اعتراف یک اندیشکده آمریکایی: آمریکا بزرگترین دشمن خودش است
مدرن دیپلماسی نوشت: «همزمان با کنار رفتنِ ریچارد هاس از سِمت ریاست بر یکی از اندیشکدههای مهم و شناخته شده خصوصی در آمریکا، وی نتیجهگیری غمانگیزی را برای آمریکاییها ارائه میکند و در پاسخ به این پرسش که جدیترین تهدید علیه جهان کنونی چیست؟ گفت: خودِ ایالات متحده آمریکا!»
فارسپلاس؛ دیگر رسانهها – الف نوشت: پایگاه خبری "مدرن دیپلماسی" در گزارشی، با اشاره به پایان یافتن دوره حدودا دو دهه ای ریاستِ "ریچارد هاس" بر اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا، به عنوان یکی مهمترین اندیشکده های فعال در حوزه سیاست خارجی آمریکا، به موضعگیری اخیر ریچارد هاس اشاره دارد که پس از سالها فعالیت در عرصه سیاست خارجی آمریکا، در نهایت در پاسخ به این سؤال که اصلیترین تهدید برای جهان و آمریکا چیست؟ به صراحت تأکید میکند که خودِ ایالات متحده آمریکا!
پایگاه خبری مدرن دیپلماسی در گزارش خود مینویسد:
«به تازگی نیویورک تایمز گزارشی افشاگرانه را به قلمِ ریچارد هاس، تحلیلگر سیاسی شناخته شده آمریکایی منتشر کرد. کسی که در مقاله خود یک نتیجهگیری بسیار ناراحت کننده را برای آمریکاییها ارائه کرد.
ریچارد هاس در اغلب نشستهایی که ظاهر شده و میشود، با یک سؤال عمده و محوری رو به رو بوده است: چه چیزی خوابِ شب را از چشمان او میگیرد و برای وی ایجاد هراس میکند؟(در حوزه سیاست خارجی آمریکا) وی در پاسخ به این سؤال، گزینههای متنوعی داشته است: روسیه، چین، ایران، کره شمالی، تغییرات اقلیمی، تروریسم بین المللی، ناامنی غذایی، پاندمی جهانی.
با این همه، همزمان با کنار رفتن او از سمت ریاست بر یکی از اندیشکدههای مهم و شناخته شده خصوصی در آمریکا که بر مسائل بینالمللی متمرکز است، ریچارد هاس نتیجهگیری غمانگیزی را برای آمریکاییها ارائه میکند.
وی در این رابطه میگوید: "جدیترین تهدید علیه جهان کنونی چیست؟ خودِ ایالات متحده آمریکا".
جالب است، زیرا این نتیجهگیری نیست که این استراتژیست جهانی تا همین اواخر اگر از وی در این رابطه با آن سؤال میشد، به آن اشاره میکرد. در واقع، نکته قابل تأمل این است که در ذهن وی، تهدیدات داخلی(با محوریت آمریکا) از تهدیدات خارجی پیشی گرفته است. ریچارد هاس معتقد است که ایالات متحده آمریکا به جای اینکه یک لنگر قابل اتکا در جهانِ سیال و مملو از تغییر کنونی باشد، عملا خود به اصلیترین منبع تولید بیثباتی در جهان تبدیل شده و تا حد زیادی با رویهها و رویکردهای خود، اصل و اساس این استدلال که بنیانهای دموکراسی در این کشور قدرتمند هستند را زیر سؤال برده است.
ریچارد هاس در مصاحبهای تنها یک روز قبل از آنکه از سِمت ریاست بر اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا کنارهگیری کند، گفت: "وضعیت سیاسی داخلی آمریکا به حالتی درآمده که دیگر کسی مایل به تقلید از آن نیست. با این حال، آمریکای کنونی درجه قابل ملاحظه ای از عدم اطمینان و عدم پیش بینی پذیری را در قالب رفتارها و رویههای بینالمللی خود نشان میدهد که این مسأله واقعا موضوعی ناامیدکننده برای واشنگتن است.
