طوفانالاقصی چطور بر روابط روسیه و اسرائیل سایه انداخت
روابط فدراسیون روسیه و رژیم صهیونیستی در دو سال اخیر با چالشها و فرازوفرودهای بسیاری همراه بوده است. نقطه آغازین این بحران در روابط را باید عملیات نظامی روسیه در اوکراین دانست.
فارسپلاس؛ دیگر رسانهها – ایرنا نوشت: رژیم صهیونیستی که به مدت ۱۲ سال با تسلط نتانیاهو بر سیاست این رژیم توانسته بود تعادل خوبی را در روابط خود با روسیه را ایجاد کند حال شاهد دولت جدید و چپگرایی بود که بیشترین هماهنگی را با ایالات متحده داشت؛ همین امر سبب شد رژیم صهیونیستی پس از ورود بحران اوکراین به فاز نظامی، تمام قد در برابر روسیه بایستد و به باز تولید موضع غرب بپردازد.
در گام بعدی، دولت نو پای لاپید_بنت به جبهه تحریمکنندگان روسیه پیوست و حتی به اوکراین قول داد مانند کشورهای اروپایی و آمریکا به حمایت نظامی از کیف بپردازد (در گام نخست قرار بود بستهای نظامی حاوی تانک مرکاوا و برخی از مدلهای پهپاد به اوکراین ارسال شود).
در مقابل نیز روسیه که از اقدامات رژیم صهیونیستی به خشم آمده بود تلاش کرد با وضع قوانین ضد مهاجرتی و تعطیلی فعالیت آژانس یهود در روسیه، مقابله بهمثل کند. نکته دیگری که روابط طرفین را در وضعیت تیرهتری قرارداد، مساله همکاریهای نظامی_سیاسی_اقتصادی روسیه و جمهوری اسلامی ایران بود.
تیرگی روابط روسیه و اسرائیل و همچنین تحریمهای گسترده علیه روسیه باعث شده بود روند گسترش روابط کشورمان با روسیه سرعت بیشتری به خود بگیرد که این مساله از طرف رژیم صهیونیستی تهدید تلقی میشد.
این دوره را میتوان تیرهترین مقطع در روابط روسیه و رژیم صهیونیستی دانست. پس از سقوط دولت بنت_لاپید و به قدرت رسیدن نتانیاهو، او تلاش کرد روابط خود را با روسها ترمیم کند. نتانیاهو در دوران قبل از تصدی دوباره پست نخستوزیری و در همان یک سالی که از قدرت به دور بود به صورت مداوم سیاستهای غربگرایانه لاپید را نسبت به روسیه نقد میکرد.
به عقیده او، رژیم صهیونیستی به دلیل موقعیت خاص خود در منطقه غرب آسیا نباید از آمریکا پیروی کرده و به تخریب روابط خود با روسیه بپردازد. بر همین مبنا با تشکیل دولت توسط او، برنامه ارسال کمک نظامی به اوکراین لغو شد و درگیریهای لفظی نیز به شدت کاهش یافت. (برای مثال دیگر هیچیک از مقامهای روسیه جنایتکار جنگی خوانده نشد).
همچنین رژیم صهیونیستی از ایجاد محدودیت جدید برای تجار و افراد دوتابعیتی روسیه به بهانه تحریمها جلوگیری کرد. مجموعه این اقدامات توانست روابط روسیه و رژیم صهیونیستی را مقداری بهبود بخشد اما این تعادل مدت زیادی دوام نداشت. دولت نتانیاهو به دلیل اجرای برنامه اصلاحات قضایی مورد فشار داخلی و بینالمللی (به ویژه از جانب ایالات متحده) قرار گرفت و دوباره مجبور شد برای کاهش فشارهای خارجی به اوکراین نزدیک شود و مساله کمکهای نظامی را دوباره بررسی کند (هرچند بدون نتیجه عملی).
در داخل نیز مخالفان نتانیاهو او را تحت فشار قرار دادند زیرا معتقد بودند سازشهای رژیم در برابر مسکو نه فقط همکاریهای ایران و روسیه را متوقف نکرده بلکه روند آن را نیز کند نشده است. آنچه تا این جا بیان شد وضعیت روابط رژیم صهیونیستی و روسیه تا پیش از عملیات طوفان الاقصی است.
