چه کسانی از حذف فیزیکی پریگوژین سود میبرند؟
ترور رئیس واگنر نفعی برای رئیسجمهور روسیه ندارد، در این میان میتوان رد پای فرانسه و آمریکا را در پشت پرده ترور پریگوژین مشاهده کرد.
فارس پلاس؛ دیگر رسانهها – راهبرد معاصر نوشت: خبرگزاری تاس اعلام کرد، در سانحه سقوط یک فروند هواپیمای خصوصی در استان تِوِر روسیه که از مسکو در حال پرواز به سمت سنت پترزبورگ بود، 10 نفر کشته شدند. سازمان هواپیمایی روسیه اعلام کرد، نام یوگنی پریگوژین بنیان گذار و رئیس گروه واگنر در فهرست مسافران پرواز سقوط کرده است.
بی تردید هر کس اندک زاویه ای با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه داشته باشد و این خبر به گوشش برسد، انگشت اتهام را به سمت وی خواهد گرفت و استدلالش این خواهد بود، گروه تحت مدیریت پریگوژین به دلیل اینکه مدتی پیش علیه پوتین کودتا به راه انداختند سعی کردند از جبهه نبرد علیه اوکراین به سمت مسکو، پایتخت روسیه پیشروی کنند، مورد غضب رئیس جمهور روسیه قرار گرفتند.
رئیس جمهور روسیه آن زمان می توانست رئیس واگنر را سرکوب کند، اما حفظ وی را مهم ارزیابی کرد و میانجی گری رئیس جمهور بلاروس را پذیرفت تا پریگوژین علاوه بر عقب نشینی نیروهایش به سمت بلاروس، عذرخواهی کند. طبعاً خروج ناگهانی رئیس واگنرها از پایتخت روسیه می تواند این گمانه زنی را تقویت کند که احتمال تهدید به انحلال واگنر وجود داشت، زیرا او حتی پس از اقدام به کودتا و تلاش برای حمله به مسکو، آزادانه در پایتخت پرسه میزد.
طبیعی است ترور پریگوژین نفعی برای پوتین ندارد، بهویژه اینکه او اکنون درگیر تقابل با ناتو در قالب جنگ اوکراین است و واگنرها می توانند نقش عمده ای در حفاظت از منافع روسیه در آفریقا، منطقه و سایر پرونده های مهم بازی کنند. این در حالی است که تاریخ نشان می دهد، اگر پوتین بخواهد از شر پریگوژین خلاص شود، جایی را برای آن انتخاب می کند که خارج از خاک روسیه باشد.
گزینه های احتمالی ترور
رئیس واگنر چند روز پیش کلیپی پخش کرد و در آن با اعلام حضور خود در آفریقا، کشورهایی را که قصد سرقت منابع قاره آفریقا را دارند (بدون شک منظورش فرانسه بود)، به چالش کشید. چند ساعت بعد روسیه خبر غیرمنتظره سقوط یک فروند هواپیمای غیرنظامی را که احتمال حضور پریگوژین در آن وجود داشت، اعلام کرد. بدون تردید می توان فرانسه را در ردیف نخست متهمان حذف فیزیکی وی قرار داد، زیرا حضور واگنر در آفریقا به منزله تهدید مستقیم منافع این کشور در کشورهایی مانند مالی، گینه و بورکینافاسو خواهد بود.
کودتای اخیر در نیجر، به ویژه پس از آنکه رهبران کودتای نظامی درخواست های جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (ECOWAS) را رد کردند و مانع از تلاش ها برای بازگرداندن محمد بازوم، رئیس جمهور برکنارشده این کشور شدند، نگرانی ها را افزایش داد. هرچند گریزی از احیای دموکراسی در نیجر نیست، اما کودتاچیان تمایل خود را برای برگرداندن صحنه سیاسی این کشور به فرانسه، رژیم اشغالگر سابق این کشور همزمان با ایجاد پل ارتباطی با روسیه پنهان نکردند.
نشست اخیر روسیه و آفریقا که در مسکو برگزار شد، فرصتی برای رایزنی درباره راه های حضور رسمی روسیه در آفریقا به جای فرانسه بود. طبعاً پاریس به حذف فیزیکی یوگنی پریگوژین علاقه دارد و میتوانست وی را در داخل سرزمینهای آفریقا ترور کند، اما شاید ترجیح داد این موضوع در داخل روسیه باشد تا همه شواهد ممکن درباره ترور عامل اصلی و مغز متفکر کودتا در روسیه، علیه پوتین باشد.
به نظر می آید همه طرفهای خارجی بالقوه در ترور پریگوژین نقش داشته باشند، چه اینکه این اقدام باعث بهرهبرداری از فضای داخلی روسیه می شد. حتی ممکن است اوکراین به وسیله عامل پهپادی خواسته باشد با ترور پریگوژین ضعف اطلاعاتی خود را نسبت به حملات روسیه بپوشاند.
می توان برای آمریکا نیز در ترور پریگوژین نقشی متصور بود؛ هرچند این نقش در پشت پرده و به وسیله دادن اطلاعات به عامل ترور باشد. آمریکا تنها طرفی است که عواملی در داخل روسیه دارد که ابزارهای پیشرفته ای برای دریافت و انتقال اطلاعات دارند.
در هر صورت تاریخ انقضای پریگوژین پایان یافت، اما رئیس جمهور روسیه طرف خوشحال ماجرا نخواهد بود، هرچند چهره اش در ظاهر از اقدامات رئیس واگنر عصبانی به نظر آید. ترور شخصی همچون پریگوزین به این معنی است که سرویسهای اطلاعاتی روسیه باید دقت خود را در حفاظت از امنیت جانی شخص رئیسجمهور بالاتر ببرند. به همین دلیل بود که پوتین ترجیح داد از شرکت در اجلاس بریکس و سفر به آفریقای جنوبی خودداری کند.
رئیس جمهور روسیه شخصیتی اطلاعاتی است که نمی پذیرد گروگان اطلاعات غرب باشد. روسیه پس از دوران گذار کنونی به عنوان ابرقدرت به دوران طلایی خود بازخواهد گشت.
پایان پیام/غ