رنجی که جناب گاف برای دموکراتها به همراه دارد
هر چه به زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نزدیکتر میشویم، اشتباهات و گافهای جو بایدن، رئیس جمهور ۸۰ ساله آمریکا بیشتر از گذشته میشود. بایدن که هم اکنون لقب پیرترین رئیس جمهور تاریخ آمریکا را یدک میکشد، در جدیدترین سخنرانی خود برای ملکه فوت شده بریتانیا، آرزوی سلامتی کرد.
فارسپلاس؛ دیگر رسانهها- صبح نو نوشت: اختلال حواس بایدن در نوع خود میتواند انتخابات پیشروی ریاستجمهوری در آمریکا را تحت تأثیر قرار دهد و موجب بازبینی دموکراتها در سیاست حمایت از بایدن شود. آیا دموکراتها از بایدن دل میبرند؟
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا که حرکات و اظهارات عجیب او هر از گاهی به سوژه یک رسانهها تبدیل میشود، در تازهترین گاف خود برای ملکه فوت شده بریتانیا، آرزوی سلامتی کرد. بایدن، پیش از این هم بارها گافهای مشابهی داده و از این منظر، مشروعیت حضورش در جایگاه مرد اول آمریکا را زیر سوال برده بود.
بایدن سال گذشته در جریان یک سخنرانی خطاب به کهنه سربازان آمریکایی در ایالت دلاوِیر، مدعی شد که بالغ بر ۳۹ بار به عراق و افغانستان سفر کرده، درحالیکه طبق آمار ارائه شده توسط رسانه دیلی میل، رقم واقعی سفرهای او به این دو کشور ۲۱ بار بوده است. بایدن بارها به افغانستان و عراق از جمله برای دیدار با پسرش که سابقا در عراق خدمت میکرد، سفر کرده؛ اما او هرگز در سمت فعلیاش به عنوان رئیسجمهور آمریکا، به هیچیک از این دو کشور سفر نکرده است. به نوشته دیلی میل، آخرین باری که بایدن به عراق رفت، مربوط به سال ۲۰۱۶ و آخرین سفرش به افغانستان هم مربوط به سال ۲۰۱۱ بوده است.
بایدن همچنین در این سخنرانی یک ادعای عجیب دیگر هم مطرح کرده و گفت، به فرانک بایدن، عموی خود مدال افتخار «قلب بنفش» را به خاطر خدمت او در زمان جنگ جهانی دوم، هنگامی که در سال ۲۰۰۸ به سمت معاونت رئیسجمهور آمریکا رسید، اعطا کرده است.
به نوشته دیلی میل، غلط بودن این ادعای بایدن به حدی آشکار است که اصلا هیچ سند و مدرکی از اینکه چنین مدال افتخاری اعطا شده باشد، وجود ندارد. این در حالی است که عموی بایدن تقریبا یک دهه پیش از انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۰۸ آمریکا؛ یعنی در سال ۱۹۹۹ از دنیا رفته است. هیچ گزارش و خبری درباره اعطای چنین مدالی به فرانک بایدن وجود نداشته و نام او در فهرست دریافتکنندگان مدال افتخار قلب بنفش در تالار افتخار ملی قلب بنفش در آمریکا وجود ندارد. رئیسجمهور آمریکا همچنین ادعا کرده بود که همه اینها زمانی که او به عنوان معاون رئیسجمهور اسبق آمریکا در سال ۲۰۰۸ انتخاب شده بود، رخ دادهاند. این در حالی است که عموی جو بایدن، در سال ۱۹۹۹ و پدر او نیز در سال ۲۰۰۲ فوت کردهاند.
من یک ماشین گاف هستم
اگرچه بایدن در کتاب خود با عنوان «پدر، به من قول بده» که در سال ۲۰۱۷ منتشر شد، به این نکته اذعان کرد که زیاد گاف میدهد و نوشته است که «من یک ماشینِ گاف هستم.»، زمین خوردن هنگام سوار شدن به هواپیما، فراموشی، گم کردن مسیر بعد از سخنرانی، جابهجا و اشتباه خطاب کردن افراد و سمتهایشان از معاون اول خود گرفته تا ملکه انگلیس، رئیسجمهوری قبلی افغانستان و … مشت نمونه خروار از بیحواسی بایدن هستند.
