«شیر» به سفره آموزش و پرورش باز میگردد
امسال قرار است اتفاقی خوب در دبستانهای کشور رقم بخورد و دوباره «شیر» به سفره مدارس باز گردد؛ اما هنوز زمان توزیع شیر مشخص نشده است.
به گزارش خبرنگار آموزش و پرورش خبرگزاری فارس، امسال قرار است اتفاقی خوب در دبستانهای کشور رقم بخورد و دوباره «شیر» به سفره مدارس باز گردد؛ اتفاق خوبی که چند سالی است دچار وقفه شده بود.
بنا بر اعلام وزیر آموزش و پرورش، «تمام دانشآموزان مقاطع ابتدایی سراسر کشور دو بار در هفته شیر رایگان دریافت خواهند کرد»؛ از سوی دیگر بنا بر گفته معصومه نجفی پازوکی معاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش و پرورش، تعداد دانشآموزان ابتدایی در سال تحصیلی جدید، ۹ میلیون نفر است؛ بر این اساس ۹ میلیون دانشآموز قرار است در سال تحصیلی جدید تحت پوشش شیر رایگان قرار بگیرند.
البته هنوز توزیع شیر در مدارس آغاز نشده است و وزارت آموزش و پرورش هم در خصوص زمان توزیع شیر، زمانی را اعلام نکرده است.
* چرا شیر مفید است؟
شیر آنقدر خاصیتهای متعدد دارد که نمیتوان به راحتی از آن چشم پوشید. شیر به حفظ پوستی لطیف، نرم و درخشان کمک میکند و بهترین منبع برای کلسیم است.
برای افزایش سلامت استخوانها باید شیر نوشید؛ همچنین شیر به دلیل پروتئین موجود در آن، به جلوگیری از درد عضلات کمک میکند و مایعات را که در طی فعالیت بدنی از بین رفتهاند، دوباره تقویت میکند.
شیر موجب کاهش استرس و آرامش اعصاب میشود و به جلوگیری از بسیاری از بیماریهای مختلف کمک میکند. علاوه بر این، شیر توانایی کاهش تولید کلسترول توسط کبد را دارد و به بهبود بینایی کمک میکند. برخی از محققان معتقدند که شیر میتواند خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان را کاهش دهد.
شیر مناسب برای بیماران دیابتی است؛ همچنین حاوی مواد مغذی مانند پروبیوتیکها، ویتامین D و ایمونوگلوبولینهاست که سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و به نوبه خود خطر ابتلا به آلرژی را کاهش میدهد.
شیر موجب عملکرد بهتر مغز میشود زیرا منبع خوبی از ویتامینهای B است که باعث میشود مغز به خوبی عمل کند و چرخههای خواب و بیداری غیر فعال نماند.
شیر دارای منیزیم و پتاسیم است که میتواند به کاهش فشار خون و افزایش جریان خون به اندامهای حیاتی کمک کند؛ به همین علت باعث کاهش فشار روی قلب و همچنین سیستم قلبی و عروقی میشود.
شیر منبع غنی پروتئین است؛ مادهای که برای بسیاری از کارکردهای حیاتی در بدن از جمله رشد و نمو، ترمیم سلولی و تنظیم سیستم ایمنی بدن ضروری است.
در کنار آب، شیر بهترین گزینه برای تأمین انرژی بدن و مرطوب نگه داشتن بدن در طول روز است. ضمن اینکه شیر دارای پروتئین، کلسیم و مواد معدنی مورد نیاز برای رشد سریع مو است.
اثر شیر در محافظت از پوست در برابر آفتاب و مرطوب نگه داشتن آن را میتوان به اسیدهای آمینه موجود در آن نسبت داد. علاوه بر این، محتوای ویتامین A شیر دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بوده و به عنوان یک ماده پاک کننده رادیکال آزاد عمل میکند و به دلیل استرس، اکسیداتیو به جلوگیری از پیری زودرس پوست کمک میکند.
* شیر مدرسه از چه زمانی توزیع شد؟
ماجرای توزیع شیر مدرسه به سال ۱۳۷۹ باز میگردد؛ این طرح با هدف افزایش فرهنگ مصرف شیر و ارتقای سطح سلامت دانشآموزان در آن سال اجرا شد و ۱۰ هزار دانشآموز تحت پوشش قرار گرفتند.
کمکم در سالهای بعد، تمام دانشآموزان تحت پوشش شیر مدرسه قرار گرفتند و ۷۰ نوبت شیر بین دانشآموزان در طول سال تحصیلی توزیع میشد اما این روند ادامه نداشت. مشکلات بودجه موجب شد تا در ابتدا، تعداد نوبت توزیع شیر کم شود و بعد هم امکان توزیع شیر در مدارس نباشد.
کمکم کار به جایی رسید که مقرر شد شیر در مناطق کمتر برخوردار توزیع شود. در مهر سال ۱۳۹۸ بعد از دو سال قطع شدن شیر مدرسه، معاون وقت وزیر صنعت، معدن و تجارت طی ابلاغیهای، نحوه اجرای این طرح در آن سال را به انجمن صنایع فرآورده های لبنی ابلاغ کرد و مقرر شد در شیر در استانهای بوشهر، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان،کرمان، ایلام، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و هرمزگان توزیع شود.
البته ورود کرونا به کشور و تعطیلی فیزیکی مدارس باعث شد که عملا توزیع شیر در مدارس متوقف شود؛ بعد از آن، یعنی در مهر 1401 وزارت آموزش و پرورش طرح تغذیه رایگان را برای 3 تا 5 میلیون دانشآموز در مناطق کمتر برخوردار مطرح کرد که البته این طرح هم به دلیل مشکلات بودجهای نتوانست به طور کامل به اهدافش دست یاید.
* شیر دوباره به سفره مدارس باز میگردد
حالا امسال قرار است که شیر دوباره به مدارس برگردد البته به مدارس ابتدایی آن هم دولتی برخواهد گشت. رضامراد صحرایی وزیر آموزش و پرورش درباره زمان توزیع شیر توضیحی نداده و گفته است: «به زودی شیر بین دانشآموزان توزیع میشود».
اکنون باید که شیر مدرسه از چه تاریخی در مدارس ابتدایی پایتخت توزیع میشود و دوباره این ماده مفید به سفره آموزش و پرورش باز میگردد.
پایان پیام/