسازی
مدرنیزاسیون یکی از عوامل زمینهای مهم در ظهور فرهنگ هواخواهی مجازی است. این مقوله متشکل از فردگرایی، رشد نگرشهای لیبرالیستی، عرفی شدن باورهای دینی و بازاندیشی است. فردگرایی و سلبریتی در قلب فرهنگ غرب قرار دارند و بنیانهای ایدئولوزیک آن را تشکیل میدهند. با رشد افراطگونه فردگرایی، تمام پیوندهای اجتماعی در جامعه، از هم گسیخته و افراد مستعد پذیرش اسطورههای جدید (سلبریتی) میشوند. از منظر نگرش لیبرالیستی نیز، رواج فرهنگ هواخواهی مجازی از سلبریتیها به منطق بازار و تولید رسانه بازمیگردد و فضای دموکراتیک معاصر اجازه میدهد تا هر فردی، رسانه و مخاطبان خود را داشته و بتواند شعارها، سبک زندگی و سلیقه خود را به مخاطبان عرضه کند.
همچنین یکی از مهمترین عوامل شکلگیری فرهنگ هواخواهی مجازی از سلبریتیها، تضعیف باورها و ارزشهای مذهبی و دینی در جامعه است. از یک منظر تاریخی-جامعهشناسانه افول جامعه درباری در قرنهای هفدهم و هجدهم منجر به تفویض سرمایه فرهنگی به زنان و مردان خودساخته شد و به میزانی که جامعه توسعه یافت، سلبریتیها خلا ایجاد شده در نتیجه افول باور عامه به حق الهی پادشاهان و مرگ خدا را پر کردند. به زعم او در عصر جدید،سلبریتیها به عنوان نمادهای جدید «شناخت و تعلق»، جایگزین نظامهای سلطنتی شدهاند و با افول ایمان به خدا به جاودانگی دست یافتهاند.
راههای کنترل فعالیت سلبریتیها در شبکههای اجتماعی
برای کنترل حدود فعالیت سلبریتیها پیشنهاد میشود برنامهسازان تلویزیونی و رادیویی استفاده بیشتری از نخبههای فرهنگی، روشنفکران و فعالان عرصه مدنی در برنامههایشان داشته باشند.
همچنین با توجه به اینکه سلبریتیها در مورد همه چیز نظر میدهند،و از این طریق هواداران خود را تحت تاثیر قرار میدهند، لازم است که برنامهسازان رسانه ملی، تلاش بیشتری برای افزایش سواد رسانهای و تفکر انتقادی مخاطبان در مواجهه با سلبریتیها داشته باشند. در واقع، ارتقای دانش تشخیص جایگاه، حوزه فعالیت و میزان اعتماد یا بیاعتمادی به سلبریتیها و اینکه در مواجهه با آنها چه حد و حدودی از تاثیرپذیری را باید رعایت نمود یا یک سلبریتی در چه حوزههایی میتواند اظهارنظر تخصصی کند، از جمله وظایف رسانه ملی در ارتباط با مخاطبان است.
پایان پیام/ت
*منبع:
حسن اسدزاده شهیر و دیگران، «تبیین فرهنگ هواداری مجازی در شبکه اجتماعی اینستاگرام: دلایل و زمینهها»، فصلنامه مطالعات میان رشتهای ارتباطات و رسانه، دوره چهارم، شماره سوم