چهار اصل سیاست خارجی ایران در نزاع آذربایجان-ارمنستان چیست؟

چهار اصل سیاست خارجی ایران در نزاع آذربایجان-ارمنستان چیست؟

نیروهای ارمنی منطقه قره‌باغ کوهستانی با آتش‌بس پیشنهادی نیروهای حافظ صلح روسیه موافقت کردند. بر همین اساس، جمهوری آذربایجان اقدام نظامی خود در این منطقه را تعلیق کرد و طرفین در حال مذاکره هستند.

چهار اصل سیاست خارجی ایران در نزاع آذربایجان-ارمنستان چیست؟

فارس پلاس؛ خط رهبری – روز ۱۳ آبان ۱۳۹۹ سالروز ولادت پیامبر اعظم (صلی الله علیه و آله) و امام صادق (علیه السلام) بود. رهبر انقلاب به همین مناسبت برای آحاد مردم به صورت زنده از قاب تلویزیون سخنرانی کردند.

ایشان در فراز آخر بیانات خویش به بحران منازعه میان ۲ همسایه شمالغربی کشورمان پرداختند. این سخنرانی در روزهای آخر جنگ ۴۴ روزه آذربایجان – ارمنستان بود که روز ۲۰ آبان ۱۳۹۹ به پایان رسید. این جنگ در سلسله منازعات مسلحانه‌ای بود که از دهه ۱۹۹۰ میلادی پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی میان این دو جمهوری استقلال یافته آغاز شده بود.

مواضع ایران در بحران قفقاز جنوبی مبتنی بر چهار اصل است که در سخنرانی روز سیزدهم آبان ۱۳۹۹ رهبر انقلاب تعیین شد. این چهار اصل از قرار ذیل است:

اصل اول:همه‌ی سرزمین‌های آذربایجان که به وسیله‌ی ارمنستان [در دهه ۹۰ میلادی] تصرّف شده، باید آزاد بشود.

اصل دوم: بایستی امنیت ارامنه‌ای که در سرزمین‌های آزادشده ساکن هستند، محفوظ باشد.

اصل سوم: مرزهای بین‌المللی به هیچ وجه نباید تغییر کند.

اصل چهارم: تروریست‌های تزریقی به جبهه جنگ به هیچ وجه نباید در نزدیکی مرزهای ایران مستقر شوند. در صورت عدم تمکین، قطعاً برخورد خواهد شد.


فراز آخر بیانات رهبر انقلاب در روز سیزدهم آبان ۱۳۹۹ ه.ش
تبدیل به راهبرد جمهوری اسلامی در منطقه قفقاز جنوبی شد

اصل سوم و چهارم تبدیل به خط قرمز راهبردی جمهوری اسلامی ایران شد. خطوطی که اگر کشوری از آن تخطی می‌کرد، باید بهای سنگین برای آن می‌پرداخت. در سال‌های بعد نیز به نحو دیگر این خطوط قرمز اعلام شد.

رهبر انقلاب در دیدار رئیس جمهور ترکیه با ایشان در روز ۲۸ تیر ۱۴۰۱ خطاب به اردوغان فرمودند: «اگر سیاستی مبنی بر مسدود کردن مرز ایران و ارمنستان وجود داشته باشد، جمهوری اسلامی با آن مخالفت خواهد کرد چرا که این مرز یک راه ارتباطی چند هزار ساله است.»

رهبر انقلاب در دیدار رئیس جمهور روسیه با ایشان در روز ۲۸ تیر ۱۴۰۱ خطاب به پوتین فرمودند: «جمهوری اسلامی، سیاست‌ها و برنامه‌هایی را که منجر به بسته شدن مرز ایران و ارمنستان شود، هرگز تحمل نخواهد کرد.»

قریب به سه سال است که طیفی در داخل با هر جرقه‌ای در بحران میان دو کشور همسایه شمالغربی کشورمان بر این طبل می‌کوبند که ایران باید فوراً مداخله کند. آخرین پرده از این موضوع نیز مربوط به درگیری‌های اخیر است که روز چهارشنبه (۲۹ شهریور ۱۴۰۲) به آتش بس منجر شد.

ایران در جنگ اول قره‌باغ (دهه ۹۰ میلادی) مانع پیشروی نظامیان ارمنستان در خاک آذربایجان و از بین رفتن مرزهای آن با ایران شد. در همین راستا، ایران از زمان شروع جنگ دوم قره‌باغ (سال ۲۰۲۰ میلادی) مانع پیشروی ارتش آذربایجان در عمق خاک ارمنستان و از بین رفتن مرزهای آن با ایران شده است.

هیچ یک از خطوط قرمز ایران تاکنون شکسته نشده است. سران رژیم باکو نیز سه سال است باوجود رجزخوانی‌‌های متعدد جرات نکردند به ترکیب مرزهای بین‌المللی دست یازی کنند. زیرا نیروهای مسلح ایران نظیر دهه ۹۰ میلادی آماده تادیب کشورهایی هستند که تغییر مرزهای بین‌المللی را در شمالغرب ایران در سر می‌پرورانند.

پایان پیام/.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *