بررسی معضلات خوابگاههای دانشجویی و انتظارات دانشجویان خوابگاهی/ ثبت خوشترین لحظات در کنار سختترین معضلات
خوابگاههای دانشجویی را میتوان یکی از مکانهایی دانست که در آن خوشترین لحظات در کنار سختترین معضلات ثبت میشود، دانشجویان خوابگاهی این معضلات را بیان کردند و از مسؤولان انتظار حل مشکلاتشان را دارند.
گروه دانشگاه خبرگزاری فارس؛ زهره کاظم زاده؛ «خوابگاه دانشجویی» را شاید بتوان به عنوان یکی از خاطرهانگیزترین مکانها در ذهن انسانها ثبت کرد، گرچه شرایط خوابگاه هر شهری با شهر دیگر متمایز است اما در هر صورت خوابگاه برای دانشجویان حکم خانه را دارد!
با وجود تمام خاطرات خوشی که خوابگاههای دانشجویی برای دانشجویان رقم میزنند، خوابگاهها نه تنها امکانات خانه پدری را ندارند بلکه معمولا کم و کاستی و معضلاتی هم دارند که این کم و کاستیها میتواند حتی برای سلامت دانشجو، چه سلامت روانش و چه سلامت جسمانیاش آسیبزا باشد و وضعیت تحصیلی او را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
از این رو به مناسبت هفته خوابگاهها، خبرنگار خبرگزاری فارس پای دردِ دل جمعی از دانشجویان ساکن خوابگاهها نشسته و معضلات خوابگاهها را از زبان آنها شنیده است.
* تهدید سلامتی دانشجویان در ساختمان های فرسوده
هر بنایی پس از گذشت چند دهه از ساخت آن، نیاز به بازسازی و نوسازی دارد و عدم رسیدگی به آن مشکلاتی را برای ساکنانش ایجاد خواهد کرد، چندی پیش نیز احمد نوحهگر معاون برنامهریزی و توسعه منابع دانشگاه تهران در چهل و یکمین نشست معاونان اداری و مالی دانشگاههای بزرگ کشور به فرسودگی زیرساختهای رفاهی خوابگاهها اشاره کرد و گفت: «به طور متوسط عمر ساختمان خوابگاهها در دانشگاههای بزرگ کشور از جمله دانشگاه تهران حداقل ۵۰ سال است.»
محدثه دانشجویی که ساکن یکی از همین خوابگاههای فرسوده است، میگوید: ساختمان خوابگاه ما خیلی قدیمی و فرسوده است. دیوارهای اتاقها بسیار نازک است و صداها به خوبی شنیده میشوند. وسیلههای اتاق مطالعه هم قدیمی است و قدمت بیشتر آنها به دهه شصت میرسد. لولهها پوسیدهاند و معمولا حداقل هرماه یک قسمت ساختمان با مشکل ترکیدگی لوله آب یا حتی نشت گاز مواجه میشود.
وی اضافه میکند: متاسفانه تاسیسات دیر میآید و الان مدت زیادی است که آب یکی از ساختمانها گرم نمیشود و دانشجویان ساکن خوابگاه برای کارهای روزانه با مشکل و سختی مواجه هستند. به علت قدیمیساز بودن ساختمان خوابگاه، امکان نصب آسانسور هم وجود ندارد. سیستم گرمایش و سرمایش سراسری است و هیچ اتاقی آزادی عمل در استفاده از وسیله گرمایشی یا سرمایشی را ندارد به طوریکه در فصل سرما سیستم گرمایش به صورت بیست و چهار ساعته روشن است و اتاقها به حدی گرم میشود که مجیوریم در و پنجرهها را باز بگذاریم و این خود باعث اتلاف انرژی میشود و در فصل گرما مشکل به این صورت است که سیستم گرمایش فقط ساعتهای خاصی روشن میشود و در ساعتهای دیگر گرمای اتاق دانشجویان را اذیت میکند.
علیرضا دانشجویی که ساکن خوابگاه دانشجویی در ساختمان دیگری است اما این مشکلات را ندارد، چراکه به گفته خودش ساختمان خوابگاه آنها نوساز است و هر اتاق سیستم گرمایش و سرمایش جداگانهای دارد و پنجرهها نیز دوجداره هستند، وسایل خوابگاه نیز نو و جدید هستند.
* تغذیه و بهداشت؛ رکن دوم تهدید سلامتی در خوابگاههای دانشجویی
محیط خوابگاه به خاطر دارا بودن جنبه عمومی با محیط منزل و خانواده بسیار متفاوت است و انتظار میرود دانشجویان علاوه بر رعایت بهداشت و نظافت عمومی به بهداشت و نظافت شخصی خود نیز توجه ویژهای داشته باشند.
همچنین تغذیه به عنوان یکی از نیازهای اساسی انسان تاثیر بسزایی بر روی سلامت قوای جسمانی دانشجویان دارد.
مطهره دانشجویی که در خوابگاه دانشجویی مستقر است در این باره میگوید: معمولا نظافت از طرف خیلی از دانشجوها رعایت نمیشود. مخصوصا در محیط آشپزخانه که وسایل آن با اتاقهای دیگر مشترک است. مثلا بارها پیشآمده دانشجویی ظرفهایش را در ظرفشویی رها کرده و رفته است یا با آشپزی باعث کثیفی محیط شده است؛ نیروی خدماتی هم معمولا محیطهای عمومی را خوب تمیز نمیکند که باعث به وجود آمدن بیماری در طولانی مدت میشود.
وی اضافه میکند: وعده های غذایی هم کیفیت چندانی ندارند، بارها غذاهای نیمه آماده به صورت نیمپز برای دانشجو سرو شده و باعث بیماری چند تن از دانشجویان شده است.
نرگس دانشجوی دیگر خوابگاه دانشجویی نیز دلخوشی از غذاهای سلف ندارد و میگوید: معمولا مهرماه کیفیت غذاها بهتر است چون دانشگاه ورودی جدید دارد.
این در حالی است که احمد نوحهگر معاون برنامهریزی و توسعه منابع دانشگاه تهران عنوان کرده است: منابع عظیمی از بودجه دانشگاههای برتر کشور از جمله دانشگاه تهران صرف تغذیه دانشجویان میشود به طوریکه در سال ۱۴۰۱ حدود ۴۵۰ میلیارد تومان صرف تغذیه دانشجویان دانشگاه تهران شد.
* تفاوتهای فرهنگی و اخلاقی؛ مشکل دانشجویان خوابگاهی که برای حل آن کاری از مسؤولان برنمیآید
خوابگاه یک محیط عمومی است اما گاهی اوقات برخی به واسطه فرهنگی که در آن رشد کردهاند یا تیپ شخصیتی که دارند، به خوابگاه همانند خانه و اتاق شخصی خود نگاه میکنند و خواسته یا ناخواسته باعث سلب آسایش از دیگر هماتاقیهایشان میشوند.
نرگس یکی از دانشجویان خوابگاهی است که با شنیدن این جملات سر دردِ دلش باز میشود و میگوید: برخی دانشجویان فقط خودشان را میبینند! مثلا وسیلهای مانند اتو که بین اتاقها مشترک است به اتاق خود میآورند تا هرگاه به آن نیاز داشتند استفاده کنند. بعضی به واسطه فرهنگی که در آن بزرگ شدهاند لباسهای شخصیشان را در ظرفشویی میشویند و اینکار خیلیهایمان را اذیت میکند.
* مسؤولان خوابگاه نظارت کافی ندارند
خوابگاه دانشجویی به عنوان یکی از امکانات رفاهی دانشگاهها مکانی است که همانند خیلی مکانها دارای منشور قوانین و مقررات خاص خودش است و ساکنان خوابگاه موظف به رعایت آن و مسؤولان موظف به نظارت در خصوص رعایت قوانین هستند.
علیرضا یکی از دانشجویان خوابگاهی است که از استعمال دخانیات توسط همخوابگاهیها گلایه دارد و در این باره میگوید: در خوابگاه استعمال دخانیات ممنوع است ولی تعداد افراد سیگاری در خوابگاه ما زیاد است و این مورد واقعا آزاردهنده است. جو خوابگاه پسرانه رفاقتی است و کسی چیزی نمیگوید اما از مسؤولان توقع نظارت داریم.
موضوع را از دانشجویان دختر نیز پیگیر میشویم، شادی دانشجوی مستقر در خوابگاه دانشجویی دخترانه میگوید: نظارت ضعیف است و باعث میشود خیلیها سوءاستفاه کنند. مثلا دانشجویی در طول سال تحصیلی یک تخت، میز و صندلی را تصاحب میکند و دیگر اجازه استفاده شخص دیگری از آن وسایل را در ترمهای بعدی نمیدهد.
محدثه هم در ادامه میگوید: در محوطه خوابگاه ما، رفت و آمد آقایان زیاد است و چه در داخل ساختمان و چه در محوطه داخل مجموعه خوابگاه حریم نداریم و نظارتی وجود ندارد.
* دانشجویان خواستار تسهیل شرایط خوابگاههای متأهلی
چندی پیش محمدعلی زلفیگل وزیر علوم خبر از در دستور کار قرار گرفتن احداث و توسعه خوابگاههای متاهلی دانشجویان داد, همچنین مسعود گنجی رئیس صندوق رفاه دانشجویان در چهل و یکمین نشست معاونان اداری و مالی دانشگاهها از امضای تفاهم نامهای بین وزارت علوم و وزارت راه و شهرسازی مبنی بر ساخت ۲۰۰ هزار واحد برای دانشجویان متاهل خبر داد و گفت: قرار است این تفاهم نامه در طول دولت سیزدهم اجرایی شود.
فاطمه دانشجویی است که به امید ادامه تحصیل در مقطع دکتری و دریافت امتیاز خوابگاه متاهلی در دانشگاه ثبت نام کرده است اما طبق قوانین دانشگاه که از آن بی خبر بوده به او خوابگاه تعلق نگرفته است چرا که خوابگاه متاهلی به دانشجویان آقا تعلق میگرفته است.
فاطمه با جدیت میگوید: شرایط گرفتن خوابگاه متاهلی طبق قوانین وزارت علوم دشوار است و از مسؤولان انتظار داریم همانطور که در حال افزایش خوابگاههای متأهلی هستند شرایط گرفتن خوابگاه را هم به خصوص برای دانشجویان خانم تسهیل کنند.
پایان پیام/