گفتوگوی تفصیلی| روایت بدهی میلیاردی دانشگاه علامه طباطبایی از زبان رئیس دانشگاه
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی اقدامات جدید این دانشگاه در حوزههای مختلف و البته روایت بدهکاری میلیاردی دانشگاه را تشریح کرد.
گروه دانشگاه خبرگزاری فارس _ با توجه به اینکه سال تحصیلی به تازگی آغاز شده است، بسیاری از دانشجویان دانشگاهها علاقمند هستند که اطلاعاتی درباره اقدامات و برنامه های دانشگاهشان بدانند.
از این رو در نظر داریم با رؤسای دانشگاههای مختلف گفتوگو کرده و اقدامات دانشگاهها در سال جدید تحصیلی را جویا شویم.
به سراغ عبدالله معتمدی رئیس دانشگاه علامه طباطبایی رفتیم و از وی درباره نحوه جذب بورس صنعت در دانشگاه، تاسیس خوابگاههای متاهلی در سال تحصیلی جاری و جذب اعضای هیأت علمی، امنیت غذایی و برنامههای فرهنگی پرسیدیم.
متن گفتوگوی خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری فارس با رئیس دانشگاه علامه طباطبایی را در زیر میخوانید:
* افزایش ۳ برابری ظرفیت در دو رشته کودکان استثنایی و رشته آموزش ریاضی
فارس: آقای دکتر، امسال بحث بورس صنعت بسیار داغ است و بسیاری از دانشجویان و حتی داوطلبان کنکور سال آینده تمایل دارند در این باره اطلاعات بیشتری داشته باشند، اجازه دهید سوالاتمان را با همین موضوع آغاز کنیم؛ در ابتدا بفرمایید دانشجویان شما چگونه میتوانند وارد بورس صنعت شوند؟
معتمدی: در برخی از رشتهها این امکان وجود دارد که پذیرفته شدگان با شرط پذیرفته میشوند، به عنوان مثال یکی از شروط برای پذیرفته شدگان رتبهای است که کسب میکنند، البته بستگی به دستگاه دارد که چگونه باشد یا براساس آنچه که ما در آموزش و پروش عمل میکنیم.
یک کدرشته را اعلام کنیم و براساس همان کد رشته افراد را انتخاب میکنیم یعنی کدرشته را اعلام میکنیم و افرادی که در این کدرشتهها قبول شدند با یک شرایطی امکان دارند که بورس دستگاه اجرایی را بگیرند.
در آموزش و پرورش پذیرش به شکل نیمه متمرکز است؛ در دو رشته کودکان استثنایی و رشته آموزش ریاضی هر دو رشته احتمالا ۳ برابر ظرفیت اعلام میشود و با دانشجویان پذیرفته شده مصاحبه میشود. افرادی که پذیرفته شدند بعد از یک بازه زمانی اگر ضوابط لازم را داشته باشند از بورس برخوردار میشوند.
* دانشجویان دیگر دغدغه اشتغال را ندارند
فارس: چه مزایایی در انتظار افراد بورسیه شده است؟
معتمدی: دستگاه اجرایی یک حقوق و مقرری را برای دانشجویانی که بورسیه میشوند در نظر میگیرد و دانشجویان که بورسیه میشوند ادامه تحصیل میدهند و در پایان فارغالتحصیلی با خیال راحت درسشان را تمام میکنند و وارد بازار کار میشوند.