آثار طوفان الاقصی
تا پیش از وقوع عملیات طوفانالاقصی توسط گروههای مقاومت، روابط روسیه و رژیم صهیونیستی در شرایط متشنج و بحرانی قرار داشت اما بدون شک جنگ اخیر نوار غزه، وضعیت را از پیش بدتر کرد.
بهدنبال عملیات گروههای مقاومت، فدراسیون روسیه اگرچه حمله به غیرنظامیان را محکوم کرد اما از آنجا که مسئول رخدادهای اخیر را سیاستهای غاصبانه رژیم صهیونیستی و حمایتهای آمریکا از آن را معرفی کرد و همچنین خواستار تشکیل دولت مستقل فلسطینی برای حل همیشگی بحران فلسطین شد، بهشدت مورد انتقاد سیاستمداران و رسانههای رژیم صهیونیستی قرار گرفت تا جایی که مجامع خبری صهیونیستی این اظهارات را نشان از احیای یهودیستیزی دوران تزاری توسط پوتین خواندند.
مساله دیگری که توسط رسانههای چپ و راست رژیم صهیونیستی و اپوزیسیون دولت نتانیاهو مطرح میشود، احتمال بالای دخالت روسیه در عملیات طوفانالاقصی است. طرفداران این نظر که در حال حاضر طرفداران قابلتوجهی نیز در رژیم صهیونیستی پیدا کرده است معتقدند روسیه برای تأمین منافع خود در منطقه و جنگ اوکراین، اقدام به حمایت از حماس کرده است.
در مورد مسائل منطقه، از آنجا که پروژه تطبیع (عادیسازی روابط رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی) که مورد حمایت بایدن نیز بوده، در صورت به نتیجه رسیدن، جایگاه روسیه در منطقه را تضعیف و موضع بایدن (که حامی اوکراین است) در انتخابات ریاستجمهوری پیشرو تقویت میکرد اما اکنون با رخدادن این عملیات، طرح یادشده حداقل تا انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده کنار گذاشته خواهد شد.
از طرف دیگر وقوع جنگ در فلسطین باعث انحراف توجه رسانهای و حمایتهای غرب از اوکراین به سمت رژیم صهیونیستی خواهد شد که با توجه به تلفات سنگین اوکراین در ضد حمله تابستان، موضع روسیه را در جنگ بهشدت تقویت خواهد کرد. همچنین استفاده گروههای مقاومت از سلاحهای روسی مانند موشک هدایتشونده ضدتانک کورنت نیز بهعنوان دلیل دیگری برای دخالت روسها بیان میشود.
اقدامات روسیه در سازمان ملل متحد برای ایجاد آتشبس و ارسال کمکهای بشردوستانه به گذرگاه مرزی رفح نیز سبب افزایش احساسات ضد روسی در رژیم صهیونیستی شده است. به نظر میرسد پناهندگان اوکراینی پذیرفتهشده توسط رژیم صهیونیستی در شکلگیری این افکار ضد روسی نقش قابلملاحظهای دارند.
با این حال اما دولت نتانیاهو تا کنون واکنش جدی نسبت به اقدامات روسیه نشان نداده و به شایعات دخالت روسیه در طوفانالاقصی نیز توجه نکرده است. برخلاف دولت، اپوزیسیونِ رژیم صهیونیستی مواضع ضد روسی خود را بهشدت افزایش داده و با توجه به آنکه احتمال فروپاشی کابینه نتانیاهو پس از بحران اخیر بسیار بالاست پیشبینی میشود بهدنبال قدرتگرفتن اپوزسیون، روابط روسیه و رژیم صهیونیستی دوباره به دوران تیره خود (همانند وضعیت آغاز جنگ اوکراین) بازگردد.
این مساله میتواند فرصتی برای کشورمان باشد تا با گسترش روابطش با فدراسیون روسیه، رژیم صهیونیستی را در تنگنا قرار دهد. در پایان باید به این نکته توجه کرد که روابط روسیه و رژیم صهیونیستی بههیچوجه به مرحله قطع روابط نخواهد رسید و باید در نظر داشت این دو موجودیت سیاسی به علت منافع خود همچنان به همکاری ادامه خواهند داد اما بدون شک با تغییر دولت در تلآویو، این همکاریها بهشدت محدود خواهند شد.
پایان پیام/ت