آیپک؛ بازوی اجرایی نتانیاهو برای راهاندازی کودتا
معروفترین لابی اسرائیلی در آمریکا با وجود اینکه تلاش دارد خود را به عنوان یک سازمان یهودی بیطرف معرفی کند اما همواره حامی جمهوریخواهان بوده و اکنون نیز تبدیل به بازوی اجرای نتانیاهو و راستافراطیهای اسرائیل شده است.
فارسپلاس؛ دیگر رسانهها- الف نوشت: لابیهای یهودی در آمریکا همواره از مهمترین نهادهای تأثیرگذار بر محافل تصمیمگیری این کشور بودهاند و میتوان گفت کاملا بر آنها سیطره دارند. نفوذ این لابیها در ساختارهای سیاسی ایالات متحده نیز بسیار قابل توجه است. حتی با وجود اینکه یهودیان تنها 3 درصد از جمعیت آمریکا را شامل میشوند اما تاثیرگذارین اقلیت در این کشور هستند.
لابیهای یهودی همچنین نقش مهمی در تنظیم سیاست خارجی ایالات متحده دارند و دستورکارهای مختلفی را دنبال میکنند. اما ماموریت اصلی آنها تنظیم روابط آمریکا با رژیم صهیونیستی میباشد و مسئول جلب حمایتهای فزاینده واشنگتن برای اسرائیل هستند. در این میان کمیته روابط عمومی آمریکایی-اسرائیلی «آیپک» قدرتمندترین و معروفترین لابی یهودی در آمریکاست که فعالیتهای سایر سازمانها و لابیهای یهودی در این کشور را نیز هماهنگ میکند.
آیپک بزرگترین لابی یهودی در ایالات متحده است که ماموریت اصلی آن تنظیم سیاستهای آمریکا در حمایت از منافع اسرائیل میباشد. این لابی یهودی با مقامات ارشد آمریکا و نمایندگان کنگره و … رابطه عمیقی دارد و همواره آنها را برای تصویب قوانینی در راستای منافع رژیم صهیونیستی تحت فشار قرار میدهد. حتی بسیاری معتقدند که رابطه منحصر به فردی که آمریکا با اسراییل دارد، به دلیل حمایتها چشمگیر لابیهایی چون آیپک از صهیونیسم است.
در کتاب «گروه فشار اسرائیل و سیاست خارجی آمریکا» نوشته «جان مرشایمر» و «استفان والت» آمده است که تنها توجیه حمایتهای غیرعادی و غیرمنطقی آمریکا از اسرائیل، نفوذ لابیهای یهودی در ساختار ایالات متحده همچون لابی آیپک است. این لابی حتی در تنظیم سیاستهای منطقهای ایالات متحده و جنگهای ویرانگری که این کشور در خاورمیانه به راه انداخت نیز نقش تاثیرگذاری داشت.
همچنین به دلیل نفوذ بالایی که آیپک در کنگره آمریکا دارد، هرگونه انتقاد از اسرائیل از سوی نمایندگان آمریکایی ممنوع است و حتی زمانی که آنها از برخی تصمیمات این رژیم ناراضی باشند، واکنشی نشان نمیدهند.
علاوه بر آن آیپک، یکی از سازمانهای قدرتمند در سطح اقتصادی و تبلیغاتی در آمریکا محسوب میشود و نقش موثر آن در عرصه سیاسی ایالات متحده را میتوان در زمان انتخابات مهم این کشور همچون انتخابات ریاستجمهوری و کنگره مشاهده کرد. اعضای لابی آیپک از جمله ثروتمندترین شهروندان آمریکا محسوب میشوند و در زمان انتخابات از نامزدهای مورد نظر خود حمایت مالی و تبلیغاتی گستردهای به عمل میآورند.
لابی آیپک همچنین تصمیمگیرنده اصلی در ترسیم سیاستهای آمریکا مقابل فلسطین است و عقبنشینی ایالات متحده از ایده راهکار «دو دولتی» در فلسطین نیز به دلیل فشارهای آیپک بوده است. به عنوان مثال «جرج بوش» رئیس جمهور وقت آمریکا بعد از حمله به عراق در سال 2003 اعلام کرد که با تشکیل دولت مستقل فلسطینی برای حل درگیری اسرائیلی-فلسطینی موافقت کرده است اما بعد از واکنش تند لابی آیپک، از این تصمیم خود عقبنشینی کرد.
