سرنوشت مبهم بیتالمال در لیگ برتر+ فیلم
در فوتبال حرفهای جهان، قرارداد و آپشن بازیکنان منتشر میشود ولی در ایران قراردادها و ضمایم قراردادها، محرمانه هستند و همین مسئله، باعث اتفاقاتی میشود که شائبه جدی فساد در آن وجود دارد.
فارس پلاس؛ روایت روز – چند روزی است که خبر قرارداد بازیکنان لیگ برتر به پربازدیدترین اخبار روز ایران شده است. برخی از بازیکنان با ارقام نجومی قرارداد امضا میکنند که منبع این قراردادها غالبا از بیتالمال تامین میشود.
لیست بودجه دو باشگاه پرسپولیس و استقلال در سال ۱۴۰۱
تامین بودجه فوتبال از جیب مردم
در فوتبال ایران برخلاف فوتبال حرفهای جهان، معمولا قرارداد بازیکنان منتشر نمیشود و به صورت محرمانه در بین باشگاه و بازیکن امضا میشود. باشگاههای جهان در اختیار بخشهای خصوصی فعالیت میکنند و منبع درآمد این باشگاهها هرگز از جیب بیتالمال و دولت تامین نمیشود. در صورتی که باشگاه منبع درآمد پرسپولیس و استقلال ازبیتالمال است. این چرخه همچنان در فوتبال ایران است و حتی صدای اهالی فوتبال را نیز درآورده است.
واعظی آشتیانی مدیرعامل اسبق باشگاه استقلال در انتقاد به قراردادهای نجومی بازیکنان گفت: «تعیین کردن سقف بودجه برای باشگاهها فوتبال را ارزان نکرده بلکه گران هم میکند. قرار بود فوتبال ایران را ارزان کنیم ولی امسال با قراردادهای بی ضابطه که بسته شده، عملا فوتبال ایران را گران کردهایم.»
قراردادهای بدون معیار بازیکنان
بدتر از بودجههای بیت المال که هرساله به حساب باشگاهها واریز میشود، موضوع قراردادهایی بدون کارشناسی شده است. این قراردادها به صورت محرمانه بسته میشوند و به جز باشگاه و بازیکن کسی از رقم قراداد و آپشنهای این قرارداد اطلاعی پیدا نمیکند. از سالهای اخیر باشگاهها موظف به شفافیت شدند هزینه باشگاه، جزئیات قرارداد بازیکنان، کادر فنی و هیئت مدیره باشگاهها در بورس توسط سامانه کدال منتشر شود.
بنابر ابلاغ سازمان خصوصیسازی باشگاهها موظف به شفافیت مالی شدند
ولی باشگاه استقلال تنها در دو ستون قراردادها را منتشر کرده و جزئیات خاصی را در اختیار فرابورس قرار نداده است. بر اساس مجموع قرارداد تیمهای پایه و بزرگسالان استقلال ۳۰۶ میلیارد و ۹۷۰ میلیون تومان است و مجموع قرارداد کادرفنی آبیپوشان نیز ۳۶ میلیارد تومان عنوان شده است. فصل گذشته استقلال چیزی حدود ۱۶۰ میلیارد تومان برای تیمش هزینه کرده بود و حالا این رقم بیش از دو برابر بالا رفته است.
تیم پرسپولیس که فصل گذشته بودجه ۱۴۰ میلیاردی داشت، در فصل جدید مجموع ارقام قرارداد خود را به ۲۲۰ میلیارد تومان رسانده که افزایش هشتاد میلیارد تومانی را نشان میدهد.
آنچه که در فوتبال ایران بسیار آزار دهنده است، همین قراردادهای محرمانه و غیرشفاف است که مانع از انتشار آن میشوند. نکته عجیب محرمانه بودن قراردادها، عدم شفافیت درباره بودجهای است که از بیتالمال پرداخت میشود. یعنی مردم از شفافیت باشگاهها بیاطلاع هستند در حالی که این پولها از جیب آنها پرداخت شده است و عملا هیچ شخصی یا نهادی هم نسبت به این بودجه و نظارت بر آن، پاسخگو نیست.
متر و معیار ارزش بازیکنان چیست؟
«قراردادهای بازیکنان بر چه معیاری بسته میشود؟»، «ارزشگذاری بازیکنان توسط چه مرجعی است؟»، «آیا رقمهای نجومی حق بازیکنان فوتبال است؟ و…» اینها سوالاتی است که تابحال بیپاسخ مانده است. ارزشگذاری بازیکنان در لیگهای حرفهای جهان توسط مارکتها تخمین زده میشود. برای مثال وبسایت «ترانسفر مارکت» ارزش تخمینی بازیکنان را مشخص میکند.
باشگاهها نیز متناسب به نیاز و بودجه خود اقدام به خرید بازیکن میکنند و رقم قرارداد با آپشن بازیکن منتشر میشود. اما در لیگ ایران آیا ارزشگذاری بازیکنان رعایت میشود؟ بهعنوان مثال، به بیرانواند پیشنهاد ۹۵ میلیاردی برای پیوستن به استقلال داده میشود[۱] و در آستانه پیوستن به استقلال، در نهایت با پرسپولیس با رقم ۱۴ میلیاردی به توافق میرسد![۲] آپشن قرارداد این بازیکن چقدر میتواند باشد که پیشنهاد ۹۵ میلیاردی را رد کند؟!
چندی پیش نیز مهدی رحمتی سرمربی نساجی در واکنش به قانون سقف قرارداد گفت: «یک زمانی قرارداد من هم ۱ میلیارد بود اما ۳۵۰ میلیون اعلام کردیم!»
پدیدهای بنام هوادار متمول!
یکی از عجایب در لیگ فوتبال ایران، پدیدهای بنام «هواداران متمول» است که در ارزشگذاری بازیکنان دخالت میکنند. به عنوان مثال بنابر گفته خبر ورزشی، یک هواداری برای خرید بیرانوند در استقلال دخالت کرده و هزینه خرید این بازیکن را بر عهده میگیرد![۳]
[1]. isna.ir/xdP8Rj
[2]. http://fna.ir/3dkai0
[3]. https://khabarvarzeshi.com/x5zVx
پایان پیام/.