نفوذ رژیم صهیونیستی به ساختار حاکمیتی جمهوری آذربایجان
تحلیلگر حوزه آسیای میانه و قفقاز اظهار کرد: علی اف با وجود اطلاع از حساسیتهای مردم کشورش نسبت به فعالیتهای رژیم صهیونیستی در خاک جمهوری آذربایجان، اما باز هم پیروزیهای اخیر خود در آزادسازی و پس گرفتن بخشهایی از خاک قرهباغ را به کمک این رژیم ربط داده و از این طریق حضور صهیونیستها را توجیه میکند.
فارسپلاس؛ دیگر رسانهها- «اسحاق هرتزوگ» رئیس جمهور رژیم صهیونیستی، امروز سهشنبه، با دعوت رسمی الهام علی اف وارد باکو شد و قرار است در یک سفر رسمی دو روزه دیدارهایی با مقامات این کشور داشته باشد. در چند سال اخیر روابط باکو با تلآویو در حال گسترش است و مقامات ایران بارها نگرانی خود را نسبت به این موضوع به دولت جمهوری آذربایجان ابراز کردهاند.
جیحون بایراموف، وزیر خارجه جمهوری آذربایجان، در فروردین ماه سال جاری و به منظور افتتاح سفارت باکو در فلسطین اشغالی به تلآویو سفر کرد و در کنفرانس خبری مشترک با «الی کوهن» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی، موضعگیری علیه جمهوری اسلامی ایران انجام داد که بلافاصله با واکنش وزارت خارجه ایران مواجه شد.
الی کوهن در این کنفرانس خبری مدعی شده بود که: «جمهوری آذربایجان و اسرائیل درباره خطر ایران با هم اشتراک نظر دارند. ایران منطقه ما را تهدید و با حمایت و تامین مالی تروریسم در خاورمیانه بیثباتی ایجاد میکند». علیرغم سعه صدر جمهوری اسلامی ایران در قبال اقدامات باکو که مغایر با حسن همجواری است، در سالهای اخیر خاک باکو به مکانی برای تهدید منافع جمهوری اسلامی تبدیل شده و شواهدی نیز در این رابطه وجود دارد که تنها یک نمونه از آن را میتوان در حادثه تروریستی شاه چراغ یافت.
مراد رعنایی، استاد دانشگاه و تحلیلگر حوزه آسیای میانه و قفقاز، در مصاحبه با ایسکانیوز به بررسی اهداف سفر رئیس رژیم صهیونیستی به باکو پرداخت.
ارمنستان در مناقشه با جمهوری آذربایجان تنها مانده است/ کاهش نفوذ روسیه در قفقاز جنوبی و پیشروی ترکیه
متن کامل این مصاحبه بدین شرح است:
*باکو در سال های اخیر به مکانی برای تهدید منافع جمهوری اسلامی تبدیل شده و این موضوع بارها توسط مقامات رژیم صهیونیستی نیز مورد تایید قرار گرفته است. به نظر میرسد سفر رئیس رژیم صهیونیستی به باکو نیز در همین راستا قابل تعریف باشد. ارزیابی شما در این خصوص چیست؟
-بعد از جمهوری آذربایجان در ادوار مختلف از زمان تصدی ابوالفضل ایلچیبیگ تا حیدر علی اف به لحاظ حساسیتی که نسبت به رژیم صهیونیستی داشتند، اجازه فعالیت به این رژیم داده نمیشد. حتی عیاض و ابوالفضل ایلچیبیگ که مهره ترکیه بودند، شدیدا مخالف رژیم صهیونیستی بودند. متأسفانه در زمان حیدر علی اف، علی رغم رایزنیهایی که رژیم صهیونیستی داشت تنها توانستند یک اتاق در هتلی در باکو اجاره و دیپلماتهای خود را در آنجا مستقر کنند. در اصل کلید و آغاز فعالیت رژیم صهیونیستی در اواخر حاکمیت حیر علی اف انجام شد.