* دغدغه این روزهای کشور استفاده از قشر سالمند به جای قشر جوان جامعه
فارس: به سراغ موضوع روز دیگر برویم؛ این روزها بحث جوانی جمعیت در تمام محافل مطرح است و نهادهای آموزشی هم در این زمینه برنامه هایی داشته اند، شما بفرمایید که دانشگاهیان چه راهکارهایی را برای افزایش جوانی جمعیت میتوانند انجام دهند؟
معتمدی: یک وجه مسئله تبیین اهمیت رشد جمعیت است، متاسفانه در سالهای اخیر نرخ رشد جمعیت در کشور ما به شدت افت کرده است. نرخ جمعیتی ما زیر ۲ آمده و باروری ما به گونهای است که در سالهای آینده حجم جمعیتی کم و کمتر میشود. دو اتفاق برای ما رخ میدهد اینکه با توجه به این اتفاق جمعیت جوان ما کمتر میشود و نسبت جمعیت سالمندی بیشتر میشود. یعنی جمعیت جوان ما به سمت سالمندی هدایت میشود و زمانی که این اتفاق میافتد شما دیگر آن نیروی فعال را ندارید و مجبورید که از قشر مسن به جای قشر جوان استفاده کنید.
فارس:شما به عنوان رئیس دانشگاه در حوزه افزایش قانون جوانی جمعیت چه تدابیری در دانشگاه علامه طباطبایی داشتهاید؟
معتمدی: یکی از کارهای مهمی که ما در دانشگاه علامه طباطبایی در ۴سال گذشته انجام دادهایم این است که همایش ملی سالمندی را در دانشگاه راه اندازی کردهایم در واقع شرایطی را فراهم کردهایم که ذهنها را معطوف بر این کنیم که جمعیت به سمت مسنی میرود و هنوز کشور ما درواقع کشور سالمندی نشده است، درواقع نسبت سالمندی ما الان زیر ۱۳ درصد است. اما نکته مهم این است که رشد قشر مسنمان در برابر رشد جمعیت جوانمان ۳ برابری جمعیت است. این موضوع درحالی است که حدود ۱.۷ دهم رشد جمعیت ۳.۲و بیشتر از آن است. بنابراین به سرعت جمعیت به سمت سالمندی میرود.
فارس: به نظرتون دانشگاهها باید چه کارهایی را انجام دهند؟
معتمدی: دانشگاهیان و از جمله دانشگاه ما یکی از کارهایی که انجام داده است اینکه سعی کردیم در این حوزه مسئله را برای سیاستگذارن و دستگاههای اجرایی برجسته کنیم. ما نشستهایی را با دستگاههای اجرایی داشتیم که پدیده را برای آنها تعریف کردهایم و این را مطلع باشیم که جمعیت ما سالمند شده است و اقتضای شهری حتی به عنوان مبلمان شهری و به لحاظ سبک زندگی، مسائل مرتبط به مسائل بهداشتی و درمانی و پزشکی، عاطفی و اجتماعی آنها اینها پیامدهای سالمندی است.
فارس: آیا شما در جذب اعضای هیأت علمی هم به قانون جوانی جمعیت توجه میکنید؟
معتمدی: باتوجه به سیاستهایی که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری داشته است در جذب هیأت علمی اگر هیأت علمی متاهل و دارای فرزند باشد به نسبت فردی که مجرد است وضعیت بهتری دارد؛ اگر هیأت علمی دارای فرزند نیز باشد شرایط بهتری دارد برای جذب هیأت علمی در دانشگاهها و یک سیاست دیگری که دانشگاه به جد دنبالش هستند تاسیس خوابگاههای متاهلی است که الان در واقع شرایط مناسبی ایجاد کردهاند.
باتوجه به سیاستهایی که وزارت علوم، داشته است در جذب هیأت علمی اگر هیأت علمی متاهل و دارای فرزند باشد به نسبت فردی که مجرد است وضعیت بهتری دارد
* تاسیس خوابگاه متاهلی در سال تحصیلی جدید
فارس: آیا دانشگاه شما خوابگاه متاهلی دارد؟
معتمدی: تا به الان دانشگاه علامه خوابگاه متاهلی نداشته است، از امسال تلاش کردهایم که یک واحدی را راهاندازی کنیم و امیدواریم بتوانیم تا سال آینده خوابگاه متاهلی را برای دانشجویان متاهل در اختیار قرار دهیم.