این موضوع چالشی بزرگ را برای آمریکا نوید میدهد زیرا اساسا این کشور نمیتواند دستورکارهای خود در عرصه بینالمللی را بدون اینکه شرکای جهانی آن به این کشور اعتمادی داشته باشند، به پیش برد".
چالشهای عدیده داخلی در آمریکای کنونی، ریچارد هاس را به عنوان مردی که عمرِ خود را در حوزه سیاست خارجی آمریکا و تحلیل و بررسیاش صرف کرده واداشته تا به جای توجه به فضای بیرون از آمریکا، توجه ویژهای را به داخل این کشور معطوف کند.
وی اخیرا کتابی را با عنوان "لایحه الزامات؛ 10 عادتِ شهروندان خوب" را منتشر کرد. کتابی که معطوف به این مسأله بوده تا راههایی را نشان دهد که آمریکاییها میتوانند جامعه خود را بهبود بخشند و به آن کمک کنند.
جالب است که ریچارد هاس در جمعبندی دو دهه فعالیت خود به عنوان رئیس اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا گفته است که مسیر خودِ او نیز تغییر کرده است. او میگوید: "کتابی که اخیرا نوشته ام(پیشتر به آن در متن اشاره شد) نیز کتابی نبود که من 5 یا 10 سال قبل، پیش بینی نگارش آن را داشتم. من فکر میکنم که آمریکای کنونی به ویژه در ابعاد داخلی با چالشهای جدی رو به رو است که آنها میتوانند تا حد زیادی امنیت ملی این کشور را به چالش بکشند".
ریچارد هاس از جمله چهرههای شناخته شده در داخل ساختار سیاسی آمریکا نیز به شمار میرود. فردی که از زمان حضور ترامپ در قدرت، نارضایتی و انتقادات زیادی را از ساختار سیاسی کشورش مطرح کرده و به چهره ای ناراضی تبدیل شده است. جالب است که این فرد حمایتهای گستردهای را هم از سوی دموکراتها و هم جمهوریخواهان دریافت میکرد و به نحوی جدی از سیاست خارجی آمریکا و موقعیت جهانی آن در عصر پساجنگ جهانی دوم، حمایت و طرفداری میکرد.
جالبتر اینکه این فرد در یک دولت دموکرات و سه دولت جمهوریخواه آمریکا نیز حضور داشته است. در تمامی سالهای اخیر، او در رسانههای معتبر آمریکایی نیز حضوری فعال داشته است.
در طی قرن گذشته، آمریکا دورههای مختلفی از شکاف و اختلاف را در قالب پرونده های مختلف تجربه کرده است. با این حال، ریچارد هاس در شرایط کنونی معتقد است که هیچکدام از آنچه در طی سالها و دهههای اخیر بر آمریکا گذشته، تهدیدی علیه سیستم سیاسی این کشور نبودهاند.
این در حالی است که آمریکا اکنون با چالشها و تهدیدات جدی داخلی رو به رو است و این چالشها عملا نظام سیاسی آمریکا را در موقعیت به شدت خطرناکی قرار دادهاند.
در پایان باید گفت که ریچارد هاس پس از بررسی طیف متنوعی از کشورها و کنشهای آنها در عرصه بینالمللی در طول سالهای گذشته، اکنون باید ریشه تمامی مشکلاتی که کشورش با آنها رو به رو است را در خودِ آن جستجو کند.
جالب است که وی اکنون میگوید که میخواهد مطالعات خود را بر شعارهای متعالی در چهارچوب اعلامیه استقلال آمریکا و دیگر متون حقوقی و حکمرانی این کشور متمرکز کند تا شاید بتواند پیشنهاد دهنده روندهای مثبت و اصلاحی در آینده باشد.»
پایان پیام/ت
*لینک: https://moderndiplomacy.eu/2023/07/10/richard-haass-the-most-serious-threat-to-global-security-is-the-united-states/