بعد از فوت او، فعالیتهای سیاسی، امنیتی، اقتصادی –که البته اقتصادی به عنوان یک پوشش بود- آغاز شد و امروزه عوامل رژیم صهیونیستی با پوششهای مختلف در اکثر رایونهای جمهوری آذربایجان –به ویژه رایونهای نزدیک به نوار مرزی ایران- مستقر شدند. با توجه به وضع نوار مرزی ما و استقرار نیروهای نظامی جمهوری اسلامی عوامل آنها به سهولت میتوانند به خاک ایران تردد کنند. به طوری که در ترورهای اخیر محتمل است که از مهرههای موساد بوده و احتمال قوی از مرزهای جمهوری آذربایجان به خاک ایران وارد شدهاند.
در اصل میتوان گفت که حضور نیروهای رژیم صهیونیستی به عنوان تهدید امنیتی بالفعل محسوب میشود و گستاخیهای اخیر الهام علی اف و احزاب متعلق به حاکمیت او و مواضع اخیرشان در رسانهها به همین مسأله بازمیگردد و حتی رژیم صهیونیستی به ساختار حاکمیت آنها نفوذ داشته و سفرهای اخیر عوامل اطلاعاتی و مقامات سیاسی رژیم به باکو را میتوان در همین راستا تفسیر کرد.
* برقراری ارتباط نزدیک با رژیم صهیونیستی توسط دولت علی اف که سابقه غیرقابل انکار از جنایت علیه مردم مظلوم فلسطین و حتی دیگر کشورهای اسلامی دارد، تا چه حد از نظر مردم جمهوری آذربایجان قابل پذیرش است؟
-خود الهام علی اف و احزاب متعلق به او واقف و مطلع هستند که مردم جمهوری آذربایجان با توجه به گرایشات مذهبی و اینکه بیش از 70 درصد شیعه هستند، نسبت به فعالیت عوامل رژیم صهیونیستی مطلع و حساس هستند و از جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم مسلمان مظلوم فلسطین آگاه هستند. اما در مقابله با توجه به حساسیت مردم نسبت به مسأله قرهباغ، الهام علی اف پیروزیهای اخیر خود در آزاد سازی و پس گرفتن بخشهایی از خاک قره باغ را به کمک رژیم صهیونیستی ربط داده و از این طریق حضور صهیونیستها را توجیه میکند.
* با توجه به پیروزی اردوغان در ترکیه و نقش حامیانه وی از علی اف، فکر میکنید تحولات منطقه قفقاز در ماههای آتی به چه سمتی خواهد رفت؟
-بعد از شکلگیری جمهوری اذربایجان مردم این کشور روابط خوبی با ترکیه داشتند و اجناس ساخت ترکیه بازارهای این کشور را تسخیر کرد و مردم نیز از این موضوع استقبال میکردند. لذا ترکیه توانست جای پای خوبی در عرصههای اقتصادی و حتی سایر عرصهها ایجاد کند. نگاه مردم جمهوری آذربایجان از ابتدا نسبت به ترکیه بسیار خوب بوده و راغب به استمرار و افزایش تعاملات هستند. الهام علی اف نیز با اطلاع از این مسأله ارتباطات خود را نه تنها در عرصه اقتصادی بله در تمام حوزهها با ترکیه گسترش داده است به طوری که امروزه با انعقاد قرارداد و توافقی که بین دو کشور انجام شده مردم دو کشور میتوانند حتی بدون گذرنامه و با شناسنامه به یکدیگر سفر کنند.
از سوی دیگر، پشتیبانی لجستیکی و اطلاعاتی اخیر که اردوغان در بحث آزادسازی قرهباغ داشت، موجب شد که الهام علی اف هم در انتخابات ترکیه سنگ تمام بگذارد و به پیروزی اردوغان در انتخابات کمک کند. به نظر میرسد بحث زنگزور یک سناریوی مرتبط با ترکیه است تا راه زمینی ترکیه، نخجوان و جمهوری آذربایجان را برقرار کنند. اردوغان در 20 سال اخیر نیات توسعهطلبانه خود را در قبال جمهوری اسلامی ایران در موضوع سدسازیهای پشت مرز ایران و سخنرانی در باکو در رابطه با نظام جمهوری اسلامی و سایر اقداماتی که انجام داده، نشان داده است.
پایان پیام/ت