چشمانداز تاریک عملیات زمینی در غزه
پیامدهای آرزوی حمله زمینی به غزه، بزرگتر از آن است که اسرائیل بتواند تحمل کند. تمام هنر ارتش اسرائیل در شلیک بمب و موشک است. اما این ارتش، ظرف 2 دهه اخیر از هیچ جنگ زمینی موفق بیرون نیامده، چه رسد به اینکه بخواهد وارد منطقه پیچیده و راز آلودی به نام غزه شود.
فارسپلاس؛ محمد ایمانی در یادداشتی نوشت: «حمله زمینی قریبالوقوع به غزه». این عبارتی است که ظرف ۱۷ روز گذشته، بارها از سوی محافل عبری و غربی تکرار شد و حتی کار به اعلام ساعت حمله رسید. یک بار هم نیروهای زرهی اسرائیل از سمت خان یونس، اقدام به پیشروی چند متری از حصار مرزی کردند، اما پس از خوردن به کمین حماس و منهدم شدن چند بولدوزر و تانک، مجبور به عقبنشینی شدند.
پیامدهای آرزوی حمله زمینی به غزه، بزرگتر از آن است که اسرائیل بتواند تحمل کند. تمام هنر ارتش اسرائیل در شلیک بمب و موشک است. اما این ارتش، ظرف دو دهه اخیر از هیچ جنگ زمینی موفق بیرون نیامده، چه رسد به اینکه بخواهد وارد منطقه پیچیده و راز آلودی به نام غزه شود. ارتش صهیونیستی، آمادگی جنگ رویارو و تن به تن، آن هم در غزه را ندارد. به همین دلیل هم هست که با وجود تبلیغات بسیار، هر چند روز یک بار به بهانهای- شرایط آب و هوایی، سرنوشت چند صد اسیر اسیر و…- به تعویق انداختهاند. غزه و جبهههای مکمل آن، میتوانند چند برابر عملیات طوفان الاقصی، تلفات روی دست نتانیاهو بگذارند و به پرتگاهی برای بلعیدن ارتش اسرائیل تبدیل شوند.
دو هفته قبل، رسانههایی مانند آکسیوس و واللا به نقل از مقامات آمریکا و اسرائیل نوشتند: «واشنگتن برخی ژنرالها و افسران خود را برای مشاوره و هدایت جنگ زمینی، به تلآویو فرستاده است». روزنامه انگلیسی «تایمز» هم روزهای اول نوشت که بایدن به نتانیاهو گفته از طرح تهاجم زمینی به منظور ریشهکن کردن حماس، کاملا حمایت میکند، اما خبرهای بعدی، از تردیدهای جدی حکایت میکند. این تردیدها، علل و عوامل متعدد را شامل میشود:
۱) کابوس بزرگ؛ ورود کامل حزبالله به میدان جنگ:
– منوشه امیر، سردبیر رادیو اسرائیل: اسرائیل در محاصره نیروهای همسو با ایران است و نمیتواند در جبهههای مختلف بجنگد؛ جنگ درازمدت، بزرگترین خطر برای اسرائیل است؛ به همین دلیل هم حمله زمینی به غزه را تاخیر انداخته است.
– روزنامه انگلیسی تلگراف: جبههای که حزبالله در مرزهای لبنان به راه انداخته، پروژه حمله زمینی اسرائیل به غزه را پیچیده کرده است.
– فرانک گاردنر گزارشگر امنیتی BBC: چرا اسرائیل، حمله زمینی را آغاز نکرده است؟ یک علت، چند بار هشدار جدی ایران و گروههای همسو، از جمله حزبالله لبنان است. حزبالله بیش از ۱۵۰ هزار راکت و موشک دوربرد و نقطهزن آماده شلیک دارد. بیم آن میرود در صورت حمله زمینی غزه، حزبالله با گشودن جبهه تازهای، اسرائیل را وادار کند که همزمان در دو جبهه بجنگد.
– روزنامه جروزالم پست: یکی از علل تعویق حمله زمینی، نگرانی فزاینده از گشودن جبهه جدید توسط حزبالله لبنان است. آنها منتظر لحظهای هستند که اکثر نیروهای زمینی ارتش اسرائیل در غزه مشغول شوند تا حزبالله یک جبهه جدید باز کند. عجله در عملیات زمینی بدون آمادگی و صرفا برای ارضای افکار عمومی اسرائیل، میتواند اشتباه بزرگی باشد.
۲) آمریکاییها، مارگزیدهاند و هراس و نگرانیهای متعددی دارند:
– یاکی دیان کنسول اسرائیل در لس آنجلس: آمریکا شدیدا از آغاز جنگ در شمال اسرائیل در صورت حمله زمینی به غزه، نگران است.
– صدای آمریکا: جنگ طولانی خواهد بود، ما یک غزه روی زمین و یک غزه زیر زمین داریم.
– لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا: حمله زمینی به غزه به دلیل تونلهای حماس بسیار سخت خواهد بود. این میتواند سختتر از حمله ۹ ماههای باشد که آمریکا علیه داعش در موصل رهبری کرد. شما با یک مبارزه شامل تعداد زیادی بمبهای دستساز و تلههای انفجاری مواجه خواهید شد.
– دیوید پترائوس (رئیس اسبق سیا و سر فرمانده سابق ارتش آمریکا در خاورمیانه، شرق آفریقا و آسیای مرکزی) خطاب به مقامات اسرائیل: جنگ با حماس سالها طول خواهد کشید. از تجربه ما در عراق استفاده کرده و وارد غزه نشوید. (آمریکاییها تا بتوانند بفهمند که اشغال زمینی چقدر مصیبت به همراه دارد، هم ۷ هزار میلیارد دلار هزینه را بر باد دادند و هم حیثیت و اعتبار خود را.)
– روزنامه نیویورک تایمز: مقامات واشنگتن نگرانند اسرائیل، آمادگی حمله زمینی با یک طرح مطمئن را نداشته باشد و نتواند دستاوردی کسب کند.
– روزنامه تایمز اسرائیل: ممکن است هرگز دستور حمله زمینی صادر نشود. مقامات آمریکایی معتقدند اسرائیل، هدف مشخصی از عملیات نظامی در غزه ندارد و هیچ برنامه قابل اجرائی از نتانیاهو دریافت نکردهاند.
۳) عدم آمادگی ارتش و شیرازه از هم پاشیده جبهه داخلی اسرائیل، حتی در سطح کابینه نتانیاهو و بیاعتمادی گسترده میان وی، ارتش و سرویسهای امنیتی:
– مشاور سابق ارتش اسرائیل: ما آماده حمله زمینی نیستیم. حماس تاسیسات زیرزمینی ایجاد کرده و منتظر ورود ماست. در شرایطی که نیروهای ما آموزش ندیدهاند، حمله زمینی ممنوع است. فلسطینیها فرار نمیکنند و منتظر نیروهای ما هستند.
– مارک ریغیو مشاور نتانیاهو: جنگ غزه دشوار است. چالشی که با آن مواجهیم، حمله بسیار غافلگیرانه نیروهای حماس بر روی زمین است.
– رسانههای عبری: میان نتانیاهو و ارتش، بحران اعتماد وجود دارد. او از ارتش، عصبانی و خشمگین است. تصمیمگیری برای حمله زمینی سخت شده است.
– گزارش روزنامه معاریو از دیدار سرلشکر ذخیره اسحاق بریک با نتانیاهو: به نخست وزیر توصیه کردم در مورد حمله زمینی صبور باشد، چون ارتش آماده نیست و متحمل خسارات سنگین خواهد شد. نیروهای زیادی در باتلاق غزه گیر میکنند. چنین جنگی میتواند اوضاع را به یک جنگ منطقه ای تبدیل کند.
– روزنامه یدیعوت آحارونوت: دستکم سه وزیر کابینه، برای مجبور کردن نتانیاهو به قبول مسئولیت شکست امنیتی، به استعفا از منصب خود فکر میکنند.
– مئیر جاودانفر، روزنامهنگار صهیونیست و مدرس مرکز بینرشتهای هرتزلیا: نتانیاهو اکنون اختلافات گستردهای با گالانت با وزیر دفاع دارد؛ این واقعا نگرانکننده است. اعتمادی در بین کادر سیاسی و نظامی دولت وجود ندارد. نتانیاهو چطور میتواند بحران جنگ و سیاست را در اسرائیل ادامه دهد؟!
– روزنامه معاریو به نقل از مقامات ارشد اسرائیل: نتانیاهو به کسی اعتماد ندارد. او خود را در میدان جنگ، تنها میبیند و قبل از تصمیمگیری چندین بار همه چیز را بررسی میکند. او به رهبران سیستم امنیتی اعتماد ندارد، زیرا برخی از آنها را خود منصوب نکرده است.
۴) با مشاهده مجموعه این عوامل است که تحلیلگران عبری و غربی، کمترین کورسوی امیدی در چشمانداز حمله زمینی به غزه نمیبینند:
– راجر شاناهان تحلیلگر خاورمیانه در سایت استراتژیست و افسر سابق ارتش استرالیا: اسرائیل در یک قدمی اشتباهی مرگبار؛ ورود به غزه آسان اما خروج از آن سخت خواهد بود/ اسرائیل از ناکامی آمریکا در عراق و افغانستان درس بگیرد.
– روزنامه هاآرتص: حمله زمینی به غزه، یک تله مرگ است.
– ژنرال دان حالوتس، رئیس اسبق ستاد ارتش اسرائیل: برای اینکه هزینه سنگینی نپردازیم، باید عاقلانه رفتار کنیم. غزه ثابت کرده که حمله زمینی و در افتادن با آن، بازی و تفریح نیست.
– توماس فریدمن، روزنامه نیویورکتایمز: اشتباه حمله به غزه و تفکر «یک بار برای همیشه»، میتواند شکست تاکتیکی تحقیرآمیز اسرائیل را به دنبال داشته باشد و به یک بحران استراتژیک در بلندمدت تبدیل شود. این میتواند اسرائیل را در غزه به دام بیندازد و اقتصاد اسرائیل و موقعیت خارجی آن را در هم خواهد شکست.
۵) هیاهوی گسترده برخی مقامات غربی در تهدید اعضای جبهه مقاومت را باید در متن این تصویر واقعی از احساس ترس و درماندگی دید. آنها میخواهند این واقعیت بزرگ، یعنی شکست اسرائیل در فاز دوم جنگ را با هیاهو پنهان کنند.
پایان پیام/ت