بچه ها را آماده کنید؛ ماه مهر از رگ گردن نزدیک‌تر است!

بچه ها را آماده کنید؛ ماه مهر از رگ گردن نزدیک‌تر است!

سه هفته بیشتر نمانده به آغاز سال تحصیلی. در این روزهای باقیمانده برای خانواده هایی که بچه مدرسه‌ای دارند، اهمیت زیادی دارد. دیگر وقتش رسیده که هم شما و هم عزیزهای دلتان برای مدرسه آماده شوید.

بچه ها را آماده کنید؛ ماه مهر از رگ گردن نزدیک‌تر است!

گروه زندگی- فاطمه زهرا نصراللهی: تنها سه هفته مانده به ماه مهر و آغاز سال تحصیلی. این روزهای باقیمانده برای خانواده‌هایی که بچه مدرسه‌ای دارند اهمیت زیادی دارد. بعد از سه ماه و اندی تعطیلات، خواب و تفریح و بازی و گردش، حسابی پشت بچه‌ها و حتی والدین باد خورده است! پس دیگر وقتش رسیده که هم شما و هم عزیزهای دلتان برای مدرسه آماده شوید. در این گزارش برایتان چند نکته را آورده‌ایم تا با آرامش و آمادگی بیشتر مهیای مدرسه رفتن شوید. تا هم شما اذیت نشوید و هم بچه‌های گل گلاب تان.


قبل از شروع سال تحصیلی محیط مدرسه را به فرزندتان نشان دهید تا استرسش کاهش و اعتماد به نفسش افزایش پیدا کند.

* کلاس اولی‌ها

همه ما یک روز کلاس اولی بوده‌ایم و نگرانی روز اول مدرسه را یادمان هست. شاید حس و حال بچه‌های کلاس اولی امروز در رویارویی با مدرسه با یکدیگر متفاوت باشد، چراکه پیش دبستانی و مهد آنها را آماده رفتن به مدرسه کرده است. برخی‌ از آنها ذوق آشنا شدن با دوستان و معلم‌های جدید را دارند و سر از پا نمی‌شناسند و برای رفتن به مدرسه روز شماری می‌کنند، برخی هم هستند که وابستگی زیادی به والدین دارند و حتی با گریه و ترس وارد کلاس درس می‌شوند. خصوصا کودکانی که سن کمتری دارند یا تجربه مهدکودک و پیش‌دبستانی ندارند.


به او اطمینان دهید که هر مشکلی پیش بیاید در کنارش خواهید بود.

وقتی والدین می‌شوید باید در هر مسئله کمی سیاست به خرج دهید و هر موقعیت و اتفاقی را بستری برای تربیت و یادگیری و آموزش فرزندتان قرار دهید. مثلا مدرسه فرصت مناسبی است تا به بچه‌ها یاد دهید که از خداوند بیشتر یاد کند و از او یاری بجوید. به هر حال هرچه نباشد، مدرسه اولین جایی است که فرزند در آن چند ساعت از خانه و خانواده دور است، پس اینجا بهترین فرصت برای فهماندن این نکته است که خداوند دائما همراه اوست و هرجا ترسید یا کمکی لازم داشت یا … بگوید: بسم الله الرحمن الرحیم. رسول اکرم صلی الله علیه و آله درباره فواید این ذکر می‌فرماید: «هر امر خطیرى اگر با بسم الله الرحمن الرحیم آغاز نشود، آن امر ناقص و ناتمام خواهد ماند.»

پس از یاد دادن این نکته کلیدی به فرزندتان در مورد جذابیت‌های مدرسه مانند دوستان جدید، معلم‌های مهربان و کلاس‌های درس و یادگیری برایش صحبت کنید تا ذوق جای استرس‌شان را بگیرد. حتی می‌توانید چند روزی با هم به مدرسه بروید و کلاس‌ها و حیاط و محیط مدرسه را به آن‌ها نشان دهید تا استرس بچه کاهش و اعتماد به نفسش افزایش پیدا کند. به فرزندتان کمک کنید کتاب‌ها و کیف شان را بچیند، برچسب‌های اسم و جلد کتاب‌ها را بچسبانید تا آنها در حال و هوای مدرسه قرار بگیرند.