اما هیچ دولتی به اندازه دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری سابق ایالات متحده تحت سیطره آیپک قرار نداشت. از آنجایی که طی سالهای اخیر آیپک تبدیل به بازوی بزرگ «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر فعلی رژیم صهیونیستی شده، این لابی یهودی در دوره ریاستجمهوری ترامپ، همه خواستههای نتانیاهو از جمله مطرح کردن پروژه ضد فلسطینی «معامله قرن»، الحاق کرانه باختری، انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به قدس و تشدید تحریم و فشارهای علیه ایران و … را به ترامپ تحمیل کرد.
اما اقدامات افراطی آیپک طی سالهای گذشته و تنشهایی که با حزب دموکرات داشت به ویژه بعد از هجمه علیه «باراک اوباما» رئیس جمهور اسبق آمریکا در سخنرانی وی در سال 2015 دو هفته قبل از انتخابات رژیم صهیونیستی، تاثیر منفی زیادی در مناسبات آمریکا و اسرائیل داشت. این تنشها در جریان رقابت دونالد ترامپ و جو بایدن در انتخابات 2020 آمریکا نیز به دلیل حمایتهای آیپک از حزب جمهوریخواه ادامه داشت. این لابی یهودی حتی پیروزی جو بایدن در انتخابات را نیز قبول نداشت و همین موجب شد تا شهروندان یهودی آمریکا نگران آسیب رسیدن به روابط اسرائیل با دولت دموکرات بایدن باشند.
حتی در جریان کودتای قضایی بنیامین نتانیاهو در فلسطین اشغالی که یک بحران داخلی بزرگ در جامعه صهیونیستی به وجود آورده و آمادگی ارتش این رژیم را نیز تحت تاثیر قرار داده، لابی آیپک از نتانیاهو حمایت میکند. بعد از خشم نمایندگان کنگره و نیز دولت بایدن از تحرکات افراطی نتانیاهو و وزرای کابینه وی نیز لابی آیپک همه تلاش خود را به کار بسته تا این اقدامات کابینه نتانیاهو را توجیه کرده و قول دهد که این رفتارهای وی به اسرائیل آسیب نمیزند.
به همین دلیل برخی معتقدند که آیپک در مرحله فعلی تبدیل به بازوی اجرایی راستافراطیهای اسرائیل شده و اعضای لابی مذکور در آمریکا سعی دارند یک چهره «لیبرال» از کابینه افراطی نتانیاهو به نمایش بگذارند. به ویژه اینکه بعد از روی کار آمده این کابینه و قدرتگیری راستافراطیهای رژیم صهیونیستی، روابط یهودیان ایالات متحده با اسرائیل بسیار تیره و تار شد و آیپک در صدد ترمیم این روابط است.
«اسحاق رابین» نخستوزیر وقت رژیم اشغالگر در دهه 1990، آیپک را سازمانی توصیف کرد که در خدمت راستافراطیهای اسرائیل است. به همین دلیل اسحاق رابین تاکید داشت که باید یک جایگزین برای لابی آیپک در آمریکا پیدا شود؛ چرا که این لابی درواقع تهدید برای آینده اسرائیل و «دموکراسی» آن است.
روزنامه عبری هاآرتص در گزارشی در همین زمینه اعلام کرد، آیپک سازمانی است که میداند چگونه از «لیبرالیسم» برای تبلیغات در راستای توجیه تحرکات راستافراطیهای اسرائیل استفاده کند. در حقیقت آیپک به نتانیاهو و کابینه وی کمک میکنند تا یک کودتا در اسرائیل به راه بیندازند.
به این ترتیب آیپک نتوانست نقاب بیطرفی خود را در آمریکا حفظ کند و با وجود اینکه مدعی بود سیاستهای یکسانی مقابل حزب دموکرات و جمهوری خواه دارد اما رفتارهای آن در بسیاری از موارد نقطه مقابل سیاستهای دموکراتهای ایالات متحده بوده است. از همین رو یهودیان آمریکا نگران تشدید اختلافات دولت بایدن با کابینه نتانیاهو و تاثیر آن بر روابط کلی تلآویو و واشنگتن هستند.
پایان پیام/ت