رویکرد مبهم عربستان در قبال عادیسازی روابط با صهیونیستها
مسعود اسداللهی، کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: عربستان دو شرط موافقت با پیمان امنیتی با آمریکا و پذیرش تشکیل دولت مستقل فلسطینی از سوی رژیم صهیونیستی را برای گرفتن بالاترین امتیاز از آمریکا مطرح کرده است.
فارس پلاس؛ دیگر رسانهها – راهبرد معاصر نوشت: محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در مصاحبه با شبکه فاکس نیوز آمریکا با بیان این ادعا که ریاض به عادیسازی روابط با تل آویو به شرط تحقق اهداف فلسطینیان نزدیک میشود، گفت: موضوع فلسطین برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی مهم است.
بن سلمان مدعی شد، اگر ایران به سلاح هستهای دست یابد، عربستان نیز باید به آن دست یابد.
رویکرد عربستان با واکنش قاطع جمهوری اسلامی ایران مواجه شد و امام خامنهای (حفظه الله)، رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار جمعی از مردم، مسئولان نظام، سفرای کشورهای اسلامی و میهمانان کنفرانس وحدت اسلامی فرمودند: رژیم صهیونیستی لبریز از کینه و غیظ است، نه فقط نسبت به ما، بلکه نسبت به کشورهای دیگر هم همینطور است.
رهبر معظم انقلاب اسلامی تصریح کردند: امروز وضع رژیم صهیونیستی بهگونهای نیست که مشوق نزدیکی به او باشد، نباید این اشتباه را بکنند. رژیم غاصب رفتنی است، امروز نهضت فلسطین از همیشه این 70-80 سال سرحالتر است، امروز جوانان فلسطینی و نهضت فلسطینی، نهضت ضد غصب، ضد ظلم، ضد صهیونیسم از همیشه با نشاطتر، سرحالتر، آمادهتر هستند که مشاهده میکنید و انشاءاللّه این نهضت به نتیجه خواهد رسید.
مسعود اسداللهی، کارشناس مسائل غرب آسیا درباره عادی سازی روابط عربستان با رژیم صهیونیستی به «راهبرد معاصر» گفت: از زمان روی کار آمدن جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا تاکنون افکار عمومی به این موضوع آگاه هستند، وی و محمد بن سلمان ولیعهد عربستان ارتباط مطلوبی ندارند.
وی افزود: از ابتدای دوره ریاست جمهوری بایدن تا این لحظه که اواخر دولت کنونی آمریکاست و در آستانه رقابت های انتخابات ریاست جمهوری آمریکا قرار داریم، رئیس جمهور آمریکا بن سلمان را به حضور نپذیرفته و این موضوع بر منظومه روابط عربستان و آمریکا تأثیر گذاشته است.
کارشناس مسائل غرب آسیا عنوان کرد: به دلیل رویکرد دولت بایدن در سال های اخیر، میان عربستان، آمریکا و کشورهای غربی زاویه ایجاد شده است. هرچند فاصله موجود به معنای پشت کردن عربستان به آمریکا نیست، اما این وضعیت به تقویت نگاه سیاست به شرق و توسعه شدید روابط عربستان با روسیه و چین منجر شده که به هیچ وجه مد نظر آمریکا نیست. از منظر آمریکایی ها این روند تحولاتی بسیار منفی به شمار می رود.
اسداللهی گفت: با توجه به اینکه به دلایل مختلف بایدن وضعیت خوبی در انتخابات آمریکا ندارد و نظرسنجی های داخلی مؤید این موضوع است، لذا دولت دموکرات ها تلاش می کند در عرصه سیاست خارجی موفقیت هایی کسب کند تا شانس خود را در انتخابات آتی افزایش دهد که یکی از آنها موضوع به سرانجام رساندن عادی سازی روابط میان عربستان و رژیم صهیونیستی است.
وی تصریح کرد: بایدن نمی خواهد توافق عادی سازی روابط میان عربستان و رژیم صهیونیستی در راستای توافق ابراهیم انجام شود، زیرا این توافق در دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا امضا شده و مهر جمهوری خواهان پای آن خورده است، بنابراین اگر پیمان ابراهیم محقق شود، به معنای موفقیت جمهوری خواهان است. بایدن تلاش می کند این موضوع را به عنوان برگ برنده خود در انتخابات فارغ از توافق ابراهیم مطرح کند تا اینگونه عنوان شود، آنچه ترامپ موفق به انجامش نشد، بایدن و دموکرات ها عملیاتی کردند. بنابراین فشار زیادی به عربستان برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی وارد می کند.
کارشناس مسائل غرب آسیا عنوان کرد: فشار آمریکا بر عربستان سعودی برای عادی سازی هرچه بیشتر ارتباطات با رژیم صهیونیستی باعث شده است بن سلمان شروطی برای آمریکا قائل شود تا به این وسیله امکان تحقق خواسته هایش فراهم شود. از جمله این شروط پروژه نیروگاه هسته ای عربستان با شرط غنی سازی اورانیوم در داخل خاک این کشور است.
وی توضیح داد: عربستان به خوبی می داند آمریکا در حالت عادی با هسته ای شدن عربستان و شروط ذیل این موضوع به هیچ وجه موافقت نمی کند، ضمن اینکه حتی ممکن است همچون ایران تحریم های شدید اقتصادی علیه عربستان تحمیل کند، لذا بن سلمان از فرصت ایجاد شده برای تحقق خواسته اش استفاده و به نوعی گروکشی کرده است.
کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: سعودی ها به خوبی واقفند عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در حالی که این کشور داعیه دار خادم الحرمین است، تبعات بسیار سنگینی برای این کشور در جهان اسلام دارد و عربستان با انتقادات بی سابقه ای مواجه می شود، لذا بن سلمان تلاش می کند در ازای تبعات موضوع دستاوری نیز داشته باشد؛ هر چند در حال حاضر ارتباطاتی پشت پرده میان عربستان و رژیم صهیونیستی وجود دارد.
اسداللهی توضیح داد: در کنفرانس گردشگری عربستان شاهد حضور رسمی وزیر گردشگری رژیم صهیونیستی و گرفتن عکس یادگاری بودیم، بنابراین می توان گفت سطحی از عادی سازی در دستور کار است، اما عربستان برای عادی سازی مورد نظر آمریکا شروطی ازجمله پذیرش ایجاد کشور مستقل فلسطین به پایتختی قدس را به وسیله آمریکا و رژیم صهیونیستی قائل شده است.
وی افزود: این طرح در زمان ولیعهدی ملک عبدالله، پادشاه فقید سعودی در کنفرانس سران عرب در سال 2002 میلادی در بیروت مطرح شد، رژیم صهیونیستی ایرادات بسیار سنگینی به طرح دارد و به هیچ وجه کابینه تندروی صهیونیستی به ریاست بنیامین نتانیاهو طرح دو دولتی را نمی پذیرد.
کارشناس مسائل غرب آسیا عنوان کرد: نتانیاهو همیشه خود را نابود کننده مذاکرات و پیمان اسلو خوانده، بنابراین پر واضح است جناح راست افراطی رژیم صهیونیستی در هیچ شرایطی طرح دو دولتی را نمی پذیرد. عربستان این دو شرط را برای گرفتن بالاترین امتیاز از آمریکا عنوان کرده است تا در ازای عادی سازی روابط دستاوردی داشته باشد.
پایان پیام/غ