فریاد غریبی «مسلم» در ملک ری طنینانداز میشود
با فرارسیدن ایام مسلمیه، بوی محرم در ملک ری میپیچد و در این ایام که مسافر ری، میزبان عزاداران مهمان کوفه است، طلیعه ماه محرم و دو ماه عزاداری برای شهدای دشت نینوا در کربلای ایران آغاز میشود.
خبرگزاری فارس-شهرری؛ نیاز گلی: ۱۲۰ سال است که فریاد غریبی «مسلم» از ملک ری به صدا درمیآید، فریاد تنهایی سفیر کربلا که در کوچههای کوفه قربانی بیوفاییها شد. فریاد «وامسلما» در آسمان کربلای ایران میپیچید و تا دشت نینوا طنینانداز میشود تا عاشقان اباعبدالله بگویند؛ کوفه اگر وفا ندارد مردم ری صفا دارند. بگویند؛ مسلم اگر فدای تو شد ما فدایِ فداییِ تو هستیم.
۱۲۰ سال است که عاشقان اهل بیت علیهم السلام در حرم «مسافر ری»، برای «مسافر کوفه» سوگواری میکنند و بر سر و سینه میزنند تا پس از ۱۴ قرن بگویند ما اهل کوفه نیستیم حسین جان. اگر نبودیم در دشت کربلا، امروز هستیم در کربلای ایران، تا پرچم عزای شهدای نینوا زمین نماند.
عزاداران حسینی در ایام سالروز شهادت نخستین شهید واقعه جانسوز دشت کربلا، سوگواری و عزاداری میکنند تا با اشک دیده غبار از دلها بشویند و با قلبی صیقل یافته آماده ورود به ماه محرمالحرام و دو ماه عزاداری برای ارباب بی کفن و یاران وفادارش شوند.
آیین مسلمیه
آیین مسلمیه در حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) در ششم، هفتم و هشتم ماه ذیالحجه همزمان با شب شهادت امام محمدباقر(ع) آغاز و با شب عرفه و شب شهادت حضرت مسلم بن عقیل(ع) ختم میشود.
مجاوران، زائران و دستهجات مذهبی از سراسر کشور و به ویژه استان تهران با شرکت در این مراسم که به آیین مسلمیه معروف است در این ۳ شب در کربلای ایران به اولین شهید قیام امام حسین(ع) ابراز عشق و علاقه کرده و در رثای شهیدان کربلا به عزاداری میپردازند.
تاریخچه مسلمیه
بنیانگذار این آئین سنتی «حاج مرزوق عرب حائری» است. حاج مرزوق در حدود 120 سال پیش با دعوت هیأت بنی فاطمه(س)، از کربلا به ایران آمد. در سالی که حاج مرزوق به ایران آمد، برای روز شهادت حضرت مسلم(ع) برنامهریزی کرد و قرار شد دسته راه بیندازند و عزاداری کنند.
این عزاداری رفتهرفته به صورتی درآمد که در شب اول، هیأت بنی فاطمه(س) و هیأت بزّازها و دستههایی از قناتآباد و شهرری میآمدند و شب دوم مخصوص جامعه وعاظ تهران بود و شب سوم نیز روحانیون سادات شیرازی میآمدند و یکی از آنها سخنرانی میکرد.
ثبت ملی مسلمیه
مراسم عزاداری معنوی مسلمیه شهرری در سال ۱۳۹۹ با دستور و امضای وزیر میراث فرهنگی ثبت ملی شد و سند ثبت ملی این مراسم به شماره ۲۰ هزار و ۱۰۱ صادر و در مرکز اسناد آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) نگهداری میشود و پیگیریها برای ثبت جهانی این آیین سنتی در حال انجام است.
چهارپایهخوانی در بازار ری
دستهجات عزاداری از میدان شهرری تا بازار قدیمی حرکت میکنند و در بازار چهارسو عزاداری توسط روضه خوانان و پیرغلامان به صورت چهارپایهخوانی برگزار میشود. سپس دستهها و هیأتها به نوبت وارد حرم میشوند. در ورودی حرم نام مداح و هیأت اعلام میشود و در نهایت هر کدام از هیأتها پس از عزاداری در صحن اصلی به ترتیب از درب شرقی خارج میشوند.
عاشقان و دلدادگان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) نیز با حضور گسترده خود در صحنها و رواقهای حریم ملک پاسبان ری به مدت سه شب بعد از نماز مغرب و عشاء همراه با هیأتهای مذهبی عزاداری و سوگواری میکنند.
حال و هوای مسلمیه ۱۴۰۱ با مداحی نریمان پناهی
شهرری پاتوق عزاداری مسلمیه
شهرری به واسطه حرم مطهر سیدالکریم دارای اهمیت معنوی زیادی بوده و همواره میزبان آئینها و برنامههای مهم ملی و مذهبی میباشد. مراسم پیاده روی جاماندگان اربعین حسینی و آیین سنتی مسلمیه، از مراسمهای مذهبی است که منحصرا در شهرری به طور ویژه و متمرکز برگزار میشود.
در بین حدود ۹ هزار امامزاده در ایران، بارگاه ملکوتی حضرت عبدالعظیم(ع) به دلیل برکت و معنویت وجود محدث والامقام حضرت سیدالکریم(ع) از ویژگی خاص و ارتباط معنوی منحصربهفردی با کربلای حسینی برخوردار است که فرمایش و ارزیابی امام هادی(ع) از ثواب زیارت ایشان بهمثابه حضرت سیدالشهدا(ع) اهمیت و قداست این مجموعه مقدس را بیشازپیش آشکار کرده است.
با توجه به تعبیر مقام معظم رهبری از ری بهعنوان قبله تهران و تأکید ایشان به نگاه فرهنگی به همه بقاع متبرکه و مقدس و با استفاده از ظرفیت بالای امامزادگان واجب التکریم شهرری، برنامههای مختلف مذهبی در طول سال در آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) برگزار میشود که یکی از این برنامههای شاخص و قدیمی مراسم لیالی مسلمیه است.
مسلمیه ۱۴۰۲
آیین ۱۲۰ ساله مسلمیه در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به دلیل شیوع کرونا با حضور جمعیت برگزار نشد و به طور مجازی از جوار ضریح مطهر حضرت عبدالعظیم(ع) اجرا شد و در سال ۱۴۰۱ نیز با رعایت برخی محدودیتها با حضور حدود ۷۴ هیأت مذهبی برگزار شد.
مسلمیه ۱۴۰۲ از امشب چهارم، پنجم و ششم تیرماه با حضور هیأتهای مذهبی و عاشقان و دلدادگان اهل بیت علیهم السلام بعد از نماز مغرب و عشاء برگزار میشود تا مردم مومن و ولایتمدار شهرری که میزبان عبدالعظیم حسنی(ع) هستند، بار دیگر میزبان عزاداران سفیر کربلا در ملک ری باشند.
سخنرانی در آیین مسلمیه برای اولین بار
آیین مسلمیه امسال برای اولین بار با سخنرانی همراه خواهد بود و طبق برنامه ریزی آستان مقدس، حججاسلام میرهاشم حسینی، سید حمید میرباقری و علیرضا پناهیان در این 3 شب به سخنرانی خواهند پرداخت.
همچنین مرثیهخوانی مهدی رسولی در شب اول، محمود کریمی در شب دوم و میثم مطیعی در شب سوم از ساعت ۲۴ در صحن امام حسن مجتبی(ع) همراه با مداحی و سوگواری هیأتها و دستهجات برگزار میشود.
پایان پیام/۶۷۰۶۲/