فارس: برای نگهداشت نیروی انسانی کارآمد چه اقداماتی باید انجام داد؟
معتمدی: یک نیروی متخصص کارآمد علاقمند است که حوزه در واقع کاری و فعالیتش دستش باز باشد و کاری را بتواند انجام دهد. به راحتی ایدههای خودش را پیش بگیره و بتواند به راحتی به اطلاعات دسترسی و کنشگری داشته باشد. بنابراین وظیفه ما این است که بسترها را برای این افراد باز نگه داشته باشیم اگر کار یا آزمایشگاه و دفتر و خدماتی نیاز دارد ما باید بتوانیم این بستر را به کسانی که مستعد و علاقمند هستند فراهم کنیم و از طرفی موانعی را که جلوی آنها است، برداریم.
* مانع کم شدن انگیزه اعضای هیأت علمی نشوید
دغدغههایی وجود دارد که متاسفانه برخی اعضای هیأت علمی را اذیت میکند به عنوان مثال مسکن و حقوق علیرغم حمایتهایی که در سالهای اخیر شده واقعا با توجه به رشد نرخ تورم الان واقعا دریافتی اعضای هیأت علمی متناسب با جایگاه اعضای هیأت علمی ما نیست. برخی از سیاستها مثل مالیات پلکانی یا ایجاد سقف برای حقوق این موارد انگیزهها را از فعالیت اعضای هیأتعلمی کم میکند، بنابراین باید عواملی که باعث میشود انگیزه افراد کم شود را از پیش پا برداریم در عوض فعالیتهایی که باعث انگیزه و شوق و ذوق باشد را ایجاد کنیم.
* دانشگاه علامه طباطبایی بهترین کیفیت را ارائه میدهد
فارس: امنیت غذایی در دانشگاه شما چگونه است؟
معتمدی: تجهیزاتی که در سلف داریم کاملا صنعتی و بدون دخالت دست و استاندارد است، افرادی که در آنجا مشغول کار هستند اعم از آشپز و افرادی که کمک میکنند افراد آموزش دیدهای هستند. به جز آنها ما ناظرهای بهداشتی داریم که در تمام سلف سرویسها نظارت میکنند، این افراد بر مواد اولیه و برکیفیت پخت غذا نظارت میکنند و باتوجه به دانشگاهها ما از بهترین کیفیت از جمله برنج ایرانی و گوشت گرم برخوردار هستیم و الحمدالله ما در دانشگاه علامه طباطبایی بهترین کیفیت را داریم.
فارس برای سال تحصیلی جاری مسائلی که برای دانشجویان معضل بود را حل کردید؟
معتمدی: در تابستان تمام تلاشمان را کردهایم تا دانشگاهمان را مهیا کنیم و به استقبال دانشجویانمان برویم اعم از دانشجویان جدیدالورد و دانشجویانی که از قبل در دانشگاه بودند. یکی از جدیترین کارهایی که در سال جدید انجام شده در ارتباط با مسائل خوابگاهها بود که تقریبا تمام خوابگاهها که نیاز به تعمیر و تجهیز، تغییر لوازماتی که فرسوده داشتند را بازسازی کردیم.
در کلاسها شوفاژها را تعمیر و به فضای دانشکدهها رسیدگی کردهایم تا جایی که نیاز بوده تغییر و عوض شده است.
*برگزاری برنامههای فرهنگی در خوابگاه متاهلی
فارس: به لحاظ فرهنگی شما چه کردید؟
معتمدی: به لحاظ فرهنگی برنامهریزی خوبی شده با استفاده از مشارکتهای خود دانشجویان در ابتدا کانونهای فرهنگی و انجمنهای علمی با انتخابات تشکیل شد و انشاءالله این افراد فعال خواهند بود و برنامههای فرهنگی دیگری را تصمیم داریم که در خوابگاهها برگزار کنیم و الحمدالله این مورد فراهم شده است و تشکل دانشجویی آنها فعال هستند برنامههاشون را ارائه دادند. در تابستان یک نشستی با اعضای هیأت علمی داشتهایم، که اسم نشست ما ایمان امید بود اینکه دانشجویان ما چگونه میتوانند کمک کنند به افزایش ایمان و امید.