با همین حرف‌ها و کارهای ساده دل فرزندتان را آرام و استرس‌های مخرب را از او دور کنید.

* وقتِ تنظیمِ خواب است

در این سه ماه که مدرسه‌ها تعطیل بود، اکثر بچه‌ها برنامه‌ریزی دقیقی برای ساعت خوابیدن و بیدار شدن نداشتند. برخی شب ها تا دیر وقت برنامه کودک و سریال تماشا می‌کردند و تخمه می‌شکاندند و برخی هم پا به پای والدین‌شان در مهمانی ها و .. شرکت‌ می‌کردند پس طبیعی است که خواب‌شان به هم بریزد. اما اگر در این فرصت باقیمانده ساعت خواب شان را تنظیم نکنید، هم برای بچه‌ها و هم برای خودتان سخت خواهد بود.

پس از همین حالا سعی کنید هر شب بچه‌ها را نیم تا یک ساعت زودتر به رختخواب ببرید و نیم ساعت هم زودتر بیدار شوید. اگر لازم بود خودتان هم همراهشان بخوابید تا هنگام شروع سال تحصیلی ساعت خواب و بیداری فرزندتان تنظیم باشد. اگر هم فرزندتان تازه قرار است مدرسه برود که خودتان هم باید قدم به قدم با آن‌ها همراه باشید و ساعت خواب و بیداری‌تان را با هم هماهنگ کنید. فراموش نکنید که کودکان به ۸ تا ۱۰ ساعت خواب نیاز دارند.

*الان وقت مسافرت نیست!

در این چند ماه گذشته به اندازه کافی فرصت برای رفتن به مسافرت و گشت و گذار داشته‌اید، پس در صورت امکان، قید مسافرت رفتن را در این یکی دو هفته پایانی بزنید و سعی کنید به زندگی روزمره بچه‌ها و البته خودتان نظم دهید تا در شروع سال تحصیلی اذیت نشوند و اذیت‌تان نکنند.


مدرسه بهترین فرصت برای مسئولیت پذیر کردن فرزندان است.

* به فرزندتان مسئولیت دهید

بچه‌ها باید بتوانند برای ورود به مدرسه استقلال داشته باشند. بتوانند دست و رویشان را بشویند، دستشویی بروند، لباس‌هایشان، لوازم مدرسه و خوراکی‌هایشان را آماده کنند. به هر حال قرار است در مدرسه این کارها را به تنهایی انجام دهند پس اگر تا به حال بچه‌ها را برای این امور آموزش ندادید، لازم است در فرصت باقیمانده یک سری کارهای این چنینی را بر عهده بچه‌ها بگذارید تا در مدرسه دچار مشکل نشوند. مثلا از آن‌ها برای پهن کردن و جمع کردن سفره کمک بگیرید و کارهای شخصی‌شان را مانند آماده کردن کیف مدرسه و روپوش‌هایشان و… را بر عهده خودشان بگذارید. کم کم به فرزندان‌تان یاد بدهید که خودش ساعت بگذارد و بیدار شود. در چند روز اول خودتان هم نظارت داشته باشید تا از مدرسه جا نمانند. یادتان باشد در این راه باید صبور باشید تا نتیجه خوبی عایدتان شود.

از منظر امام علی(ع)؛ «یکی از زمینه های بالندگی انسان مسئولیت پذیری است.» انسان مسئولیت‌های متفاوتی دارد گاه در برابر خدا و گاه در برابر خلق و گاه در برابر طبیعت و… که هر کدام در جای خویش از اهمیت دارد و انجام آن زمینه های تعالی انسان را فراهم می کند. پس اگر تاکنون به فرزندتان مسئولیت بزرگی نداده‌اید، مدرسه بهترین فرصت است. حواستان باشد شما حداکثر یک هفته باید به فرزندتان خدمات لازم برای رفتن به مدرسه را ارائه بدهید اگر این خدمات ادامه پیدا کند تا عمر دارید باید به او خدمت کنید و او هم از مسئولیت و تربیت درست بهره‌ای نمی‌برد!


خامه و شکلات صبحانه صبحانه مقوی و مناسبی برای بچه‌ها نیست.

* صبحانه از واجبات است/با یک تیر سه نشان بزنید!

برخی از بچه‌ها عادت به خوردن صبحانه ندارند، البته برخی از این عادت‌های بد به خود والدین برمی‌گردد، بهتر است در این فرصت باقیمانده آن‌ها را به خوردن صبحانه و میان وعده‌های سالم و انرژی‌زا عادت دهید تا خسته و بی‌انرژی در کلاس‌ها حاضر نشود. صبحانه به قدری اهمیت دارد که امام صادق(ع) در وصف آن فرموده است: « چون نماز صبح را خواندی، پاره نانی بخور تا با آن: دهان خویش را خوش‏بو سازی، حرارت خود را فرو بنشانی، دندان‏‌هایت را استوار سازی، لثه ‏ات را استحکام بخشی، روزیِ خویش را به چنگ آوری و خوی خود را نکو سازی.»

اما صبحانه‌ای با کربوهیدارت‌های انرژی‌زا و فیبر برای بچه‌ها تدارک ببینید، غذاهایی تهیه کنید که حاوی غلات باشند. افزودن مقداری پروتئین به چربی‌های سالم می‌تواند بسیار به ارزش غذایی صبحانه کمک کند. خودتان را گول نزنید برای اینکه حتما فرزندتان صبحانه بخورد به آنها خامه‌‌های شکلاتی و پر چرب و شکلات صبحانه‌های بی فایده ندهید، تخم مرغ، نان و پنیر و گردو و سبزی و خرما و شیر، صبحانه و میان وعده‌ای مقوی برای بچه‌هاست. البته در اینجا می‌توانید با یک تیر سه نشان بزنید! اگر فرزندتان به رشد سنی و عقلی کافی رسیده است و بنا به شرایط و موقعیت محل زندگی‌تان می‌توانید کمی زودتر او را بیدار کنید و فرزندتان را مامور خرید نان کنید تا هم مسئولیت پذیر شود، هم صبحانه بخورد و هم نماز صبحش را سر وقت بخواند. نمی‌دانید این ترفند تربیتی چه کولاکی می‌کند.

*دانش آموز سرحال می‌‌خواهید یا تنبل؟

نکاتی که گفته شد شاید ساده باشد اما انجام آن اهمیت زیادی دارد، یادتان باشد بچه‌ای که قرار است با خستگی و سختی از خواب بیدار شود، صبحانه نخورده و با گرسنگی و بی‌حالی سر کلاس درس بنیشند و میان وعده مقوی و خوشمزه‌ای نداشته باشد و با عجله و اضطراب به سمت مدرسه برود، نه تنها هیچ علاقه‌ای به درس خواندن پیدا نمی‌کند و بلکه ممکن است به تنفر از مدرسه برسد. پس بهتر است همین چند نکته کاربردی بالا را انجام دهید تا یک دانش آموز سرحال و درسخوان و سحر خیز داشته باشید. پر بیراه نگفته‌اند که سحر خیز باش تا کامروا شوی! پیامبر اکرم می‌فرمایند: «در پی روزى و نیازها، سحر خیز باشید؛ چرا که حرکت در آغاز روز، مایه برکت و پیروزى است.»

شما هم اگر نکته دیگری به ذهن‌تان می‌رسد در کامنت‌ها برایمان بنویسید.

پایان پیام/

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *