کاهش چندصد نفری ظرفیت علوم پزشکی در کنکور 1402
به رغم حمایت تمام قد رئیسجمهور از افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی ، خبر از صفر شدن ظرفیت پذیرش دانشجوی شهریهپرداز و کاهش چندصد نفری ظرفیت علوم پزشکی از سوی وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی به گوش میرسد و این درحالی است که براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی وزارت بهداشت موظف به افزایش 20 درصدی ظرفیت در کنکور بود.
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری فارس، نوبت دوم آزمون سراسری سال ۱۴۰۲ در روزهای ۱۴ و ۱۵ تیرماه در ۴۱۷ شهرستان کشور برگزار شد و تعداد یک میلیون و ۱۱۹ هزار و ۴۳۶ نفر در مجموع در این آزمون شرکت کردند، پرجمعیتترین گروه آزمایشی این آزمون گروه علوم تجربی با ۴۸۵ هزار و ۳۵ نفر داوطلب بود که ۶۶ درصد شرکتکنندگان کنکور ۱۴۰۲ را در بر میگرفت، این داوطلبان این روزها منتظر اعلام نتایج و انتخاب رشته تحصیلی هستند.
پس از حمایت تمامقد رئیسجمهور از افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی و درست در بحبوحه روزهایی که دانشگاهها ظرفیتهای پذیرش خود را برای سازمان سنجش آموزش کشور میفرستند، خبر از صفر شدن ظرفیت پذیرش دانشجوی شهریهپرداز علوم پزشکی از سوی وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی به گوش میرسد و این درحالی است که براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی وزارت بهداشت موظف به افزایش ۲۰ درصدی ظرفیت در کنکور بود.
دی ماه ۱۴۰۰ سیدابراهیم رئیسی، رئیس شورای عالی انقلاب ماده واحده «افزایش ظرفیت پزشکی در مقطع عمومی» که در این شورا به تصویب رسیده بود را برای اجرا ابلاغ کرد.
براساس این ماده واحده برای دستیابی به جایگاه اول در منطقه و همچنین توسعه کیفی و کمی نظام آموزش علوم پزشکی و مستند به اقدام ملی ۱۴ از راهبرد کلان ۶ نقشه جامع علمی کشور در خصوص تنظیم ظرفیت دانشگاهها و درراستای اتخاذ تدابیر مناسب برای مواجهه با بحران پیری جمعیت در آینده؛ رفع کمبود پزشک؛ جلوگیری از فرسودگی کادر درمان و کاهش آسیبپذیری نظام سلامت در مواجهه با بحرانها؛ افزایش دسترسی اقشار مختلف مردم به پزشک و تنظیم ظرفیت دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی بر اساس نیاز جامعه، با توجه به سرانه پزشک به جمعیت ۱۳ در ده هزار در سال جاری و به منظور دستیابی به سرانه پزشک به جمعیت ۲۰ در ده هزار در سال ۱۴۱۰، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظف است بهگونهای برنامهریزی کند که ظرفیت پذیرش دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالیِ تحت نظارت آن وزارت برای رشته پزشکی در مقطع عمومی، از سال ۱۴۰۱ به مدت حداقل چهار سال، در هر سال ۲۰ درصد نسبت به سال قبل به شرح جدول ذیل افزایش یابد.
براساس این ماده واحده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظف است در تمامی کد رشته محلهای پزشکی عمومی در مراکز آموزش پزشکی تحت نظارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی، این افزایش ظرفیت را اعمال کند. این افزایش ظرفیت مخصوص داوطلبان آزاد شهرستانها و مناطق محروم و کم برخوردار است. پذیرش در این افزایش ظرفیت که به صورت کد رشته محلهای مشخص در دفترچههای راهنمای سازمان سنجش آموزش کشور درج میشود، صرفا برای ارائه خدمت در شهرستانها و مناطق محروم و کم برخوردار خواهد بود. در صورت عدم وجود داوطلب واجد شرایط برای بخشی از این ظرفیت، ظرفیت باقیمانده صرفاً به داوطلبان آزاد سایر مناطق کشور با تعهد ارائه خدمت در شهرستانها و مناطق تعیین شده توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اختصاص خواهد یافت.
براساس ماده واحده شورای عالی انقلاب فرهنگی، پذیرش دانشجوی علوم پزشکی در کنکور ۱۴۰۲ باید به ۱۱ هزار و ۵۲۰ نفر برسد و این در حالی است که خبرها حکایت از پذیرش حدود ۱۰ هزار نفری دارد. کاهش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی در دانشگاههای کشور در حالی است که چندی قبل سازمان برنامه و بودجه کل کشور اعلام کرده بود که با تخصیص یک هزار و ۷۳۰ میلیارد تومان اعتبارات فضای آموزشی و کمک آموزشی در بخش سلامت، ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی در سال ۱۴۰۲ افزایش خواهد داشت.
به گزارش فارس، بر اساس بودجه ابلاغی سازمان برنامه و بودجه، از سال ۹۶ تا کنون بودجه آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از ۳ هزار میلیارد تومان، با افزایشی ۵ برابری، به ۱۵ هزار میلیارد تومان رسیده است. بودجه کلی وزارت بهداشت نیز در سه سال اخیر دوبرابر شده است.
این کاهش ظرفیت پذیرش دانشجوی رشته علوم پزشکی در حالی است که ایران در حال حاضر به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر، ۱۳۰ پزشک عمومی دارد. در حالی که سرانه پزشک در بیشتر کشورهای جهان، بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ پزشک در هر ۱۰۰ هزار نفر است.