«پایان تلخ» یا «ارتقای» ویاودیها؟
سه شنبه هفته گذشته مصوبهای از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام شد که در آن در یک تقسیم کار تخصصی بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و صدا و سیما، تنظیم گری «نمایش خانگی» و «نمایش آنلاین» به تلویزیون(ساترا) سپرده شد. این مصوبه در ابتدا باعث شکلگیری جدلهای رسانهای بسیاری شد، اما حالا دیگر بعد از کنار رفت گرد و غبارها به نظر میرسد فضایی گفتوگو محور و عقلانی حول موضوع شکل گرفته است.
خبرگزاری فارس- گروه هنر و رسانه: طی روزهای اخیر یکی از مهمترین موضوعاتی که در محافل فرهنگی هنری همچنان جریان غالب بوده است، مرتبط است با داستان مصوبهای که هفته گذشته توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام شد. طی مصوبه مورد نظر تنظیمگری، صدور مجور و نظارت بر شبکههای نمایش خانگی و پخش آنلاین به تلویزیون سپرده شد. البته طی دو سه سال گذشته ساترا بازوی اجرایی رسانه ملی بوده است و وظیفه تنظیمگری را بر عهده داشته است.
با این همه رسانههای معاند تلاش کردند با تیترهای ساختگی و دروغ، مصوبه را تبدیل به یک جدل رسانهای کنند. آنها برای متشنج کردن فضا تا توانستند، موضوع روشن مصوبه را مشوش کردند.
با این همه بعد از کنار رفتن گرد و غبارها حالا کمی روشنتر و با شفافیت بیشتری میتوان درباره مفاد مصوبه گفتوگو کرد و با بررسی ابعاد مختلف آن ابهامها را کنار زد. اینکه این مصوبه یک پایان تلخ برای ویاودیها خواهد بود یا در نهایت باعث ارتقای آنها میشود، از موضوعاتی است که مورد بحث قرار گرفته است.
نگاهی به برنامهها و مصاحبههای انجام شده طی روزهای اخیر نشان میدهد که حالا دیگر فضایی عقلانی و مکالمه محور حول موضوع مصوبه شکل گرفته است
نگاهی به برنامهها و مصاحبههای انجام شده طی روزهای اخیر نشان میدهد، حالا دیگر به نسبت هفته پیش فضایی عقلانی و مکالمه محور حول موضوع شکل گرفته است. بیشک این عقلانیت میتواند به تقویت وضعیت فرهنگی کشور کمک بسیاری کند.
*حمایت مدیران سکوها از مصوبه
ابتدا اعضای شورای راهبری مجمع رسانههای صوت و تصویر فراگیر ایران «رصتا» در نمایشگاه الکامپ نظرات خود را در خصوص ماده واحده تعیین الزامات ساماندهی حوزه صوت و تصویر فراگیر مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کردند.
نمایشگاه الکامپ در عرصه طراحی، ساخت و تولید و پشتیبانی از محصولات، خدمات، محتوی و راهکارهای صنایع الکترونیک، کامپیوتر و دیجیتال در اقتصاد ایران و بزرگترین رویداد فناوری کشور است. الکامپ همه ساله با حضور گسترده دست اندرکاران این حوزه و مخاطبان آنها در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار میشود.
برخلاف مشکلات پیش روی ویاودیها، این عرصه، مسیر رو به پایان را طی نمیکند و حیات آن ادامه خواهد داشت
موسوی یکی از مدیران سکوهای نمایش خانگی در این گفتوگو تأکید کرد: «لازم است بعد از این مصوبه همچنان تنظیمگری تعاملی و منطقی صدا و سیما و ساترا به همان شکل سابق ادامه پیدا کند تا سکوها و مردم تاثیرات مثبت این مصوبه را احساس کنند.»
به طور کلی مدیران سکوهای حاضر در این نشست، نگاه مثبتی به مصوبه داشتند و آن را برای وضعیت کشور لازم و ضروری دانستند.
*یک پایان تلخ برای ویاودیها؟!
در طرف مقال بازهم در همین نمایشگاه الکامپ برخی دیگر از متخصصان و تحلیلگران نشستی را با عنوان «یک پایان تلخ برای ویاودیها؟!» برگزار کردند.
در این نشست محمدمهدی عسگرپور(دبیر انجمن صنفی ویاودیها) گفت: «یک واژه مجعول خلق شده با عنوان «صوت و تصویر فراگیر» که وقتی جستوجو میکنیم میبینیم با پدیدهای روبهرو هستیم که معنی آن شناخته شده نیست! برخلاف مشکلات پیش روی ویاودیها، این عرصه، مسیر رو به پایان را طی نمیکند و حیات آن ادامه خواهد داشت.»
*هدف مشترک همه؛ ارتقای اکوسیستم ویاودیها
یکی از حاضرین در این نشست حیدری مدیرعامل رایموند مدیا بود که خود در جریان شکلگیری رصتا و شوراهای آن (این مجمع ذیل ساترا فعالیت میکند) حضور داشته است، گفت: «در ابتدای صحبت باید تاکید کنم که هدف همه ما مشترک است و آن ارتقای اکوسیستمی است که فعالیتهای ما درون آن قرار دارند. ما به این نتیجه رسیدیم که جدل با حاکمیت راه به جایی نمیبرد. زمانی حاکمیت تصمیم میگیرد، تنظیمگری ویاودیها را به ارشاد بسپارد و زمانی به جایی دیگر واگذار کند، در این میان من به عنوان مدیر یک پلتفرم همواره میخواهم برگه مجوزی که میگیرم ارزش داشته باشد، نهاد متولی تسهیلگر باشد و کار من را به بهترین شکل جلو ببرد.»
صنف ویاودی و فعالان این عرصه به دنبال آن هستند که با ایجاد امنیت شغلی محتوایی خوب برای مخاطبان عرضه کنند
حیدری بر این تاکید کرد که «به هیچ عنوان ویاودیها به پایان تلخ نرسیدهاند و یادآور شد صنف ویاودی و فعالان این عرصه به دنبال آن هستند که با ایجاد امنیت شغلی محتوایی خوب برای مخاطبان عرضه کنند.»
به نظر میرسد این نشستها فضایی عقلانی به موضوع مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره ویاودیها داده است.
علاوه بر این نشستها، یکی دیگر از موضوعاتی که توسط رسانههای مختلف به شکل سینوسی هر بار برجسته میشد و دوباره شدتش فروکش میکرد، انتشار برخی از سخنان و منتصب کردن آن به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود. درواقع به نظر میرسد نیت و هدف از انتشار اخباری از این دست شبهه افکنی در موضوع مصوبه و تلاش برای برگرداندن نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی و یا به تعویق انداختن صدور مجوز اجرای مصوبه از طرف رئیس جمهور باشد.
*جانشین وزیر فرهنگ: تنظیمگری«نمایش خانگی» و «پخش زنده» با تلویزیون است
برای روشن شدن موضوع و جمعبندی نظر نهایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، میتوان آخرین متن منتشر شده از سوی جانشین وزیر را به عنوان مرجع نهایی در نظر گرفت. هاشمی جانشین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: «گاهی اظهاراتی از سوی برخی دستگاهها و رسانههای مربوط به صدا و سیما منتشر میشود که اذهان عمومی را دچار سردرگمی میکند. آنچه به این مسئله جهت داد قرائت غیرشفافی بود که از جاهای مختلفی گفته شد.»
جانشین وزیر فرهنگ: «حوزه سریالهای خانگی ایرانی»، «برنامههای تلویزیونی» و «پخش زنده» را همچنان در حوزه صدا و سیما میدانیم
هاشمی درباره مصوبه گفت: «در قرائتی که ما از این قانون داریم همه حوزههایی که پیش از این با وزارت فرهنگ بود، همچنان با این وزارتخانه خواهد ماند و «حوزه سریالهای خانگی ایرانی»، «برنامههای تلویزیونی» و «پخش زنده» را همچنان در حوزه صدا و سیما میدانیم.»
در تحلیل نهایی همانگونه که جانشین وزیر فرهنگ بدان اشاره کرده است در تقسیم کار صورت گرفته در مصوبه، تنظیمگری «نمایش خانگی» و «نمایش آنلاین» به تلویزیون (ساترا) سپرده شده است. آشکارا بزرگترین مشکل ساترای دیروز، فقدان قانون مشخص برای حوزه صوت و تصویر فراگیر بود و با کمک مصوبه میتواند به سمت قانون گذاری در این حوزه گام بردارد.
قانون گذاری یک عمل حاکمیتی و در انحصار دولت است، یعنی دولت یا حکومت مرکزی برای تنظیم روابط اجتماعی افراد و روابط خود با مردم، اقدام به وضع قواعد و مقرراتی مینماید.
*رویکرد مشارکتی در تنظیم مقررات ویاودیها
در نهایت اینکه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، باردیگر بر رویکرد مشارکتی در تنظیم مقررات تأکید کرد.
حجت الاسلام خسروپناه دیشب در گفتوگو با یکی از بخشهای خبری سیما، باردیگر بر مواضع شورای عالی انقلاب فرهنگی در پیشبرد امور در یک فضای عقلانی تأکید کرد. او در این گفتوگوی خبری تأکید کرد: در بند ۶ سیاستها و ضوابط حاکم بر صوت و تصویر و شبکه خانگی قرار شده تا در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی با همکاری سازمان صدا و سیما و وزارت ارشاد و سایر فعالان و نمایندگان قوای سه گانه موارد تدوین و تصویب شود؛ بنابراین فعالان عرصه صوت و تصویر فراگیر اگر در راستای سیاست و ضوابط حاکم بر این مقوله نظر و پیشنهادی دارند حتما به دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی ارایه دهند تا با استفاده از تجربه فعالان در این عرصه سیاستها و اصول حاکم بر صوت و تصویر را تدوین کنیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: «ما از نظرات فعالان حوزه شبکه نمایش خانگی و صوت و تصویر فراگیر استقبال میکنیم که در تدوین ضوابط و سیاستها به دبیرخانه شورای انقلاب فرهنگی کمک کنند و در این زمینه باید بر اساس عقل جمعی پیش برویم.»
مصوبه این شورا که در ۶ بند تنظیم شده است، قرار است حوزه نشر و تصویر فراگیر را ساماندهی کند و به اختلافی که در تقسیم کار بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان صدا و سیما در این خصوص وجود دارد، پایان میدهد.
پایان پیام/