نظرسنجیها علیه پیرمرد
ماه گذشته بود که جو بایدن، در پیامی ویدئویی رسما اعلام کرد که قصد دارد در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ آمریکا، به عنوان نامزد حزب دموکرات شرکت کند. در طول هفتهها و ماههای گذشته، گمانهزنیهای زیادی در مورد نیت جو بایدن برای شرکت در انتخابات و تلاش برای ریاستجمهوری در یک دوره چهار ساله دیگر مطرح شده بود. هر چند به صورت معمول، رؤسای جمهور آمریکا برای دوره دوم نامزد میشوند و عموما شانس بسیار بالایی برای انتخاب مجدد دارند؛ اما سن بالای جو بایدن و گافهای متعدد او باعث شده بود که توانایی او برای اداره کشور در یک دوره چهار ساله دیگر، مورد تردید قرار بگیرد.
بر اساس نظرسنجی اخیر شبکه «سیانان»، کاهش فزاینده محبوبیت بایدن به ۳۶ درصد که برآیند تشدید زوال عقلانی- جسمانی و نیز ناکارآمدی در اداره امور از سوی این رئیسجمهور ۸۰ ساله است، دموکراتها را برای انتخابات ۲۰۲۴ دچار تردیده کرده است، به طوری که برخی همحزبیهای بایدن برای نامزدی انتخابات دورخیز کردهاند. همچنین نتایج نظرسنجی اخیر «سیانبیسی» هم به این نتیجه رسیده که ۵۷ درصد رأیدهندگان حزب دموکرات آمریکا نمیخواهند بایدن بار دیگر در انتخابات شرکت کند. این نظرسنجی نیز محبوبیت رئیسجمهوری کنونی را در حوزه اقتصاد از ۴۰ درصد به ۳۸ درصد ارزیابی کرده است.
همچنین بر اساس آخرین نظرسنجی مؤسسه دانشگاهی افکارسنجی «ماریست» نیویورک، اکثریت قابل توجهی از آمریکاییها معتقدند که آمادگی ذهنی جو بایدن، رئیسجمهور کنونی، نگرانی واقعی آنها در مورد توانایی او برای تکیه بر مسند ریاستجمهوری این کشور است. در توضیح کاهش محبوبیت بایدن، دلایل چندگانهای وجود دارد که زوال جسمی-روانی و همچنین عملکرد نامطلوب او در حوزههای داخلی و خارجی، از آن جمله بهشمار میرود. دولت بایدن برای کنترل تورمی که به بالاترین حد خود در ۴۰ سال گذشته رسیده، با چالشی جدی مواجه است؛ به خصوص اینکه پیامدهای ناشی از همهگیری کرونا و بحران اوکراین، بر قیمتهای جهانی نفت و غذا تأثیر گذاشته است.
دموکراتها، بایدن را چگونه میبینند؟
برخی دموکراتها با عنایت به زوال جسمی و عقلی بایدن، برای حضور در انتخابات آینده ریاستجمهوری در آمریکا خیز برداشتهاند که «رابرت اف کندی»، برادرزاده جان اف کندی، رئیسجمهور آمریکا در ابتدای دهه ۶۰ میلادی، در این طیف جای دارد. او نامزدی خود را برای شرکت در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا اعلام کرده؛ اما به دلایلی از جمله مخالفت با واکسیناسیون کرونا، هواداران زیادی در بین همحزبیهای خود ندارد. مقبولیت پایین بایدن در میان مردم آمریکا، در شرایطی است که میزان محبوبیت کامالا هریس، معاون اول بایدن که بسیاری معتقدند از اداره کاخ سفید نیز عاجز است، از بایدن بیشتر شده و در بعضی نظرسنجیها به ۴۱ درصد رسیده است.
دموکراتها در مجموع نگران این هستند که به خصوص اگر دوباره ترامپ به عنوان نامزد حزب جمهوریخواه وارد عرصه انتخابات ۲۰۲۴ شود، آیا بایدن بهترین شانس آنها برای پیروزی در این انتخابات خواهد بود؟ با این حال، برخی همحزبیهای بایدن درصدد کم اهمیت جلوه دادن زوال جسمی و عقلی بایدن هستند. در همینباره نانسی پلوسی ۸۳ ساله، رئیس سابق مجلس نمایندگان آمریکا، اسفندماه گذشته اظهار کرد: «جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا که ۸۰ سال دارد، به آسانی میتواند برای پست ریاستجمهوری آمریکا نامزد شود؛ چراکه او قطعا یک رهبر بزرگ بوده و سن او کمتر از من است. به همین دلیل، من نمیدانم که مشکل چیست.»
پایان پیام/ت