فارس: برای افزایش امید دانشجویان در دانشگاه علامه طباطبایی چه اقداماتی انجام دادهاید؟
معتمدی: بخشی از ناامیدی که سراغ دانشجویان میآید اینکه نگران آینده شغلی خودشان هستند و ما مراکز نواوری و کارآفرین در دانشکدههایمان فعال کردهایم که دانشجویانی که ایدهای دارند در آنجا ایدههایشان را اجرایی کنند. اگر ایده به نتیجه برسد میتوانند در مراکز رشد و از خدمات مراکز رشداستفاده کنند و بنابراین کارهایی که ما برای سال تحصیلی جاری در نظر گرفتهایم.
فارس: برای جذب اعضای هیأت علمی آیا عینی بودن در نظر گرفته شدهاست؟
معتمدی: بله حتما این مقوله برای جذب اعضای هیأت علمی در نظر گرفته شده است.
فارس: دانشگاه علامه طباطبایی چه تدابیر و دیدگاههایی برای جذب اعضای هیأت علمی دارد؟
معتمدی: روال جذب اعضای هیأت علمی این است که برای رشته نیاز مالی درخواست میدهیم؛ دانشگاه یک هیأت علمی برای جذب میخواهد. تعداد زیادی از افراد درجه دکتری دارند مدرک دکتری هستند این افراد در رشته مورد نظر ثبتنام میکنند. در مرحله اول به برسی شرایط این افراد پرداخته میشود اینکه این افراد آیا این افراد از نظر شرایطی با کار یکسان است مثلا فردی که رشتهاش تطبیق ندارد از این مرحله حذف میشود یا مشکل سنی داشته باشد اینها ممکن است که از گزینه خارج شوند.
کسانی که شرایط دارند به کارگروههای علمی معرفی میشوند در ابتدا کار گروههای علمی افراد را بررسی میکنند و براساس نمره در واقع رتبه بندی میشوند و نفر اول بر اساس آموزشی و پژوهشی و شخصیتی که داشته است. اگر ما یک فرد بخواهیم، سه نفر حداقل بالاترین نمرهای که داده اینها را میآورد برای جلسات عمومی در این جلسه افراد گروه دیگر میپرسد. نتایج سلیقه عمومی و مستندات علمی به هیأت جذب داده میشود هیأت اجرایی جذب نیز بر اساس فیلترهایی که دارد بررسی میکنند و در نهایت فرد را انتخاب می کنند.
* بدهکاری میلیاردی دانشگاه علامه طباطبایی
فارس: بودجه دانشگاه شما به چه شکل است؟
معتمدی: الحمدالله دولت به دانشگاهها کمک خوبی داده است اما متاسفانه در سال جاری با مبلغی حدود ۶۰ تا ۷۰ میلیارد بدهی وارد سال تحصیلی ۱۴۰۲ شدیم که حدود ۴۵ تا ۵۰ میلیارد مربوط به سلف دانشگاهها بوده است. بدهی که ما به پیمانکار یا فروشگاههایی که از آنها مواد اولیه خریداری میشده داشتیم و این مشکل بزرگی برای دانشگاهها است.
همچین مشکل این است که بسیاری از اعتباراتی که به ما میدهند صرف هزینههای سایر میشود.
فارس: هزینههای سایر دانشگاه شما چیست؟
معتمدی: قسمت سایر باید برای هزینههای فرهنگی و پژوهشی است به نسبت این هزینه که ما را اذیت میکنند سهم فرهنگی و پژوهشی کم شده است. امیدواریم که برای ۶ ماه آینده با تمهیداتی که اندیشه شده و با حمایتهایی که صورت گرفته دانشگاه دستشان باز تر شود برای کارهای فرهنگی و پژوهشی بتوانیم بپردازیم.
* یک نفر بیکار هم در رشته علوم انسانی نداریم
فارس: ۴۰ درصد از افراد فارغالتحصیل ما بیکار هستند؛ به نظر شما باید چه اقداماتی انجام داد؟
معتمدی: در سالهای اخیر برخلاف گذشته بهترین اشتغال در دورههای مختلف مربوط به علوم انسانی است، دانشجویان علوم انسانی بستری بیشتر دارند برای اشتغال به همین علت باعث شده بسیاری از دانشجویان دوره کارشناسیارشدشان را تغیر دهند و از رشتههای علوم پایه به رشتهعلوم انسانی بروند. ما در رشته علوم انسانی یک نفر بیکار نداریم. در دانشگاه علامه طباطبایی رشتههای متعددی وجود دارد در دانشگاه علوم انسانی که نه تنها فارغالتحصیلان بلکه افرادی که در دوره کارشناسی تحصیل میکنند در واقع جذب بازار کار میشوند و بنابراین خود رشتههای که در علوم انسانی هست این زمینه را دارد.
بهترین اشتغال مربوط به علوم انسانی است، دانشجویان علوم انسانی بستری بیشتر دارند برای اشتغال به همین علت باعث شده بسیاری از دانشجویان دوره کارشناسیارشدشان را تغیر دهند
* افزایش دوره کارورزی در دانشگاه علامه طباطبایی
فارس: شما چه اقداماتی در این باره دیدید؟
معتمدی: ما اقداماتی انجام دادهایم که بحث مهارت محوری دروس و افزایش کارورزی در دانشگاهها در واقع شرایطی را فراهمکردهایم تا دانشجویان وارد بازار کار شوند.
* مقالهها به صورت کمی تعدادشان کم شده اما کیفیت آنها افزایش پیدا کرده است
فارس: مقالهها چقدر میتواند برای حل کردن مشکلات مفید باشند؟
معتمدی: مقالات دو جور هستند، برخی از مقالهها با رویکرد حل مشکل و مسئله است اما برخی از مقالهها جنبه نظری و توسعه دانش دارد. مقالاتی داریم که قصدشان این نیست که مسائلی را حل کنند؛ این مقالات مفهوم دانشی و نظری به عنوان مثال یک ایده را مطرح میکنند. الحمدالله کیفیت مقالات ما در سالهای اخیر باتوجه به اتفاقات افتاده شاید به صورت کمی تعداد مقالات ما کم شده باشد اما کیفیت آنها افزایش پیدا کرده است. هم به دلیل اینکه که کمیتمان یک مقدار باعث شده که کیفیتمان افزایش یافته است و هم به دلیل اینکه سطح مجلاتمان ارتقا پیدا کرده است.
فارس: جعل مدرک و مدرک فروشی در دانشگاهها وجود دارد به نظر شما دانشگاهها باید چه راهکاریی را ارائه دهد تا دانشجو تشویق به درس خواندن کنند؟
معتمدی: واقعیت این است که نسبت این موضوع بسیار کم است نه اینکه نباشد.
*در دانشگاه علامه طباطبایی مقاله کپی و جعلی گزارش نشده است
فارس: اما ما در سطح شهر این موضوع را میبینیم.
معتمدی: این موضوع وجود دارد و قابل انکار نیست؛ اما ما بحرانی نداریم که یک مسئله جدی باشد. دانشگاه ما کاری که انجام داده است با سیستمهای مانند همانند جو چک میکند که این پایاننامه و مقاله با اطلاعاتی که چاپ شده است همانندی و کنترل دارد و یک مقدرار به دلیل سختگیریهایی که شخص اساتید راهنما و مشاوره راهنما انجام میدهند باعث میشود که دانشجو با استاد فاصله بگیرد به نسبتی که استاد راهنما پا به پای دانشجو باشد این امکان ضعیفتر است. اگر استاد راهنما غفلت کند این موضوع رخ میدهد. ما در دانشگاه علامه طباطبایی مواردی که گزارش شده باشد و متخلف باشند نبوده است.
پایان پیام/